Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μελετητικά Γραφεία και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)

Με αφορμή διαπίστωση του Δημάρχου: "Ουσιαστική ήταν η παρέμβασή μου στο ΦΟΔΣΑ για την ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ το κλίμα ήταν οξυμένο στην Συνεδρίαση του Φορέα διαχείρισης εξ´ αιτίας των απόψεων του μελετητή."

Τα Μελετητικά Γραφεία κάνουν ό,τι τους λέει ο πελάτης. Και ο πελάτης (εργοστάσιο, εταιρεία, φορέας, δήμος κ.λ.π.) δίνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες στο Μελετητικό Γραφείο για να εκπονήσει τη ΜΠΕ. 
Καταφεύγουμε σε Μελετητικό Γραφείο, γιατί αυτό έχει τη σχετική άδεια και πιστοποίηση για να κάνει τη ΜΠΕ. Και δουλειά του είναι να δομήσει έτσι τη ΜΠΕ, ώστε να περάσει χωρίς παρατηρήσεις από την αρμοδία δημόσια αρχή. Ως εκ τούτου οι απόψεις του Μελετητικού Γραφείου περιορίζονται σε θέματα εφαρμογής ΚΥΑ και νόμων και όχι στον καθ' αυτό σχεδιασμό.
Και κακά τα ψέματα, για τους γνωρίζοντες σχετικώς: Τη ΜΠΕ την φτιάχνει ουσιαστικά ο εντολέας, το Μελετητικό Γραφείο την διαμορφώνει, ώστε να είναι σύμφωνη με διατάξεις και νόμους.
Δεν έχει άποψη ο μελετητής, αν η Περιφέρεια φτιάξει εργοστάσιο καύσης, ή φτιάξει ΧΥΤΥ και κομποστοποίηση, ή αυτό το κάνει ανεξάρτητα κάθε Δήμος.
Δηλαδή δεν έπιασε τον μελετητή ξαφνικά αγάπη για τη δεματοποίηση στους δήμους ως προστάδιο κ.λ.π.  Δεν είπε στον εντολέα του: άσε τι λες εσύ. Εγώ θα σου πω τι να κάνεις.
Ανάποδα: ο εντολέας έδωσε τα στοιχεία και τη "γραμμή" για χρήση και αξιοποίηση δεματοποιητών.
Ποιος λοιπόν είναι ο εντολέας; Ποιοι αναμοχλεύουν και επαναφέρουν την πλήρως αποτυχημένη "φοντανοποίηση" των απορριμμάτων σαν να μη συνέβη τίποτα; Με ποιον φανταστικό μελλοντικό αποδέκτη δεμάτων; Ποιοι την επανασχεδιάζουν για όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας;
Γιατί το Μελετητικό Γραφείο δεν έχει σχέση. Ό,τι του είπαν έκανε.

Λίγος χρόνος έχει παρέλθει, συνύπαρξης αιρετών Καλλικράτειων Δήμων και αιρετών Περιφέρειας. Αλλά αντί αποκεντρωμένης διοίκησης, αντί σύμπνοιας και συνεργασίας, όλο και διαφαίνεται στον ορίζοντα η διελκυστίνδα, το πανάρχαιο παιχνίδι που από τη μια μεριά τραβούν οι αιρετοί της Περιφέρειας και από την άλλη οι Δήμοι. Προς μεγάλη χαρά της κεντρικής μας διοίκησης αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης: Ας τους να τραβάνε το σχοινί. Όσο το τραβάνε μας αφήνουν ήσυχους.

Γιατί τον Καλλικράτειο τον θέλαμε μεγάλο για να τραβάει κονδύλια από κεντρική διοίκηση και ευρωπαϊκή ένωση. Λες και αρκούσε η μεγέθυνση. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Γιατί την Περιφέρεια την θέλαμε αιρετή και απογαλακτισμένη από κεντρική διοίκηση και πολιτικά κόμματα. Ως την ώρα δεν έχει γίνει αισθητό κάτι τέτοιο.

Βασίλης Γκάτσος