Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τα αριστουργήματα του British Museum στις οθόνες σας με τη βοήθεια της Google

google-british museumΗ τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης και κυριολεκτικά, στην ξεχωριστή συνεργασία του αμερικανικού κολοσσού με το British Museum στο Λονδίνο. Το Google Cultural Institute, σε ένα από τα μεγαλύτερα projects που έχει υλοποιήσει έως σήμερα, ψηφιοποίησε με απαράμιλλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρειά τους περισσότερα από 4.500 αντικείμενα, επιτρέποντας μία εικονική περιήγηση στο μουσείο και τις μοναδικές συλλογές του, που μπορείτε να απολαύσετε εδώ.
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor, χαρακτήρισε αυτήν μία “πολύ σημαντική μέρα για την ιστορία του”, καθώς ένα όνειρο που ήταν “ζωντανό” ακόμη από τον 18ο αιώνα, το να γίνει το μουσείο "μία συλλογή αντικειμένων από ολόκληρο τον κόσμο για… ολόκληρο τον κόσμο", έγινε πραγματικότητα.
Έτσι, ο καθένας μας, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε στη Βραζιλία ή την Κίνα, είτε στην Ινδία ή τη Μοζαμβίκη, θα μπορεί να πραγματοποιεί μία "εικονική" περιήγηση στο σημαντικό αυτό μουσείο και τις ξεχωριστές συλλογές του, σε μία πρωτοβουλία
ωστόσο που φιλοδοξεί και να εμπνεύσει περισσότερο κόσμο να επισκεφθεί και από κοντά το Βρετανικό Μουσείο, εφόσον έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά και να γνωρίσει από κοντά αριστουργήματα που εκτίθενται εκεί, έχοντας πρώτα ενημερωθεί καλύτερα γι’ αυτά και την ιστορία τους.
4h-century-admonitions-scroll
Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που εκτίθενται στο British Museum και έχουν ψηφιοποιηθεί, περιλαμβάνεται και ένα αριστούργημα της κινεζικής ζωγραφικής, το Admolitions Scroll, που εκτίθεται στο μουσείο μόνο μερικούς μήνες του έτους, καθώς είναι ιδιαίτερα "εύθραυστο". Οι υπεύθυνοι της Google πέρασαν τρεις μέρες φωτογραφίζοντας το masterpiece που θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου και τώρα μπορείτε να απολαύσετε και μέσω του υπολογιστή σας.
google-employee-photographs-british-museum-exhibits
Επιπλέον, για όσους αναζητούν μία εμπειρία επίσκεψης πιο κοντά στην πραγματικότητα, είναι διαθέσιμη μία "επίσκεψη" στο μουσείο μέσω του Google Street View εδώ. Οι μόνιμες συλλογές του British Museum, που εκτίθενται σε πέντε ορόφους, με τη βοήθεια εντυπωσιακών πανοραμικών φωτό 360 μοιρών, θα σας οδηγήσουν σε ένα μοναδικό "μονοπάτι" ξενάγησης, χωρίς προηγούμενο. Τέλος, η Google δημιούργησε ένα micro-site που ονομάζει "The Museum of the World" και δίνει στους επισκέπτες μία γεύση από τα διαφορετικά αντικείμενα του μουσείου, δίνοντας έμφαση στο από πού προέρχονται, γεωγραφικά και ιστορικά.
Το Google Cultural Institute, από το 2011, ψηφιοποιεί συλλογές μουσείων online, ενώ μέσω του Google Street View επιτρέπει και “ψηφιακές βόλτες” σ’ αυτά. Μία υπέροχη πρωτοβουλία για τους λάτρεις της τέχνης που δεν πρέπει να χάσετε...