Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Με αφορμή σχετική τοπική ανάρτηση μάλλον από άγνοια

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Τα χρησιμοποιημένα λάδια λίπανσης μηχανών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα λάδια φαγητού. Τα χρησιμοποιημένα λάδια λίπανσης μηχανών είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ και πρέπει να πηγαίνει στα δοχεία που υπάρχουν στα λιμάνια για διευκόλυνση των σκαφών. Τα άλλα  χρησιμοποιημένα λάδια λίπανσης μηχανών μαζεύονται από τα συνεργεία αυτοκινήτων. Έχουν και αξία. Οι εταιρείες που τα αξιοποιούν (και αξιοποιούνται πλήρως προς παραγωγή λιπαντικών μηχανών αρίστης ποιότητας, όπως στη Syclon) τα παίρνουν προς 100 - 200 Ευρώ τον τόνο. Προϋπόθεση να μην περιέχουν άλλου είδους ουσίες, όπως φυτικά έλαια, έλαια ελάσεως, χημικά παράγωγα ελαιώδους υφής. ΜΟΝΟΝ χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Αν δεν είναι καθαρά δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν τα εργοστάσια αξιοποίησης και δεν τα παραλαμβάνουν.
ΠΟΤΕ λοιπόν δεν πετάμε λάδια φαγητού στα δοχεία που ο Δήμος έχει βάλει στα λιμάνια μας για να πετάνε οι ψαράδες τα χρησιμοποιημένα λάδια των μηχανών τους.
Αλλιώς θα είχαμε λύσει το πρόβλημα! Το λάδι της μηχανής κοστίζει κάπου 8 ευρώ το λίτρο. Θα πουλάγαμε λοιπόν το λάδι μας προς 5 ευρώ το λίτρο στην Cyclon και θα το έκανε λάδι μηχανής!
Βασίλης Γκάτσος
Χημικός