Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Προσοχή !!!

Του Βασίλη Γκάτσου

ΧΑΔΑ = Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων

Ο ΧΑΔΑ είναι χώρος ανεξέλεγκτος. Δηλαδή χωρίς είσοδο, έξοδο, καταγραφές κ.λ.π. Χώρος που όχι μόνον ο Δήμος και παλιά οι Κοινότητες, αλλά και ο κάθε ιδιώτης χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο έριχνε απόβλητα.
Σε έναν λοιπόν ΧΑΔΑ υπάρχουν απόβλητα ανεξέλεγκτα ως προς το περιεχόμενό τους.
Αν έχει προηγηθεί καύση, τότε αυτά τα ανεξέλεγκτα απόβλητα έχουν μετασχηματιστεί σε ακόμη πιο ανεξέλεγκτα απόβλητα, δηλαδή έχουν χημικώς μετατραπεί σε άλλα απόβλητα.
Και μικρό παιδί να ερωτηθεί, για το πώς θα αποκατασταθεί ένας ΧΑΔΑ θα σας πει: Πρώτα πρέπει να κάνετε αναλύσεις για να δείτε τι είναι στην πραγματικότητα τα απόβλητα του ΧΑΔΑ. Μετά όλα τα άλλα και φυσικά μακροχρόνια παρακολούθηση των υποκειμένων του χώρου υπογείων υδάτων.

Περιέργως η έννοια του ΧΑΔΑ έχει τροποποιηθεί λεκτικώς: Ναι μεν γινότανε σε ένα ΧΑΔΑ επί χρόνια ανεξέλεγκτη  διάθεση, αλλά οικιακών αποβλήτων, αφού οι Δήμοι και οι Κοινότητες από τον κανονισμό τους μαζεύουν μόνο τα οικιακά απορρίμματα. Και επειδή τα οικιακά απορρίμματα είναι αθώα (όταν δεν περιέχουν τίποτα άλλο) κατατάσσουμε τον ΧΑΔΑ ανάλογα με την ποσότητα που έχει δεχθεί και τα χρόνια σε μια κατηγορία που επιτρέπει να γίνει αποκατάσταση μέσω επιτόπιας ταφής με χώμα. Αν δε έχουν προηγηθεί και καύσεις, έ, από οικιακά απορρίμματα (υπολείμματα φαγητών, χαρτικά και τα παρόμοια) τι κακό να προκύψει;
Βαπτίζοντας λοιπόν το κρέας σε χόρτα, χωρίς χημικές αναλύσεις, ξεμπερδέψαμε. Λύνουμε το πρόβλημα στα χαρτιά, επικαλούμενοι κανονισμούς και χαρτιά, αγνοώντας ή μάλλον συγκαλύπτοντας την πραγματικότητα.

Ο Δήμος μας λοιπόν να ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση του. Όχι τι σκοπεύει να κάνει με τον χώρο δεματοποίησης Σταυρού (ο οποίος είναι πραγματικός ΧΑΔΑ και ΠΟΤΕ ο ΦΟΣΔΑ ή ο Δήμος μας δεν παρουσίασε αποδείξεις παραλαβής και ελέγχου εισερχομένων αποβλήτων), αφού την πλήρη ευθύνη αποκατάστασης την φέρνει ο ιδιοκτήτης του ΦΟΔΣΑ, αλλά τι σκοπεύει να αποδεχθεί. Σκοπεύει να αποδεχθεί το κουκούλωμα με χώμα κάνοντας ότι δεν ξέρει ή δεν έχει ευθύνη, ή να επιβάλλει το επιστημονικώς και λογικώς ορθό τρόπο αποκατάστασης στον ΦΟΔΣΑ;
Μετά τα όσα έγιναν με τον εντός του χώρου δεματοποίησης μικρό παλιό ΧΑΔΑ Διδύμων, ο κόσμος είναι ανήσυχος και δύσπιστος τόσο για το Δήμο του όσο και για την Περιφέρεια.

Αν δεν γίνει επιστημονικά σωστή δουλειά, το θέμα θα επανέρχεται επί χρόνια. Κάθε τόσο κάποια ανάλυση νερού δεν θα είναι καλή, με μπόρες απόνερα από το ΧΑΔΑ θα κατεβαίνουν ρεματιές, κάποια πρόβατα θα βόσκουν στον τέως ΧΑΔΑ και όλα αυτά θα έρχονται στην επιφάνεια, χώρια ότι θα τα χειρίζονται κατά το δοκούν τοπικές και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Το μέλλον της ορεινής Ερμιονίδας, όπως το περιέγραψε σαφέστατα ο Γιώργος Ζέρβας, τ. Πρύτανης, στους κατοίκους είναι η οργανωμένη κτηνοτροφία αιγών και προβάτων και η παραγωγή αγνών εξαιρετικών τυριών κ.λ.π. Τι ωραία που θα είναι να έχουν τα ορεινά χωριά μας επενδύσει και αναπτύξει έναν τέτοιο πρότυπο και πρωτοπόρο κλάδο και να έχουν το μόνιμο φόβο πότε στον τύπο θα έρθουν άρθρα για την παλιά πληγή του χώρου του Σταυρού, όχι μόνον άρθρα πραγματικής μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά και άρθρα πολιτικής αλλά και ανταγωνιστικής σκοπιμότητας.

Κάντε εξ αρχής τη σωστή δουλειά. Μην αφήνετε μια πληγή στην ορεινή Ερμιονίδα που θα αιμορραγεί.

Β. Γκάτσος