Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο άνθρωπος του τραίνου: Μια ταινία του 1958 με «άρωμα» Αργολίδας


Μια ταινία του 1958 γυρισμένη σχεδόν εξ'ολοκλήρου στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο, και όταν ακόμα το Μπούρτζι λειτουργούσε ως ξενοδοχείο! Το σενάριο είναι του Γιάννη Μαρή και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.
Πλοκή: Μια παρέα ζευγαριών από την Αθήνα σχεδιάζει να παρακολουθήσει την παράσταση της Μήδειας στην Αρχαία Επίδαυρο. Ξεκινούν πρωί-πρωί με τα αυτοκίνητά τους,
συνδυάζοντας και μια εκδρομή στο Ναύπλιο. Θα σταματήσουν σε μια σιδηροδρομική διάβαση για να περάσει το τρένο. Εκεί η Μαντώ θα αναγνωρίσει τη φευγαλέα φιγούρα του ανθρώπου που στεκόταν στο παράθυρο του βαγονιού και θα λιποθυμήσει. Γρήγορα θα συνέλθει και η παρέα θα συνεχίσει για το Ναύπλιο, όπου έχουν κλείσει δωμάτια για να καταλύσουν στο Μπούρτζι. Όλοι έχουν προσέξει την αλλαγή της, αλλά κανένας δεν θα το σχολιάσει από διακριτικότητα. Αργότερα η Μαντώ θα εκμυστηρευθεί στην Ελένη ότι ο άνθρωπος του τρένου ήταν ο Γιώργος Παυλίδης, ο άνθρωπος που γνώρισε και αγάπησε στη διάρκεια της κατοχής και που νόμιζε ότι είχε σκοτωθεί.
Ηθοποιοί: Γεώργιος Παππάς, Μάρω Κοντού, Μιχάλης Νικολινάκος, Άννα Συνοδινού, Γιώργος Γαβριηλίδης, Ντόρα Κωστίδου, Ζωρζ Σαρρή, Κώστας Κούρτης, Δήμος Σταρένιος, Βασίλης Κανάκης, Νινέτα Ζώτου, Στέλιος Παπαδάκης.
Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958 και έκοψε 37.259 εισιτήρια. Ήρθε στην 9η θέση σε 31 ταινίες.
Την ταινία «αλιεύσαμε» στο αξιόλογο μπλογκ Φίλοι Τρένου Αργολίδας. 
argolidalife