Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.





Κρανίδι, 23 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Με νομοθετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε μία εισήγηση για τη μεταφορά των «αρμοδιοτήτων» των Κέντρων Υγείας στους Δήμους. Μία πρόχειρη πρόταση, μη σοβαρή και εξωπραγματική. Αυτονόητη η αντίδραση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) που με αντίστοιχο ψήφισμα – απόφαση εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή σε αυτήν την πρόταση Νόμου, σε αυτή την εισήγηση – διάταξη.
Πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πάρα πολλά χρόνια είναι η διεκδίκηση αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση, οι οποίες θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους. Άρα καμία αρμοδιότητα δε μπορεί να διαβιβαστεί αν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένους και αντίστοιχους πόρους. Απλώς αυτή η πρόταση έπεσε στο τραπέζι για να μεταβιβάσει η κεντρική διοίκηση την ευθύνη της για την προβληματική λειτουργία των Κέντρων Υγείας, τα οποία εξαιτίας έλλειψης χρηματοδοτήσεων τα περισσότερα στην Ελλάδα υπολειτουργούν.
Για να είμαστε αντικειμενικοί, πολλοί επιστημονικά έχουν υποστηρίξει ότι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια διεύρυνσης τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των πόρων να έχουν ένα πιο δυναμικό ρόλο τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (κάτι τέτοιο ισχύει στις Σκανδιναβικές χώρες) στη λογική ενός ισχυρού, θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό όμως δε μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα, με την παρούσα κοινωνική, οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση. Είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα της παρούσας διακυβέρνησης στη λογική να ανοίγουμε πολλά θέματα στην επικαιρότητα, με εφαρμογή λογικής εντυπωσιασμού για επικοινωνιακούς λόγους, για να ξεφύγουμε από τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης για να κλείσει κάποτε η περιβόητη αξιολόγηση.
Ας σοβαρευτούμε, σημαντικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη δεν συζητούνται και λύνονται ούτε με «καθρεφτάκια» «ούτε με πυροτεχνήματα». Χρειάζεται μία υπεύθυνη συζήτηση επί τόσο σημαντικών θεσμικών θεμάτων. Κανείς δεν αρνείται τον στόχο της ισχυροποίησης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δε γίνεται με αυτό τον τρόπο. Αυτονόητο να είχε διεξαχθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα κόμματα και ευρύτερα την κοινωνία. Με κατάθεση προτάσεων από όλες τις πλευρές τόσο για τις αρμοδιότητες όσο και για τους πόρους. Ας σταματήσουμε τον καταιγισμό ιδεών χωρίς μέτρο, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς μέσα και πόρους.
Οι Δήμοι δεν αρνούνται το διάλογο, απορρίπτουν το τετελεσμένα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του θεσμού της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας