Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Στο Μουσείο Μπενάκη η Μαρίνα Αμπράμοβιτς

kathimerini
Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ εκτός από τα πλούσια πεπραγμένα του μπορεί να καυχηθεί και για κάτι ακόμα: τη συνέπεια στον στόχο που προέταξε ο ιδρυτής του. Ο συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό στο επίκεντρο της καθημερινότητας με επιλεγμένες δράσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Εστιάζοντας πάντα στην ίδια την πόλη, σε γειτονιές αλλά και στην περιφέρεια, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και καλλιτέχνες.

Το 2016 συνεχίζει με σθένος την προσπάθειά του, φέρνοντας μάλιστα και καλά νέα, σε μια χρονιά κατά την οποία τα μουσεία δεν έχουν να παρουσιάσουν έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες Ο ΝΕΟΝ για τους επόμενους μήνες, το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι η σύμπραξή του με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και το ίδρυμά της (ΜΑΙ). Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, ξέρουμε όμως το περίγραμμα: πρόκειται για ένα πρόγραμμα, διάρκειας έξι εβδομάδων, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς από τις 10
Μαρτίου. Αποτελεί ένα συμμετοχικό κοινωνικό project, βασισμένο στη «Μέθοδο Abramovic», σε συνδυασμό με παράλληλο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης, με τον τίτλο NEON-MAI Lab. Η «Μέθοδος Abramovic» είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένων από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Στο συγκεκριμένο project, το κοινό θα έχει βιωματική επαφή με την τέχνη της performance. Παράλληλα, το Lab θα παρουσιάζει μακράς διάρκειας performance, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους Ελληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και την επιμελητική ομάδα.

Στο Ωδείο

Η έκθεση «Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Αβυσσος», που πραγματοποίησε ο Οργανισμός ΝΕΟΝ το 2015 στο Ρέθυμνο και τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα (την άνοιξη στο Ωδείο Αθηνών) και στη Λάρισα. Παράλληλα, συνεχίζονται και τα Community Projects του ΝΕΟΝ σε γειτονιές στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην Κυψέλη και το Αιγάλεω. Αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί με τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Πάντα στο πλαίσιο της Αθήνας, ενισχύεται και η συνεργασία με την Μπιενάλε, που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά θα έχει δράσεις κατά τη διάρκεια δύο ετών και όχι μόνο μερικών μηνών.
Ντιτρόιτ - Αθήνα

Από τα πλέον σημαντικά πρότζεκτ πάντως θα είναι το Ideas City του Νew Museum της Νέας Υόρκης. Είναι μια πλατφόρμα που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό. Από τις 19 ώς τις 25 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στην Αθήνα ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σχεδιασμένο υπό την καθοδήγηση του Joseph Grima, διευθυντή του Ideas City, που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε τρεις πόλεις και δύο ηπείρους, και συγκεκριμένα την ελληνική πρωτεύουσα, τη Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ.

Θα αναπτυχθεί μέσα από μια σειρά πενθήμερων εργαστηρίων, επισκέψεων, ομιλιών και συζητήσεων με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ερευνητών, γραφιστών, κ.ά. με ιδέες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το αστικό κέντρο.