Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ- Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ



Πονοκεφάλους στο Δήμαρχο φαίνεται πως έχει προκαλέσει η  συντονισμένη και γρήγορη αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πάνω στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων- αποβλήτων στο Σταυρό Διδύμων, με την οποία επιδιώχτηκε μια νόμιμη λύση κατά τρόπο που να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.


Γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται τα τόσα ψέματα που έγραψε σε άρθρο του χθες που αναφερόταν στα έργα του Δήμου Ερμιονίδας το τελευταίο διάστημα.

1ο Ψέμα:  «Έγιναν οι αποκαταστάσεις των χωματερών».


Η Αλήθεια: Οι αποκαταστάσεις των χωματερών δεν είναι έργο του Δήμου μας αλλά έργο   της  Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά  76 ανενεργούς  ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου. Η
σύμβαση εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε στις 31-5-2013, μεταξύ του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του εκπροσώπου της Κοινοπραξίας εταιρειών κ. Μιχαλόπουλου.



2ο Ψέμα: «Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της μικρής χωματερής στα Δίδυμα».



Η Αλήθεια: Για το συγκεκριμένο έργο όλη η αντιπολίτευση ζητήσαμε να ελεγχθεί η αρτιότητα της μελέτης και να γίνουν οι μετρήσεις από το ΙΓΜΕ, αφού η χωματερή δεν ήταν ανενεργή μετά το 2008 όπως έλεγε η μελέτη.


Το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Διδύμων προχώρησε χωρίς να ληφθεί υπόψη η
αρνητική  απόφαση της Τ.Κ. Φούρνων στις 19-9-2016, με την οποία ζητήθηκε να μην ξεκινήσουν οι εργασίες, αλλά και με «κωλοτούμπα» του Προέδρου της Τ.Κ. Διδύμων κ. Σπανού που ενώ στην απόφαση της Τ.Κ. Διδύμων  στις 26-2-2016  μιλούσε για σταμάτημα εργασιών ώστε να γίνουν οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ και «για να γνωρίζουμε τι τρώμε, τι πίνουμε και τι αναπνέουμε» όπως έλεγε επί λέξει, άλλαξε κατά παράξενο τρόπο στάση και έφτασε στο σημείο να θέλει το θάψιμο όλων των απορριμμάτων( χύδην και δεματοποιημένων), χωρίς όμως να έχει έγκριση από το συμβούλιο της Κοινότητας.

Στη συνέχεια και μετά το stop από την ΠΕΑΠΖ Πελοποννήσου,  στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας στις 20-9-2016 ο κ. Σπανός ήταν απόλυτα σύμφωνος για την «αποκατάσταση» του ΧΑΔΑ, και ενώ οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα ακόμα γνωστές.


3ο Ψέμα: «Την μεγάλη αποκατάσταση την κατήγγειλαν και την σταμάτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση».


Η Αλήθεια: Φαίνεται ότι ξέχασε ο Δήμαρχος  τις ενέργειες  όλης της αντιπολίτευσης  για  την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των   περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλονται   από αυτή για την εκτέλεση και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Στο πλαίσιο  των ενεργειών μας και για να μην προχωρήσει αυτού του είδους η «αποκατάσταση»  οι  επικεφαλής των  συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας μαζί με κάτοικους Διδύμων και Φούρνων  παρευρεθήκαμε, την Τετάρτη  15 Ιουνίου 2016, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στο Ναύπλιο και καταθέσαμε στον Πρόεδρο του Π.Σ. το  Ψήφισμα της συγκέντρωσης  της 12ης Ιουνίου στα Δίδυμα που είχε γίνει για την ενημέρωση των δημοτών.

Στη συνέχεια στις 23 Ιουνίου συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, επιδιώκοντας μια πλήρη, νόμιμη και οριστική λύση για το ανάθεμα των Διδύμων.

Στην ίδια συνάντηση ενημερώσαμε για το θέμα την κ. Κοτίνη Γεωργία Προϊσταμένη του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος και την κ. Σταυρούλα Πουλή Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) ενώ στις 6-7-2016 αποστείλαμε Πρόταση-Παρέμβαση   προς το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και την ΠΕΑΠΖ (Περιφερειακή Επιτροπή Αποκατάστασης Περιβαλλοντικών Ζημιών),  για την διαχείριση των αποβλήτων στο Σταυρό Διδύμων κατά τρόπο που να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.


Έτσι στις 11-07-2016 με απόφαση σταθμό η ΠΕΑΠΖ απορρίπτει ομόφωνα   το σχέδιο της Περιφέρειας Πελ/νήσου και του Δήμου Ερμιονίδας για το   θάψιμο όλων των σκουπιδιών (χύδην και δεματοποιημένων) που  στη «ζούλα» θα γινόταν όπως είπε στη συγκέντρωση στα Δίδυμα στις 12-6-2016 ο πρόεδρος κ. Σπανός.


4ο Ψέμα: «Τα Δίδυμα, οι Φούρνοι και το Λουκαίτι είναι καταδικασμένα να εισπνέουν τις διοξίνες, εξ αιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης».


Η Αλήθεια: Μπροστά στην ήττα του, που δεν μπόρεσε να πετύχει το παράνομο σχέδιό του για κουκούλωμα των σκουπιδιών στο Σταυρό Διδύμων εκτοξεύει λάσπη. Αλλά αυτή γυρίζει μόνο στον ίδιο.!! Γιατί αποδεικνύεται ότι προκειμένου να παρουσιάσει ωραίες φωτογραφίες δεν υπολογίζει την δημόσια υγεία και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στο ΔΣ του Δήμου μας που έγινε στις 20-9-2016 ισχυρίστηκε ότι τα σκουπίδια είναι πλέον ανενεργά και ότι δεν υπάρχουν διοξίνες.

Σήμερα λέει άλλα. Ποιος όμως να τον πιστέψει;

Πώς ήταν λοιπόν σίγουρος για τις επιπτώσεις που θα είχε το θάψιμο 40.000 τόνωναπορριμμάτων;

Ποιες θα ήταν οι πιθανές παρενέργειες  στον υδροφόρο ορίζοντα:

Ποιες θα ήταν οι βλάβες  στην υγεία των κατοίκων της περιοχής;
Και αλήθεια κύριε Δήμαρχε, από πότε είστε ειδικός να κρίνετε τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν το Νομοθετικό Πλαίσιο απαγορεύει ρητά το θάψιμο απορριμμάτων ως τρόπο διαχείρισης.

 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης:


Γεωργόπουλος Γιάννης



Λάμπρου Τάσος



Τόκας Τάσος



Λυμπερόπουλος Κώστας