Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ιστοσελίδα:  https://mouseioermionis.com    Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: i.l.m.ermionis@gmail.com

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ι.Λ.Μ.Ε.

«Κατασκευάζω το ερμιονίτικο καραβάκι των Χριστουγέννων»

«Σ’ όλα τα νέα μαγαζιά, που στην παραλία του Λιμανιού και των Μανδρακιών ανοίξανε, καθώς και σ’ όλα τ’ Αρχοντόσπιτα του τόπου, τις παραμονές των μεγάλων εορτών του χρόνου, τριγυρίζανε συντροφιές από νέους, οι οποίοι κρατάγανε στα χέρια τους το παραδοσιακό καραβάκι, φτιαγμένο από τους ίδιους με σημαντικό καλλιτεχνικό γούστο και λέγανε τα Κάλαντα, όπως τα λέγανε και οι πιο μεγάλες απ’ αυτούς γενιές παλαιότερα, στον μεγάλο της κεντρικής Αγοράς ξεχασμένο πια δρόμο.»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θρύλοι και παραδόσεις της Ερμιόνης» του Μιχ. Αγγ. Παπαβασιλείου.

 Την κατασκευή αυτού του ερμιονίτικου παραδοσιακού καραβιού – τρεχαντηριού παρακολούθησαν οι μαθητές της Δ΄  τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, οι οποίοι επισκέφτηκαν το Μουσείο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016.

Ο ερμιονίτης Παναγιώτης Αραπάκης, δεξιοτέχνης στην κατασκευή του καραβιού έδειξε στα παιδιά, με τη βοήθεια του Γιάννη Σκούρτη, τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζε το ερμιονίτικο καραβάκι όταν ήταν και αυτός παιδί.

Πρώτη ύλη το άδειο τσίγκινο δοχείο του λαδιού της οικογένειας, λίγα ξύλα για το άνοιγμα του σκαριού και την κατασκευή του καταρτιού καθώς και το απαραίτητο σχοινάκι για την πλοήγησή του. Ψαλίδι για το κόψιμο του δοχείου, προζύμι για να κλείσουν οι τρύπες του σκαριού και τα επιδέξια χέρια δημιουργούσαν το όμορφο πλεούμενο.

Τα παιδιά χάρηκαν την κατασκευή, πήραν ως ενθύμιο αυτοσχέδιες βαρκούλες με καραμέλες και κατέβηκαν τραγουδώντας το «γιάλα – γιάλα» στα Μαντράκια, όπου έριξαν το καραβάκι στη θάλασσα.

Απόλαυσαν τη μικρή διαδρομή του καραβιού, που ταξίδεψε στην αγκαλιά της θάλασσας το ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό.

Η εικόνα ξύπνησε αναμνήσεις και αναζητήσεις μιας άλλης γενιάς και μιας άλλης εποχής μακρινής αλλά νοσταλγικής και δημιουργικής.

Υπεύθυνη του προγράμματος η Κατερίνα Σκούρτη, μέλος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε., η οποία με βάση ζωγραφικό πίνακα της Ανθούλας Δουρούκου μίλησε στους μαθητές για το ερμιονίτικο καραβάκι, το έθιμο του «γιάλα – γιάλα» και τη σύνδεσή του με τα ταξίδια των ναυτικών.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι δασκάλες τους Κική Μέλλου και Παρασκευή Σκούρτη Δαγρέ, οι οποίες ανέλαβαν μαζί με τους μαθητές να βάψουν το καραβάκι στο σχολείο, να το στολίσουν και μαζί μ’ αυτό να πουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τον Παναγιώτη Αραπάκη, τον Γιάννη Σκούρτη και τις δασκάλες για την παρουσία τους και συνεισφορά τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 
   
Ερμιόνη 15-12-2016
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. 
Τίνα Αντωνοπούλου