Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τάσος Γ. Λάμπρου: ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Δελτίο τύπου

ΚΡΑΝΙΔΙ 15-11-2016
ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ – Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΥΓΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής στις 11 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος κ. Δ. Σφυρής έφερε ως έκτακτο θέμα που δεν είχε εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη την αποδοχή της μελέτης του ΙΓΜΕ και την επικαιροποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου ΧΑΔΑ Διδύμων και του χώρου της δεματοποίησης. Μια μελέτη η οποία στάλθηκε ηλεκτρονικά στους επικεφαλής των παρατάξεων την ίδια μέρα , την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η θέση μου στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ξεκάθαρη , το μόνο που έπρεπε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση με κατεπείγοντα χαρακτήρα , είναι η αποδοχή της μελέτης, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που
είχαμε υπογράψει μεταξύ του ΙΓΜΕ και του Δήμου Ερμιονίδας και η δρομολόγηση της πληρωμής της από την οικονομική υπηρεσία.
Επίσης πρότεινα να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας που διανύουμε , να παρουσιαστεί η μελέτη επίσημα από τους μελετητές και η διοίκηση του Δήμου να προτείνει τις περαιτέρω ενέργειες, να εισηγηθεί πως θα αξιοποιηθεί η μελέτη αυτή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ιδιαίτερα των τοπικών κοινοτήτων Διδύμων και Φούρνων.
Αντί όμως να πραγματοποιηθούν τα αυτονόητα και τα λογικά η δημοτική αρχή με την διαρκή της σύγχυση ξεκίνησε για μια ακόμη φορά , να κατηγορεί την αντιπολίτευση , να παραποιεί την αλήθεια και να βγάζει εύκολα συμπεράσματα «ότι ο Λάμπρου θέλει την διατήρηση των χωματερών και ο Τόκας θέλει δημιουργία ΧΥΤΑ στα Δίδυμα». Εύκολα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι με  αυτήν την διαρκή σύγχυση που διακατέχετε  ξεχνά να αναφέρει ποιος δημιούργησε το ανάθεμα του δεματοποιητή , ποιος προχώρησε σε δεματοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς προορισμό , ποιος ή ποιοι στην παρούσα δημοτική περίοδο χωρίς τις κατάλληλες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις στα πλαίσια του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ήθελαν να θάψουν χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου τα δεματοποιημένα σύμμεικτα απορρίμματα στον ίδιο χώρο και στην «ζούλα».
Για αυτό καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του ΙΓΜΕ , μιας μελέτης που είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας τον Μάρτιο του 2016 και  γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε και προτείνουμε
Α) Να παρουσιαστεί η μελέτη του ΙΓΜΕ από τους μελετητές σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος μας , με δυνατότητα απάντησης ερωτήσεων όλων των ενδιαφερομένων.
Β) Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση του δήμου να παρουσιάσει την πρόταση της και για την αποκατάσταση του χώρου της δεματοποιήσης , με την παρουσίαση νέας εγκεκριμένης μελέτης η οποία θα συνταχθεί μετά τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ.
Γ) Ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 11 Νοεμβρίου 2016 περί επικαιροποιήσεων παλαιών μελετών και αποφάσεων  που συντάχθηκαν την Άνοιξη του 2016 και χωρίς να διαθέτουν το επιστημονικό υπόβαθρο της τελευταίας μελέτης του ΙΓΜΕ.
Δ) Η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες μετά από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και να καταθέσει την συνολική πρόταση της για πλήρη αποκατάσταση του χώρου του Σταυρού Διδύμων εφόσον το έργο χρηματοδοτείται από την ίδια , λαμβάνονται όμως υπόψη τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν από την τελευταία μελέτη του ΙΓΜΕ. Επίσης να λάβει υπόψη τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και των περιβαλλοντικών σωματείων για την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εκτέλεσης οποιουδήποτε ολοκληρωμένου έργου.
Ε) Τέλος να εξετάσουμε την τύχη του μηχανήματος του δεματοποίητη. Το αίτημα της απομάκρυνση από το χώρο είναι το ζητούμενο, γιατί η τοποθέτηση – λειτουργία του δεματοποιητή προκάλεσε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα για το Δήμο μας και για την τοπική κοινωνία.

Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας