Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

"είθε ...;..."!


Το αυθεντικό νόημα των ευχών


Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος – Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
 Κάθε ευχή κλείνει μέσα της την επιθυμία και την ελπίδα για κάτι που θέλουμε να συμβεί και ειδικότερα σε κάθε εορταστική περίοδο, ευχόμαστε στους ανθρώπους που αγαπάμε να τους συμβούν αυτά που επιθυμούν. Ουσιαστικά λέμε: «Eύχομαι να σου συμβεί…»… προσωπικά μου ακούγεται σα μαγική σκέψη.
Οι ευχές που λέγονται στο τέλος της χρονιάς, συνήθως εγκλωβίζονται μέσα σε τρεις αυτοματοποιημένες λέξεις που με τη συνεχή επανάληψη τείνουν να χάσουν το νόημά τους: Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία (δε βάζω τη λέξη «τύχη» γιατί έχω ως προσωπική αρχή ότι την τύχη την φτιάχνουμε μόνοι μας).
Και ενώ αυτές οι τρείς έννοιες, μοιράζονται τόσο εύκολα και αβίαστα, μένουμε στην απλή αναφορά και τις αφήνουμε να ξεθωριάσουν, μη διακρίνοντας ότι η επίτευξή αυτών των «ιδανικών» είναι τόσο δύσκολη, καθώς η κάθε μία απαιτεί μία ιδιαίτερη, προσωπική σύνθεση επιμέρους συστατικών.
Οπότε, θα αποφύγω να ευχηθώ απλώς «Υγεία» αλλά θα ευχηθώ:
1. Να δημιουργήσετε το χρόνο για να αθλείτε το σώμα σας και να το τρέφετε σωστά και ισορροπημένα, χωρίς να έχετε το χρόνο να βρίσκετε δικαιολογίες.
2. Να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Θετικά ή αρνητικά έχουν να μας πουν πολλά, όταν τους δίνουμε χώρο. Όσο τα καταπιέζουμε, αυτά θα βρουν άλλους ψυχοσωματικούς τρόπους να εκφραστούν.
3. Να κυνηγήσετε τα θέλω σας αντί να τα καταπιέζετε, μπροστά στο βραχυπρόθεσμο βόλεμα, που δημιουργεί εσωτερική σύγκρουση και άγχος.
4. Να προστατέψετε τον εαυτό σας, αυτοπροσδιορίζοντάς τον, λέγοντας όχι εκεί που χρειάζεται και βάζοντας όρια στους ανθρώπους που θέλουν να σας αποδυναμώσουν για να αντλήσουν εκείνοι δύναμη.
5. Να αποβάλλετε την αναβλητικότητα αλλά να εστιάσετε στην πρόληψη σωματικών και ψυχικών παθήσεων και στην προαγωγή υγιών σκέψεων και συμπεριφορών.
Θα αποφύγω να ευχηθώ «Αγάπη» αλλά θα ευχηθώ:
1. Να εκτιμήσετε πρώτα τον εαυτό σας, ώστε να μπορέσετε να εκτιμήσετε ολοκληρωμένα στη συνέχεια τα δικά σας πρόσωπα.
2. Να δείχνετε εμπιστοσύνη στο σύντροφό σας για να σας την ανταποδίδει καθώς η εμπιστοσύνη είναι η οδός προς την αυτοαποκάλυψη και την εδραίωση της σχέσης.
3. Να σέβεστε τη διαφορετικότητα του άλλου, μαθαίνοντας και κερδίζοντας κάθε φορά και κάτι νέο και όμορφο που θα κάνει τη ζωή σας πολύ καλύτερη.
4. Να δείχνετε ενσυναίσθηση ερχόμενοι σε επαφή με τη μοναδικότητα του άλλου ανθρώπου, αγγίζοντας το συναίσθημά του ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεστε τις σκέψεις του.
5. Να κατανοείτε τους ανθρώπους δίπλα σας, χωρίς να τους κρίνετε από τις συμπεριφορές τους αλλά να τις υπερβαίνετε για να μάθετε ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρόσωπο.
Θα αποφύγω να ευχηθώ «Ευτυχία» αλλά θα ευχηθώ:
1. Να απολαύσετε κάθε στιγμή της ζωής, έχοντας ως αφετηρία την αισιοδοξία. Όχι με την απλοϊκή, θετικίστικη πτυχή της αλλά με την ολόκληρη η οποία υποστηρίζει ότι η ζωή έχει και άσχημα εκτός από καλά. Αν αποδεχθούμε αυτή τη στάση, θα εμμείνουμε στην κατάκτηση της αισιοδοξίας και θα εστιάζουμε στη λύση αντί για το πρόβλημα.
2. Να κοιτάξετε κατάματα τους φόβους σας, έχοντας οργάνωση και πίστη στον εαυτό σας. Η ευθεία αντιμετώπισή των φόβων, τους αποκαθηλώνει από εκεί που τους έχουν βάλει άλλοι για εσάς, τους αποδυναμώνει και σας βοηθά να αποκτήσετε τον έλεγχο που τους είχατε παραχωρήσει.
3. Να είστε ευγενικοί, χαμογελαστοί και να έχετε καλοσύνη στην καρδιά σας. Το καλό είναι τόσο σπάνιο στις μέρες μας, που δεν το επιδιώκουμε θεωρώντας το δεδομένο στους ανθρώπους.
4. Να είστε γενναιόδωροι με τους άλλους ανθρώπους, στις λέξεις, στον έρωτα, στην ψυχή. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουμε τσιγκουνιές.
5. Να έρχεστε κοντά με τους ανθρώπους, η ευτυχία κρύβεται στις σχέσεις. Να ανταλλάσετε αγκαλιές, αγγίγματα, φιλιά… καμία σχέση, φιλική, συντροφική ή ερωτική, δεν επιβιώνει χωρίς τα σώματα να έρθουν κοντά.
Οι ευχές παίρνουν μία διάσταση μαγική, μόνο όταν μπαίνουμε παθητικά στη ζωή, όταν περιμένουμε να μας συμβεί το μοιραίο, το δοσμένο, όταν θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. Έτσι, καμία ευχή δεν είναι όμορφη. Γιατί καταντά βόλεμα, βαλτώνει και οδηγεί στην παραίτηση.
Όποιος όμως ζει ενεργητικά, διεκδικώντας, κατακτώντας, απολαμβάνοντας, υπερασπίζοντας και βιώνοντας κάθε στιγμή, θα ευχαριστηθεί το ταξίδι της ζωής. Έτσι, εμείς μπαίνουμε πρωταγωνιστές στη ζωή μας, δημιουργούμε τις συνθήκες όπως θέλουμε να ζήσουμε και πραγματοποιούμε ουσιαστικά κάθε μας ευχή.
Καλή Χρονιά!

Πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη