Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Δημόσια παράκληση

Επανερχόμαστε στο θέμα του ονομαστού κατά την αρχαιότητα ιερού της Δήμητρας (Χθονίας) και στις ανασκαφές στον ναό των Ταξιαρχών.

Αγαπητέ Δήμαρχε της Ερμιονίδας, κ. Σφυρή, αγαπητέ της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης Πρόεδρε κ. Δάγκλη, σπεύσατε να ενημερωθείτε από την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής μας Υπηρεσίας κα Παπαδημητρίου για τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στον ναό των Ταξιαρχών και να τα επισκεφτείτε.

Θα αντιληφθείτε ότι είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να επεκταθούν οι ανασκαφές δυτικά του ναού, στην πλατεία με τις δύο μαρμάρινες κολώνες, που όλα δείχνουν να είναι αρχιτεκτονικά μέλη του ναού της Δήμητρας και μάλιστα στην ίδια θέση που βρίσκονταν από την αρχαιότητα.

Φανταστείτε έναν εξαιρετικό βυζαντινό ναό που το μισό δάπεδό του είναι το ιερό της Δήμητρας, καλυμμένο με γυάλινο δάπεδο και δυτικά του η συνέχεια του ιερού της.
Ο Βυζαντινός πολιτισμός, πρωτίστως με την εκκλησιαστική χριστιανική του αρχιτεκτονική,  με αντιπροσωπευτικό δείγμα της τον ιερό ναό των Ταξιαρχών, να στηρίζεται στα θεμέλια ενός αρχαίου ναού και πάνω σ'  αυτά να στέκει η σύγχρονη Ελλάδα.

Αυτό κι αν δεν είναι από τα αναπάντεχα ενός τόπου, που ο καθένας που τον έχει, τον αγκαλιάζει και τον προβάλλει!! Τρεις πολιτισμοί, τρεις κόσμοι: Αρχαίος, Βυζαντινός, Νεοελληνικός σ'  έναν μοναδικό χώρο.

Είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της Ερμιόνης, τον πολιτισμό της, τον τουρισμό της και την οικονομία της, η περαιτέρω αξιοποίηση ενός τέτοιου χώρου με την επέκταση των εργασιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η με σεβασμό προβολή του και ηθική επιταγή να γίνουν οι πάντες κοινωνοί της ιερότητας και της αισθητικής ενός χώρου, που ενώ φέρει το βάρος της ιστορίας τόσων αιώνων, δεν στέκει βουβός, αλλά αποτελεί ζώσα ιερή πραγματικότητα.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι σήμερα έπραξε το καθήκον της, αλλά δεν έχει πόρους.

Μην υποσχεθείτε απλώς χρήματα.

Κλείστε αμέσως ένα είδος σύμβασης: Ο Δήμος και η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης αποφασίζουν και αναλαμβάνουν το κόστος των ανασκαφών στην πλατεία με τις κολώνες, δυτικά του ναού των Ταξιαρχών. Συνεχίστε ως εκ τούτου αμέσως τις ανασκαφές στον χώρο αυτό.

Το κόστος είναι μικρό, γιατί η ανασκαφή είναι σχεδόν επιφανειακή.

Μόνο αυτό το έργο να προσφέρετε στην Ερμιονίδα, για το υπόλοιπο της θητείας σας θα είναι αρκετό. Θα σας θυμάται γι΄ αυτό.


Βασίλης Γκάτσος - Σαρωνίς Γκάτσου Βατικιώτη