Σάββατο 14 Μαΐου 2016

«Ροδάμυ» στην Ερμιονίδα στην καρδιά της κρίσης

«Ροδάμυ» στην Ερμιονίδα στην καρδιά της κρίσης
«Όταν τα βήματα που κάνεις είναι προσεκτικά, τότε οι πιθανότητες αποτυχίας μειώνονται σημαντικά», δηλώνει στην ypaithros ο Παντελής Κολυμπάδης
Η παραγωγή ροδιού στην Ερμιόνη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και, όπως όλα δείχνουν, ιδιαίτερα προσοδοφόρα για όσους την επιλέγουν. Ένας από αυτούς είναι και ο Παντελής Κολυμπάδης, που εδώ και χρόνια ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή ροδιού, αλλά και εσπεριδοειδών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του, Άμυ Μονά, που στηρίζει τις επιλογές του. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «όταν τα βήματα που κάνεις είναι προσεκτικά, τότε οι πιθανότητες αποτυχίας μειώνονται σημαντικά». Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε την πορεία του στη μεταποίηση, έχοντας όνειρό του τη δημιουργία φυσικών χυμών χωρίς συντηρητικά που να τους αγαπάει ο κόσμος. «Δεν με φοβίζει η κρίση», δηλώνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για να συμπληρώσει ότι «έχω σταθερή στρατηγική».

«Ροδάμυ» στην Ερμιονίδα στην καρδιά της κρίσηςΩς παραγωγός ροδιών και πορτοκαλιών, το ζητούμενο πλέον ήταν να προχωρήσει στην εγκατάσταση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και στη μεταποίηση των προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Κτήματα Κολυμπάδη, που βρίσκονται στον κάμπο της Ερμιόνης, η ροδιά καλλιεργείται από το 1955.
Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργειά της. Μάλιστα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, που καλλιεργούσε συστηματικά το δέντρο αυτό. Από το 2004 το προϊόν συσκευάζεται με την επωνυμία «Ρόδια Κολυμπάδης» και «Εσπεριδοειδή Κολυμπάδης», ενώ τώρα πλέον με την επωνυμία «Ροδάμυ»  κυκλοφορούν οι φυσικοί χυμοί, που παράγονται χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η γκάμα των προϊόντων με βαζάκια μαρμελάδας. «Προοπτικές υπάρχουν» δηλώνει ο κ. Κολυμπάδης, «αρκεί να βρεθούν και ευρωπαϊκά προγράμματα να στηρίξουν την προσπάθεια».
Γιώργος Αργυρίου
ypaithros