Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή:Άμεσα να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης των ζημιών στο εσωτερικό της Μονής Αυγού Ερμιονίδας.



Ναύπλιο, 28 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ανδριανός στη Βουλή: Άμεσα να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο εσωτερικό της Μονής Αυγού Ερμιονίδας.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτά με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης έργων αποκατάστασης των ζημιών από πρόσφατη πυρκαγιά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου - πολιτιστικό μνημείο της Βυζαντινής περιόδου- στο εσωτερικό της Μονής Αυγού Ερμιονίδας.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


“Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγες μέρες προκάλεσε σημαντικές φθορές στον ναό του Αγίου Δημητρίου- πολιτιστικό μνημείο της Βυζαντινής περιόδου- που βρίσκεται στο εσωτερικό της Μονής Αυγού στην Ερμιονίδα Αργολίδας.

Επισημαίνεται ότι η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού Αργολίδας, που βρίσκεται σε απότομη πλευρά της οροσειράς των Διδύμων σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωρίο (Δίδυμα) της Ερμιονίδας, διαφυλάττει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που έλαβε τον 11ο αιώνα. Η εκεί μοναστική κοινότητα έλαβε ενεργό μέρος στην ελληνική επανάσταση και τελικώς πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ. Το 1834 η Μονή διαλύθηκε με το θάνατο του τελευταίου μοναχού της και έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε. Η τεράστια περιουσία της περιήλθε στο Κράτος και ένα μεγάλο μέρος αυτής το 1930 μοιράστηκε στους ακτήμονες. Το Καθολικό της Μονής είναι δισυπόστατο, το νότιο τμήμα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το βόρειο στους Αγίους Θεοδώρους. Εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 17ου - 18ου αιώνα έχων σωθεί μόνο στο ναϊσκο των Αγίων Θεοδώρων και χρήζουν προστασίας και συντήρησης, ιδιαίτερα μετά τις ζημιές που προξένησε η πρόσφατη πυρκαγιά.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την έναρξη έργων αποκατάστασης των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο εσωτερικό της Μονής Αυγού Ερμιονίδας”.