Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Δραστηριότητες του Ι.Λ.Μ.Ε. (2015-16)

Δραστηριότητες του Μουσείου

από  16 Αυγούστου 2015 έως 31 Αυγούστου 2016

  1. Τρίτη 18-8-2015. Επίσκεψη μελών του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου στο Μουσείο και ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ.
  2. Παρασκευή 4-9-2015. Επίσκεψη στο Μουσείο ομάδας αλλοδαπών που διέμενε σε ξενοδοχείο της Ερμιόνης και ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ.
  3. Πέμπτη 22-10-2015. Επίσκεψη παιδιών του Παιδικού Σταθμού Ερμιόνης και εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ με θέμα τις ενδυμασίες του Μουσείου.
  4. Παρασκευή 13-11-2015. Πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων για προγράμματα ενηλίκων, Κομποδετικής και Κεραμικής Τέχνης.
  5. Τετάρτη 18-11-2015. Ξεκίνησαν τα μαθήματα Κομποδετικής τέχνης με συμμετοχή 22 γυναικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 18-12-2015. Διεξήγοντο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο Μουσείο με επιμορφώτρια την Κυριακή Σκούρτη. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Μιχάλης Παπακυριακού.
  6. Πέμπτη 19-11-2015. Ξεκίνησαν τα μαθήματα Κεραμικής Τέχνης με τη συμμετοχή 6 γυναικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 12-6-2016. Διεξήγοντο κάθε Πέμπτη με επιμορφώτρια την Αγγελική Μαντζαβίνου στο εργαστήριό της στο Ορλέντι.
  7. Τρίτη 1-12-2015. Ετοιμάστηκαν οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες οι οποίες είχαν θέμα πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση της Λίτσας Παγώνη από εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΛΜΕ που διεξήγαγε η ίδια. Φωτογράφιση: Ρίνα Λουμουσιώτη.
  8. Πέμπτη 3-3-2016. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το ΙΛΜΕ, το οποίο παρακολούθησε η Β΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης με θέμα «Παρατηρώ και περιγράφω αντικείμενα του Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης». Έγινε στο Μουσείο με την καθοδήγηση της Ήρας Φραγκούλη.
  9. Παρασκευή 4-3-2016. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το ΙΛΜΕ, το οποίο παρακολούθησε η Ε΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης με θέμα: «Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο». Έγινε στο Μουσείο με την καθοδήγηση της Ήρας Φραγκούλη.
  10. Σάββατο 26-3-2016. Εκδήλωση αφιερωμένη στο Ρήγα Φεραίο με θέμα: «Διανοητική προετοιμασία του Αγώνα του ’21. Επαναστατικό σχέδιο και δράση του Ρήγα Φεραίου». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για τη διατήρηση της μνήμης της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού) με ομιλήτρια την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ. Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό τη δ/νση του μαέστρου Τάκη Μανιάτη.
  11. Δευτέρα 28-3-2016. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το ΙΛΜΕ με τίτλο «Γνωρίζω την Ιστορία του τόπου μου. Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη». Το πρόγραμμα έγινε στο Μουσείο, το παρακολούθησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Ερμιόνης με την καθοδήγηση της δασκάλας Ελένης Βλάσση και της Ήρας Φραγκούλη.
  12. Τετάρτη 18-5-2016. Εκδήλωση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, που έγινε στο Μουσείο με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ τα αρχαιολογικά ευρήματα της Νεκρόπολης της Ερμιόνης, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου. Οι εικόνες ελήφθησαν με τον φωτογραφικό φακό της Ρίνας Λουμουσιώτη, οι λεζάντες των εικόνων ήταν έργο της  Ήρας Φραγκούλη ενώ η μουσική, που συνόδευε τις εικόνες ήταν επιλογή του Πέτρου Λακούτση. Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια νεοελλήνων συνθετών συνοδεία κιθάρας, που απέδωσαν οι εξής μουσικοί της περιοχής μας: Δαπόντες Βασίλης, Καράμπασης Πασχάλης, Κουτούβαλης Ζαχαρίας, Σκούρτης Γιάννης και Τουτουτζής Χρήστος.
  13. Τετάρτη 1-6-2016. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ταξίδι στην Μπαρμπαριά», το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου. Το πρόγραμμα διεξήχθη στο Μουσείο με την καθοδήγηση της Παρασκευής Δ. Σκούρτη. Την ίδια ημέρα η Β΄ Τάξη του ιδίου Σχολείου παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Περιγραφή αντικειμένων του Μουσείου και δημιουργία ιστορίας με βάση εικόνες ζωγραφικού πίνακα». Το πρόγραμμα έγινε με την καθοδήγηση της Προέδρου του Μουσείου.
  14. Κυριακή 12-6-2016. Έκθεση κεραμικής στο παλιό πηγάδι Ορλέντι. Το ΙΛΜΕ συνδιοργάνωσε με την κεραμίστρια Αγγελική Μαντζαβίνου την έκθεση με δημιουργίες και των επιμορφωμένων ενηλίκων στα μαθήματα Κεραμικής Τέχνης.
  15. Σάββατο 9-7-2016. Εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι με θέμα «Η ανθρώπινη ομορφιά στα Δημοτικά μας Τραγούδια» με ομιλητή τον Αριστείδη Δουλαβέρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της Ερμιόνης από τον Γιάννη Σπετσιώτη από την ανέκδοτη συλλογή του. Τα τραγούδια αποδόθηκαν από τους μουσικούς: Βλάχο Ηλία, Δαμαλίτη Μιχάλη, Δημαράκη Π. Γεώργιο, Δημητρακοπούλου Αναστασία, Μπαρδάκο Λάζαρο, Μπουρίκα Γ. Δημήτρη, Σκούρτη Άρη, Σκούρτη Γιάννη και Σκοπελίτη Γιάννη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου.
  16. Κυριακή 10-7-2016. Έκτακτη Γενική Συνέλευση μελών του ΙΛΜΕ και εκλογή ενός τακτικού μέλους και δύο αναπληρωματικών. Η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΙΛΜΕ είναι: Πρόεδρος Αντωνοπούλου Τίνα, Αντιπρόεδρος Λακούτσης Πέτρος, Γραμματέας Λίτσα Παγώνη, Ταμίας Τράκη Ελένη, Τακτικά Μέλη Ζερβού Θέλξη, Παπακυριακού Μιχάλης, Χατζηζήση-Σκούρτη Κατερίνα (νεοεκλεγείσα). Αναπληρωματικά Μέλη: Βλάσση – Κούστα Ελένη, Κανέλλη – Τουτουντζή Μαρίκα.
  17. Σάββατο 16-7-2016. Τηλεοπτικό συνεργείο (IONIAN CHANEL) επισκέφθηκε το Μουσείο, έλαβε τηλεοπτικά πλάνα και η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ μίλησε για την ιστορία του κτηρίου και την Γ΄ Εθνοσυνέλευση.
  18. Σάββατο 8-8-2016. Ιστορικός περίπατος στο «Μπίστι» με ξενάγηση από την Ήρα Φραγκούλη.

Το Μουσείο ήταν ανοικτό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 19:00 έως 21:00 τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2016.