Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Greenpeace: Σοκαριστικές διαρροές για TTIP

Σήμερα το μεσημέρι το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της TTIP. Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)


greenpeace 
Βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.ttip-leaks.org, διαθέσιμα για όλους, και καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.
‘Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος’, είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη
εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. ‘Η πλήρης και πιο πρόσφατη έκδοση του προσχεδίου πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως ώστε οι πολίτες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να μάθουν τι ετοιμάζεται για αυτούς χωρίς αυτούς και να παρέμβουν. Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια.’ συνέχισε η Ναταλία Τσιγαρίδου.
Η Greenpeace έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες:
  • Διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν, φαίνεται να έχουν καταργηθεί
  • Η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP
  • Το τέλος της αρχής της προφύλαξης
  • Ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις
Άσχετα από το αν ο κάθε πολίτης ευαισθητοποιείται από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα δικαιώματα των ζώων, τα εργασιακά δικαιώματα ή το ελεύθερο internet, όλοι πρέπει να ανησυχούν για το τι περιλαμβάνουν τα έγγραφα που διέρρευσαν. Η TTIP είναι μία τεράστια μεταβίβαση δημοκρατικής εξουσίας από τους πολίτες στις επιχειρήσεις.
Δείτε ένα σύντομο ενημερωτικό δελτίο με τα πρώτα ευρήματα για αρκετά από τα έγγραφα που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα.