Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ανδριανός: Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων


Ναύπλιο, 28 Μαρτίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Ανδριανός: Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά με θέμα τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Ανδριανός θέτει τα εξής ερωτήματα:

1.      Αν έχει συνταχθεί μητρώο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ενήμεροι για τον αριθμό, την λειτουργία, τη νομική μορφή, τις συγκεκριμένες δράσεις των ΜΚΟ, με τι ασχολούνται και πού δραστηριοποιούνται.
2.      Αν οι δράσεις όλων αυτών των ΜΚΟ γίνονται σε συνεργασία και συντονισμό με το ελληνικό κράτος.
3.      Αν ελέγχεται η συμβατότητα των δράσεων των φορέων αυτών με το ελληνικό, κοινοτικό και διεθνές δίκαιο.
4.      Αν ελέγχεται η σχέση των φορέων αυτών με άλλους φορείς, πρόσωπα ή πηγές χρηματοδότησης που συνδέονται με δράσεις ριζοσπαστικοποίησης μουσουλμάνων.
5.    Ποια είναι η χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών από ευρωπαϊκά κονδύλια, πώς κατανέμονται τα κονδύλια αυτά, και ποια η συμμετοχή του ελληνικού κράτους από ίδιους πόρους.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
"Η εξελισσόμενη προσφυγική / μεταναστευτική κρίση με τα τεράστια και πολυεπίπεδα προβλήματα που δημιουργεί έγινε αφορμή για την εκδήλωση ενός μεγάλου και αξιέπαινου ρεύματος αλληλεγγύης Ελλήνων και ξένων προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλος αριθμός φορέων της κοινωνίας των πολιτών, οργανωμένων και άτυπων, δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, τους οργανωμένους και μη χώρους καταυλισμού των προσφύγων / μεταναστών και στα χερσαία σύνορα της χώρας, καλύπτοντας συχνά την ανυπαρξία ή την ανεπάρκεια του επίσημου ελληνικού κράτους.

Την προσπάθεια αυτή αμαυρώνει η εικόνα ότι οι οργανισμοί αυτοί δρουν χωρίς κανένα έλεγχο και συντονισμό, όπως καταδεικνύουν εξαιρετικά επικίνδυνα κρούσματα όπως η διανομή του φυλλαδίου στα σύνορα της Ειδομένης που προέτρεπε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να διαβούν τα σύνορα από μη φυλασσόμενο σημείο, καθώς και μη επισήμως διαψευσμένα δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο ότι ΜΚΟ μεσολαβούν στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Κατόπιν αυτού καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πρωτίστως διαφύλαξης της εσωτερικής ασφάλειας της πατρίδας μας, διασφάλισης της νομιμότητας και της διαφάνειας στη δράση και την χρηματοδοτηση των φορέων αυτών, και βεβαίως προστασίας τόσο των ίδιων των φορέων, όσο και των προσφύγων / μεταναστών από τυχόν προβοκάτσιες που αμαυρώνουν συνολικά το εθελοντικό κίνημα και δίνουν τροφή σε ακραίες φωνές σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική συγκυρία.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

6.      Αν έχει συνταχθεί μητρώο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ενήμεροι για τον αριθμό, την λειτουργία, τη νομική μορφή, τις συγκεκριμένες δράσεις των ΜΚΟ, με τι ασχολούνται και πού δραστηριοποιούνται.
7.      Αν οι δράσεις όλων αυτών των ΜΚΟ γίνονται σε συνεργασία και συντονισμό με το ελληνικό κράτος.
8.      Αν ελέγχεται η συμβατότητα των δράσεων των φορέων αυτών με το ελληνικό, κοινοτικό και διεθνές δίκαιο.
9.      Αν ελέγχεται η σχέση των φορέων αυτών με άλλους φορείς, πρόσωπα ή πηγές χρηματοδότησης που συνδέονται με δράσεις ριζοσπαστικοποίησης μουσουλμάνων.
10.  Ποια είναι η χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών από ευρωπαϊκά κονδύλια, πώς κατανέμονται τα κονδύλια αυτά, και ποια η συμμετοχή του ελληνικού κράτους από ίδιους πόρους.

Και καλούνται να καταθέσουν στο Κοινοβούλιο τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις αναληφθείσες ενέργειες των αρμοδίων ελληνικών αρχών σ' αυτή την κατεύθυνση".