Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» Θέμα: Κλείσιμο Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρανίδι, 1-7-2016

ΠΡΟΣ: -     Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Ερμιονίδας κ. Α. Δημαράκη
-          Γραφείο Δημάρχου Δήμου Ερμιονίδας κ. Δ. Σφυρή
-          Βουλευτές του Νομού Αργολίδας


Θέμα: Κλείσιμο Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος

K. Πρόεδρε,

Πληροφορηθήκαμε οτι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συντάξει σχέδιο νόμου με τίτλο «Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Με το εν λόγω σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση προχωρά στο κλείσμο του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος που λειτουργεί στο Κρανίδι από το 1852 για όλη την Ερμιονίδα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παρ. 2 εδ. 9 του ανωτέρω σχεδίου νόμου, προβλέπεται η δημιουργία έμμισθου υποθηκοφυλακείου
Ναυπλίου με έδρα το Ναύπλιο, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα για όλη την Αργολίδα και στο οποίο συγχωνεύονται τα υπάρχοντα Υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος (Κρανιδίου), Πρασιών και Επιδαύρου. Αυτό αποτελεί από μόνο του μια γραφειοκρατική τερατογένεση που θα θα δημιουργήσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος λειτουργεί ως άμισθο υποφηκοφυλακείο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα του προκύπτουν από τέλη και δικαιώματα που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Ερμιονίδας και συμβάλλει στην είσπραξη εισφορών και φόρων για το κράτος. Τα δε έσοδα του εν λόγω υποθηκοφυλακείου, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, κινούνται σε λογικά επίπεδα, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί των μηδενικών εσόδων από την λειτουργία των άμισθων υποφηκοφυλακείων της επαρχίας.

Είναι απαράδεκο να συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες στην πρωτεύουσα του νομού, δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό μόρφωμα που δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα των πολιτών για μια ουσιαστική και αποτελεσματική αποκέντρωση υπηρεσιών-λειτουργιών. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της λειτουργίας του άμισθου υποθηκοφυλακείου, η χιλιομετρική απόσταση που υπάρχει μεταξύ Ναυπλίου- Ερμιονίδας, η ιστορικότητα του (λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια), οι οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί στους κατοικούς της περιοχής αλλά και η απομάκρυνση της φύλαξης των τίτλων ιδιοκτησίας από τις ίδιες τις ιδιοκτησίες και τους ιδιοκτήτες τους, είναι τα ισχυρά μας επιχειρήματα για την αρνητική μας θέση για το σχέδιο «αναδιοργάνωσης» που αποδιοργανώνει την τοπική μας κοινωνία.

Αντί στις μέρες μας να συζητάμε για την επέκταση του κτηματολογίου στην Ερμιονίδα γίνεται συζήτηση για το κλείσιμο του Υποφηκοφυλακείου Μάσσητος.

Ζητούμε:

1)      Να συζητηθεί το ανωτέρω θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας.
2)      Να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για το προτεινόμενο σχέδιο κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος.
3)      Να διαβιβαστεί στους βουλευτές του Νομού μας για ενημέρωση και για περαιτέρω ενέργειες εκ μέρους τους.
4)      Να συγκροτηθεί επιτροπή ΔΣ από Δημοτικούς Συμβούλους και δημότες για να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και να υποβάλλει σχετικό υπόμνημα.




Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας