Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.: Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017, Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ



ΘΕΜΑ : Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017, Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας με αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την ψήφιση του προϋπολογισμού  για το οικονομικό έτος 2017. Η παράταξή μας καταψήφισε τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2017 εκτός από τους κωδικούς των εσόδων που αφορούν τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) από την ΣΑΤΑ και τις επιχορηγήσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων όσων υπάρχουν της Κεντρικής Διοίκησης και των Υπουργείων και από τους κωδικούς εξόδων τις δαπάνες για τη μισθοδοσία, τις επιχορηγήσεις στα νομικά πρόσωπα του Δήμου και των σχολείων και τέλος τις δαπάνες για την Υπηρεσία πρασίνου, καθαριότητας, αθλητισμού, πολεοδομίας και νεκροταφεία, όπως ήταν και η στάση μας στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος.
Οι παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού ήταν οι εξής:
α) Εξωπραγματικός ο στόχος αύξησης του τέλους καθαριότητας και φωτισμού κατά 500.000 ευρώ με το επιχείρημα της διόρθωσης των τ.μ. σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ανατεθεί. Ο στόχος 33% αύξηση του τέλους καθαριότητας φωτισμού διαμορφώνει όρους να ανατραπεί και να τιναχτεί στον αέρα όλος ο προϋπολογισμός του 2017 με δυσάρεστες εξελίξεις στη λειτουργία του Δήμου.

β) Οι ίδιοι πόροι του Δήμου προέρχονται από τους δημότες και έχουν άμεση σχέση με τη λογική της ανταποδοτικότητας και αυτό δε διακρίνει τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017. Παραδείγματος χάρη, δε μορούμε να εισπράτουμε από τον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων 120.000 ευρώ και να δαπανούμε για τον τουρισμό και ευρύτερα τουριστική προβολή λιγότερο από 10.000 ευρώ, άρα απουσιάζει η αναπτυξιακή προοπτική αφού δεν υφίσταται σχεδιασμός για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, άρα απουσία ανταποδοτικότητας σε όλο το μέγεθος.
γ) Ο προϋπολογισμός του 2017 όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου δεν έλαβαν υπόψη τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, σχεδιάστηκε και ο προϋπολογισμός χωρίς να προσδιορίζει με σαφήνεια τα έργα και τις προτεραιότητες ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα. Είχαμε επισημάνει κατά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος ότι έπρεπε να είχε συνταχθεί με βάση τις πηγές χρηματοδότησης ανά υπηρεσία δημοτικής δράσης και φυσικά ανά Δημοτική Τοπική Κοινότητα, κάτι που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην πορεία του Δήμου. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος της διοίκησης του Δήμου το οποίο το εντοπίσαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Αποτελεί συνθήκη δημιουργίας συγκρούσεων και μη αντικειμενικής εκτέλεσης έργων – εργασιών
δ) Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει συρρικνωθεί κατά 8% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 20116 και σε ονομαστικό μέγεθος περίπου στις 600.000 ευρώ. Αυτή η οικονομική συρρίκνωση – ύφεση έχει άμεση σχέση με το ευρύτερο οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συντάχθηκε ο προϋπολογισμός και αυτό είναι απαράδεκτο από όλους μας. Όμως θα περιμέναμε και από τη διοίκηση του Δήμου μία συνολική πρόταση βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού, μία παρουσίαση ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια και ακόμη ο Δήμος Ερμιονίδας να ψηφίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο και το αναζητούμε.
ε) Απουσιάζουν τα μεγάλα, σημαντικά και αναπτυξιακά έργα από το Δήμο μας και τον προϋπολογισμό του. Ο Δήμος πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο της Κεντρικής Διοίκησης των Υπουργείων, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν έργα υποδομής, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Δυστυχώς μόνο με 20.000 ευρώ για ωρίμανση μελετών δεν υπάρχει αυτή η προοπτική.
στ) Τέλος το να διαθέτουμε από τον προϋπολογισμό του 2017 μόνο 15% για επενδύσεις που σχετίζονται με τεχνικές εργασίες και έργα σε ένα συνολικό πορϋπολογισμό 4.392.000 ευρώ αποτελεί ένα δείκτη που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην στασιμότητα και σε μία αυστηρή διαχειριστική χρήση και λογική που δίνει έμφαση μόνο στις Υπηρεσίες και όχι στα έργα υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος μας και οι δημότες του.


Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
ΔημοτικόςΣύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας