Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ένα βολικό πραξικόπημα όταν το είχε ανάγκη

Τις εξελίξεις στην Τουρκία με την απόπειρα πραξικοπήματος και την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον Ερντογάν σχολιάζει ο Κώστας Βαξεβάνης στη σελίδα του στο facebook.
Ακολουθεί ολόκληρο το σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη από τη σελίδα του:
Ένα βολικό πραξικόπημα όταν το είχε ανάγκη
Μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα και μια δραματική εξαφάνιση του Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε με τους Τούρκους μέσω το facetime καλώντας το CNN Turk,ο χαλίφης επανέρχεται ισχυρός και αδιαμφισβήτητος. Πάνω από 60 είναι οι νεκροί ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν το πραξικόπημα.
Υπάρχει πιθανότητα να είναι ένα στημένο πραξικόπημα ή έστω μια απόπειρα που ευνοήθηκε να εκδηλωθεί, ώστε να επικρατήσει ο Ερντογάν και να φανεί πόσο ισχυρός παραμένει στην Τουρκία και πόσο αναγκαίος;
Η ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Η ελληνική Χούντα για παράδειγμα, άφησε να προετοιμαστεί το σχέδιο για βασιλικό πραξικόπημα και έκανε το δικό της όταν ήταν κατάλληλη η στιγμή.
Σημασία έχει πως αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν μέσα από αυτό ακριβώς το πραξικόπημα, διαμόρφωσε την εικόνα του ισχυρού ηγέτη που είναι αποφασισμένος να χτυπήσει κάθε εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό. Επιπλέον όσοι απεργάζονταν την ανατροπή Ερντογάν έστω με δημοκρατικά μέσα, μέσα από τις χθεσινές σκηνές, ξαναγύρισαν στην παλιά Τουρκία και το σκοτεινό κράτος, γνωρίζοντας καλά πως δεν το εκπροσωπούν μόνο οι επίδοξοι πραξικοπηματίες, αλλά κυρίως αυτός που τους συνέτριψε.
Το βολικό για τον Ερντογάν πραξικόπημα, είναι αυτό που κάλυψε την εικόνα διαφθοράς του, μεταφέροντας την συζήτηση στον "εθνικό και ισχυρό ήρωα". Το αν είναι και στημένο, θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να το μάθουμε.