Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Που είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα της εβδομάδας

Πρόταση Μαίρη Φασιλή

εβδομάδας
Στις μέρες μας, οι ημέρες της εβδομάδας στην ελληνική γλώσσα φέρουν τα ονόματα: Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ενώ σε άλλες γλώσσες φέρουν τα ονόματα πλανητών. Δηλαδή, για τις ημέρες Δευτέρα μέχρι Πέμπτη δε χρησιμοποιούνται ονόματα, αλλά τακτικά αριθμητικά.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση κάθε ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιον Άγιο ή σε ένα θρησκευτικό γεγονός.
Ας δούμε, λοιπόν που είναι αφιερωμένη έκαστη μέρα της εβδομάδας:
Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου, Παναγία Τριάς ο Θεός ελέησον ημάς.
Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στου Αγίους Ταξιάρχες, Άγιοι Αρχάγγελοι, πρεσβεύσατε υπέρ εμού. Το όνομα του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ σημαίνει «Η δύναμη του Θεού», ενώ το όνομα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ σημαίνει «Άνθρωπος του Θεού» και πρόκειται για τον  άγγελο που έφερε το μήνυμα του Ευαγγελισμού στη Θεοτόκο (αυτός την έτρεφε 12 χρόνια μέσα στον Ναό).
Η Τρίτη, πάλι είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή (Βαπτιστά του Χριστού, πρέσβευε υπέρ εμού). Ο Άγιος Ιωάννης ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και φυσικά εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό.
Η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη σταύρωση του Κυρίου και στην Υπεραγία Θεοτόκο (Σταυρέ του Χριστού, σώσον με τη δυνάμει σου και Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς)
Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη Αγίους Αποστόλους, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο.(Άγιοι Απόστολοι, πρεσβεύσατε υπέρ εμού και, Άγιε Νικόλαε, πρέσβευε υπέρ εμού).
Η Παρασκευή πάλι είναι και εκείνη αφιερωμένη αποκλειστικά στη σταύρωση του Κυρίου. (Σταυρέ του Χριστού, σώσον με τη δυνάμει σου).
Τέλος, το Σάββατο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, δηλαδή σε όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους. (Άγιοι Πάντες, πρεσβεύσατε υπέρ εμού).
πηγή Δόγμα.gr