Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η Σαρκοφάγος της Ερμιόνης

Του Βασίλη Γκάτσου
 
 Δεν είναι όπως τα γράφει το site της Δημοτικής μας Κοινότητας (βλέπε φωτογραφία).
 
Κατά την εκσκαφή για τη θεμελίωση του κτιρίου του ΟΤΕ εντοπίστηκαν 2 σαρκοφάγοι. Η μία ήταν σχεδόν κάτω από τα θεμέλια κτηρίου και έμεινε εκεί, γιατί ήταν δύσκολο να βγει (κακώς, απλά έπαιρνε χρόνο περισσότερο).
Αυτή που βγήκε δεν είναι μόνο το κάλυμμά της, αλλά ολόκληρο το ταφικό μνημείο, δηλαδή πλήρης, και η βάση της. Η βάση της ήταν με μπλόκια συνδεδεμένα με σιδερένιους συνδέσμους σε λιωμένο μολύβι. Έκοψαν με τροχό τους συνδέσμους, διέλυσαν έτσι τα μπλόκια της βάσης και τα μετέφεραν στον Άη Νικόλα στο Μπίστι. Και εδώ προχειρότητα.
Η λογική λέει ότι μία τόσο μεγάλη ταφική κατασκευή (το συνολικό βάρος υπερβαίνει τους δέκα τόνους) θα μεταφερόταν με πλοίο στην Ερμιόνη, με συσκευασμένα τα επί μέρους αρχιτεκτονικά μέλη της και στη θέση που θα τοποθετείτο μόνιμα, θα γινόταν η συναρμολόγηση.
Πέραν του βάρους, ο όγκος του μνημείου είναι περί τα 12 κυβ. μέτρα. Αν ερχόταν έτοιμο, θα έπρεπε να φτιαχτεί ένα τεράστιο ξύλινο κιβώτιο, μέσα του να συναρμολογηθεί το μνημείο, να φορτωθεί σε πλοίο, να εκφορτωθεί και να μεταφερθεί. Τεράστιος κόπος και έξοδα, χώρια του ότι θα ξεχαρβαλώνονταν οι αρμοί με τους συνδέσμους*.
Δεν αποκλείεται φυσικά να έγινε εισαγωγή μαρμάρου και το ταφικό μνημείο να σμιλεύτηκε στην Ερμιόνη, σύμφωνα με μια τυπολογία ευρέως διαδεδομένη.

Δεν παύει βέβαια να είναι ένα σημαντικό και επιβλητικό ταφικό μνημείο, το ύψος του οποίου είναι περίπου 4 μέτρα.
Την αποκατάσταση αυτού του μνημείου ζητάμε χρόνια και όχι την μεταφορά του καλύμματος σε άλλη θέση.
Το πλήρες μνημείο πρέπει να τοποθετηθεί στο Λιμάνι της Ερμιόνης, σε μικρό περιποιημένο κήπο και να γίνει τοπόσημο του χωριού μας. Επί χρόνια είναι διαλυμένο και πεταμένο και αυτό είναι απαράδεχτο ή μάλλον δείγμα του πολιτισμού μας. Γύρω του, σαν περίβολος, μπορούν να τοποθετηθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη που αραδιάζονται στον 'Αη Νικόλα σαν υπαίθρια αποθήκη και αλλοιώνουν τον αρχαιολογικό χώρο του Μπιστιού, αφού δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν.
Η εργασία είναι εύκολη, με απλή επίβλεψη αρχαιολόγου.

* Οι σύνδεσμοι είναι σπουδαίο κατασκευαστικό στοιχείο των αρχαίων μνημείων. Ψάξτε λίγο στο διαδίκτυο για μελέτες συνδέσμων και εμπολίων Παρθενώνα και θα καταλάβετε τη σπουδαιότητά τους. Αν σταλούν προς μελέτη στα Εργαστήρια του ΕΜΠ θα διαπιστωθεί από ποια μεταλλεία προέρχεται ο μόλυβδος και από πoια ο σίδηρος.

Β. Γκάτσος