Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τεχνόπολη, 24/4/2016 Μια Κυριακή αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία


Στις εκδηλώσεις, με τίτλο «Στην Τεχνόπολη, μαζί!», οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν την τέχνη του animation με τον Μπάμπη Αλεξιάδη, θα φτιάξουν τις δικές τους καμινάδες και θα αφουγκραστούν ένα παλιό εργοστάσιο μέσα από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, θα επικοινωνήσουν και θα εκφραστούν με το σώμα τους με το Χοροθέατρο Δαγίπολη και θα «βγάλουν φτερά» μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αννέτας Παπαθανασίου.
Αναλυτικό πρόγραμμα

10.30 - Αίθουσα διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 (Αμφιθέατρο): Εργαστήριο κινούμενης εικόνας από τον Μπάμπη Αλεξιάδη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την τεχνική στοπ καρέ του παραδοσιακού animation μέσα από ζωγραφική, χρησιμοποιώντας χρωματιστούς μαρκαδόρους και φακούς. Το εργαστήριο διαρκεί περίπου 90 λεπτά και απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και τους συνοδούς τους (δεν ενδείκνυται σε άτομα με ευαισθησία στο έντονο φως ή τη χαμηλή φωτεινότητα).
11.00 - Αίθουσα διεξαγωγής: Νέοι Φούρνοι: «Φτιάξε τη δική σου καμινάδα!» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τον ρόλο των καμινάδων μέσα στο εργοστάσιο και θα φτιάξουν από φυσικό πηλό τις δικές τους πρωτότυπες καμινάδες, σε μικρότερες διαστάσεις. Το εργαστήριο διαρκεί περίπου 60 λεπτά και απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και τους συνοδούς τους. 11.00 - Αίθουσα διεξαγωγής: «Δεξαμενές καθαρισμού»: Σεμινάριο σωματικής έκφρασης από το Χοροθέατρο Δαγίπολη. Παρατηρώντας την κίνηση και τη στάση των ανθρώπων σε μαθήματα κίνησης, αλλά και στην καθημερινή ζωή, διακρίνει κανείς την τεράστια γκάμα σωματικών εκφραστικών μέσων που όλοι διαθέτουμε, προκειμένου να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις απόψεις μας. Το σεμινάριο ξεκινά με ζέσταμα και ασκήσεις από διαφορετικές τεχνικές (contact, tai chi, release, butoh, feldenkrais), με στόχο να διερευνήσουμε και να διευρύνουμε την αίσθηση, αλλά και την αντίληψή μας αναφορικά με το σώμα μας, καθώς αυτό κινείται μεταβαλλόμενο μέσα από τη διά - δρασή του με τον χώρο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.
Στη συνέχεια, δίνονται κινησιολογικοί ή χωροταξικοί περιορισμοί, οδηγίες και δομές. Το σεμινάριο δεν εστιάζεται στην αισθητική της κίνησης ή σε κάποια συγκεκριμένη φόρμα. Στόχος είναι να συναντηθούν και να διαδράσουν σώματα με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και διαφορετικά εργαλεία επικοινωνίας και έκφρασης. Να ανοίξει ένας διάλογος, που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τα όρια και τις δυνατότητες των σωμάτων αυτών τόσο σε ατομικό, όσο και ομαδικό επίπεδο. Το σεμινάριο διαρκεί περίπου 120 λεπτά και απευθύνεται σε ενήλικες με αναπηρίες και μη (απαραίτητη η αθλητική ενδυμασία).
12.30 - Σημείο εκκίνησης: Κεντρική Καμινάδα: Ξενάγηση «Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα Μουσείο» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Τα άτομα που θα παρακολουθήσουν την ξενάγηση θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, χρησιμοποιώντας την όσφρηση, την ακοή και την αφή τους. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 70 λεπτά και απευθύνεται σε εφήβους με μειωμένη όραση ή τύφλωση και τους συνοδούς τους. 12.30 - Αίθουσα διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 (Αμφιθέατρο): Προβολή ντοκιμαντέρ «Θα βγάλω φτερά» (61΄), της Αννέτας Παπαθανασίου. Ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη και το πάθος για τη ζωή.  Για τη χαρά που δίνει η ζωή σε όσους έχουν τη διάθεση να παλέψουν για να τη ζήσουν, ενώ συχνά έχουν να ξεπεράσουν δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις. Οι ήρωες της ταινίας είναι μια παρέα φίλων με κινητικά προβλήματα. Τους παρακολουθούμε στην καθημερινότητά τους, στη διασκέδασή τους, στις προσωπικές τους στιγμές. Άνθρωποι που γεύονται κάθε στιγμή της ζωής, με δύναμη, χιούμορ και αισιοδοξία, γιατί, τελικά, «είναι τέχνη να ζεις, δεν ζεις κατά τύχη». H ταινία έχει πάρει το 2ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004. Απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και ενήλικες.
Συντελεστές: Σενάριο - σκηνοθεσία: Aννέτα Παπαθανασίου, φωτογραφία: Kυριάκος Bλοντάκης, μοντάζ: Xρόνης Θεοχάρης, μουσική: Mαρία - Xριστίνα Kριθαρά, ήχος: Bαγγέλης Bλέσσας. Παίζουν: Γιάννης Kουφάλης, Aνδρέας Kολίσογλου, Γεράσιμος Πόλης, Έλενα Nέζη, Mαίρη Zέη, Άννα Mανουδάκη, Kώστας Σιάχος. 

Πληροφορίες «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3453548. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου είναι ελεύθερη. Απαραίτητη κράτηση: 210 3467322 (Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 17.00).
naftemporiki.gr