Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί οι Δανοί κάνουν ουρές για να αγοράσουν ληγμένα τρόφιμα; Κάτι ξέρουν


Υπάρχει λόγος που καλοβαλμένοι Δανοί πολίτες στέκονται υπομονετικά για να αγοράσουν τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, η πώληση των οποίων είναι απολύτως νόμιμη
Οχι, οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν είναι από την Black Friday. Είναι μια τυπική μέρα σε ένα σούπερ μάρκετ της Δανίας που πουλάει τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία πώλησης.
Και αν οι λέξεις «ληγμένα τρόφιμα» σας δημιουργούν αποστροφή, για πολλούς Δανούς είναι ένα γευστικό deal, αφού το πρώτο σούπερ μάρκετ της χώρας που πουλά τρόφιμα που έχουν λήξει έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές που άνοιξε και δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες.

Ουρές για ψώνια στο WeFood

Η Δανία είναι μια χώρα γνωστή για το ότι κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Το WeFood άνοιξε στην Κοπεγχάγη πριν από λίγους μήνες, και στα ράφια του βρίσκονται μόνο τρόφιμα περασμένης ημερομηνίας πώλησης, που διατίθενται σε μεγάλη έκπτωση. Το δεύτερο κατάστημα άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Nørrebro.Στόχος της αλυσίδας είναι να μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων της χώρας, δημιουργώντας μια αγορά όπου προϊόντα διατροφής που έχουν λήξει ή τα οποία έχουν φθαρμένες συσκευασίες πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές, αντί να πεταχτούν.

Νόμιμη στη Δανία η πώληση ληγμένων τροφίμων

Η πώληση ληγμένων τροφίμων είναι πλέον νόμιμη στη Δανία, με την προϋπόθεση ότι είναι αναγράφεται ότι πρόκειται για προϊόντα που έχουν λήξει, και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την κατανάλωσή τους. «Κοιτάζουμε, μυρίζουμε, αισθανόμαστε το προϊόν για να δούμε αν είναι ακόμα αναλώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Bassel Hmeidan μιλώντας στον Guardian.
Όλα τα προϊόντα παραχωρούνται από παραγωγούς, εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής και τοπικά σούπερ μάρκετ, συλλέγονται από το προσωπικό του Wefood, που είναι εθελοντές, ενώ τα κέρδη του καταστήματος, πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τα προϊόντα διατίθενται στη μισή σχεδόν τιμή από την αρχική τους, ωστόσο η ποικιλία των προϊόντων διαφέρει ανάλογα με την ημέρα και τις δωρεές.
Το WeFood θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, υποδεικνύοντας μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των τροφίμων που καταλήγουν σε χωματερές.
Περισσότερα: thetoc