Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Την Κυριακή 17 Απριλίου καθαρίζουμε τον υδροβιότοπο Ερμιόνης.

H Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας, στα πλαίσια της παγκόσμιας καμπάνιας καθαρισμών ακτών Let’s do it σας περιμένοι την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 10 το πρωί στα Ευκάλυπτα Ερμιόνης να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παρέα με σκοπό να καθαρίσουμε τον υδροβιότοπο Ερμιόνης. Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος της περιοχής μας και μαζί με αυτούς της Κοιλάδος και της Θερμησίας συγκαταλέγονται στους πρώτους της Πελοποννήσου που φιλοξενούν μεταναστευτικά είδη πουλιών πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια και ανήκουν σε συνθήκη προστασίας και κάθε χρόνο βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στα ήρεμα νερά τους.
Δυστυχώς ο υδροβιοτόπος δεν ανήκει σε κάποια συνθήκη προστασίας και η διαφυλαξή του ειναι στα χέρια μας.
Ο χώρος αυτός απαιτεί σεβασμό και προστασία, γι αυτό θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στο έργο μας.



Θα χαρούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί με κέφι και χαμόγελο για μια σημαντική περιουσία που μας χάρισε η μητέρα φύση στην περιοχή μας, ώστε να την διαφυλάξουμε!!..
*(Την ώρα της συγκομιδής θα ήταν χρήσιμο να φοράμε γαλότσες, ρούχα και γάντια εργασίας).
Σακουλές απορριμάτων, γάντια λατέξ και τη μετακίνηση μεγάλου όγκου σκουπιδιών θα αναλάβει η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υδροβιότοποι είναι:
Η έλλειψη γνώσης και η μηδαμινή ενημέρωση της σημαντικότητάς τους από φορείς και Δήμους. Με αποτέλεσμα η μικρή ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας.
Το κυνήγι απο ασυνείδητους κυνηγούς.
Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε ανεγκέφαλος να τους εκμεταλλεύεται ως χωματερή με ρήψη μπαζών, σκουπιδιών, κλπ.
Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο εκφοβισμός τον πουλιών από το κάθε όχημα που εισέρχεται στο υδροβιότοπο.
Συνέπεια των παραπάνω αποτελεί η μόλυνση τον υδροβιότοπων που φέρει σε διωγμό και κίνδυνο την υγεία τον πουλιών.
Η λύση του προβλήματος είναι:
Ο συχνός καθαρισμός, η ενημέρωση, η φύλαξη και η ανάδειξη κάθε σημαντικού υδροβιότοπου για να μπορούν να φιλοξενούν με ασφάλεια τους φτερωτούς μας φίλους.
Να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ώστε εμείς και τα παιδιά μας να έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να τους θαυμάζουμε και να είναι εκεί για πάντα!
Η καμπάνια Let’s do it θα λάβει δράση σε ακτές όλης της Ερμιονίδας από συλλόγους και φορείς υπό τον συντονισμό της κοινωφελούς επιχείρησης αθλητισμού και περιβάλλοντος του Δήμου μας.

Πληροφορίες: 6977643386 Δαμιανός