Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες,
διανύουμε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας. 
Το πρόσφατα εγκεκριμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δέχεται αλλεπάλληλες 
επιθέσεις, προκειμένου να αποδυναμωθεί και να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Οι πιέσεις για επαναφορά στο αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης σύμμεικτων και στην πρακτική 
των ΣΔΙΤ αυξάνονται. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αποκεντρωμένων υποδομών ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων (προδιαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση "πράσινων" και οργανικών), σε συνδυασμό με την εξάντληση των ανοχών των ελάχιστων υπαρχουσών υποδομών (ΧΥΤΑ), ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα επικίνδυνα σενάρια της καύσης.
  
Σε αυτό το περιβάλλον, οι πολίτες και οι συλλογικότητές τους καλούνται να ξανασυζητήσουν τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα μέσα του κινήματος, προκειμένου να γίνει πράξη η δημόσια διαχείριση, με αποκεντρωμένες υποδομές, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην οικονομικότητα του συστήματος.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων) ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας πανελλαδικής συνάντησης συλλογικοτήτων για ζητήματα 
διαχείρισης αποβλήτων, με θέμα: 
«Τα κινήματα μπροστά στην πρόκληση της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης». 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»), το Σάββατο 2/4/2016 και την Κυριακή 3/4/2016.

Θα ακολουθήσουν περιφερειακές συναντήσεις:
- Στην Τρίπολη, στις 10/4/2016, με συλλογικότητες της Πελοποννήσου
- Στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο, με συλλογικότητες της Βόρειας Ελλάδας


Ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας στο: