Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Έφυγε» η ηθοποιός Άννα Συνοδινού

Έφυγε» σήμερα το πρωί, η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού. Η  παγκόσμιας φήμης τραγωδός του κλασσικού θεάτρου, πέθανε στα 88 της χρόνια.

Καλημέρα!

Σας στέλνω αυτή την όμορφη φωτογραφία της NASA που δείχνει την "δύση"της Γης στον ορίζοντα της Σελήνης,παρμένη από τον δορυφόρο
Ν. Σ.

ΒΙΒΛΙΟ : μια διαφορετική λίστα

80 βιβλία που καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να διαβάσει(!):
μια κριτική αποδόμηση των βιβλίων που σε κάνουν "άνδρα"
και σκέψεις για την οικοδόμηση της ταυτότητάς μας μέσα από την ανάγνωση. 

Ίσως τελικά λέει πολλά για την ευαλωτότητα του φύλου το ότι εδώ και τόσα χρόνια χρειάζεται να δημοσιεύονται επί μηνιαίας βάσης οδηγίες σχετικά με το πως να ανήκει κανείς σε ένα από τα δύο βασικά φύλα με επιτυχία.... Η συγγραφέας, ιστορικος και ακτιβίστρια Rebecca Solnit

Πριν από κάποια χρόνια το περιοδικό Esquire δημοσίευσε μια λίστα που κατά περιόδους επιστρέφει σαν ζόμπι από τον τάφο και στοιχειώνει το διαδίκτυο κι απ' όσο μπορώ να κρίνω ενσαρκώνει απόλυτα τον σκοπό του συγκεκριμένου εντύπου. Οι μηνιαία εκδιδόμενες οδηγίες του περιοδικού δεν απευθύνονται σε εμένα οπότε γνωρίζω τα περιεχόμενα του κυριως από τους τίτλους και τις ημίγυμνες κυριες στο εξώφυλλο του. Διάβασα όμως την λίστα του Esquire για "Τα 80 Καλύτερα Βιβλία που Κάθε Άνδρας Πρέπει να Διαβάσει" όταν παρουσιάστηκε μπροστά μου στο Facebook.
Η λίστα αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι πρόκειται για ένα περιοδικό για άνδρες, κι ότι αν σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι αποποιούνται την "δυαδικότητα" των φύλων, επαναστατούν ενάντια σε σαφώς περισσότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους που ορθώνουν το φύλο ως άλλο Σιδηρούν Παραπέτασμα διαιρόντας την ανθρωπότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ



ΓΕΙΤΟΝΙΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥ ΣΤΕΝΟΣ
Κοίλης 17. Εκείνη σκουπίζει το μονίμως ασκούπιστο πεζοδρόμιό μας μπροστά απ' το σπίτι τους - η μάνα του.
Κοίλης 19. Εκείνος αραχτός στο καφενείο δίπλα, αγρίμι στο κλουβί, τόχει ρίξει στην πρέφα απ' το πρωί, moody and sexy ο Γιάννης, μπορεί και Αλβανός, και οικοδόμος πιθανώς, πετάει τα φύλλα με θυμό στον Γιώργο τον επίσης άνεργο εργολάβο οικοδομών. Φράγκο δε δίνουν για τις ''καταγγελίες των πολιτικών κομμάτων'' για βομβιστικές και τρομοκρατικές ενέργειες, μιλιά απ' τα χείλη τους δε βγαίνει. Αλλά ο Γιάννης.... Παρά το ατίθασσο της μορφής του, τις δυο μεγάλες αυλακιές γύρω απ' το αισθησιακό του στόμα, την αρρενωπή του την κοψιά, έτσι όπως κατεβαίνω προς την Κοίλης τριανταεννιά (39) και τούς συγκρίνω, να, σάς ορκίζομαι, φτυστός η μάνα του είναι! όλη εκείνη η αντρική του η λεβεντιά χέρι με χέρι πάει με τη μαμά... - εκείνη σκουπίζει, αυτός ρίχνει τα χαρτιά...

TΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Στη Δοκό ο Καμμένος με την μοναδική κάτοικο

koutipandoras 
Στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων που πραγματοποιήθηκε στη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, η οποία πλέει ανοικτά της Ύδρας στο πλαίσιο Φυλακής Σκοπούντος, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ παρέστησαν 
Εν συνεχεία, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη βραχονησίδα Δοκό τελέστηκε Tρισάγιο για τους αποθανόντες κατοίκους και Αρτοκλασία στην οποία παρέστη και η μοναδική κάτοικος του νησιού.
«Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είμαστε σήμερα εδώ, στη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, μαζί με τον Κυβερνήτη, τον Ύπαρχο, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τους Ναυτοδίοπες του Πολεμικού Ναυτικού. Τελέσαμε μαζί τον Αγιασμό των Υδάτων, με τις ευλογίες του Αιδεσιμότατου Ιερέα του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι ακόμα και σε καιρό ειρήνης, το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε μία συνεχή μάχη.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Θεοφάνεια στη Σμύρνη

newsit 
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης γιορτάστηκαν για πρώτη φορά φέτος μετά τον διωγμό του 1922 τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Εκατοντάδες πιστοί, ακόμη και ταξιδιώτες από την Αθήνα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, βρέθηκαν στο ιστορικό Κε για να παραστούν στον αγιασμό των υδάτων από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο.

Θεοφάνια στην Ερμιόνη με το έθιμο του “γιάλα-γιάλα” 2016

Tο Σταυρό  " έπιασε"  ο  Δημήτρης Μόρογλος  και ο Βασίλης Δημαράκης την εικόνα.
Συμμετείχαν: Αργύρης Τζιέρης, Τάσος Γκολεμάς, Αντρέας Φοίβας, Έκτορας Σαλογιάννης, Μανώλης Νοταράς, Χρήστος Παπανδριανός, Γιάννης Δαγρές, Γιώργος Κώττης, Ερρίκος Κοροντίνης, Εννέο Μουρατι, Μανώλης Κασνέστης.




Όλα έτοιμα





















Για τη μεγάλη μας γιορτή.
Λιμάνι Ερμιόνης 
Φωτο: Μαρία Στάικου

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Βαρύς ο πέλεκυς σε συσκευαστήριο της Αργολίδας για ανασφάλιστους εργαζόμενους

του Βασίλη Αγγελόπουλου (www.dikaiologitika.gr)
Πρόστιμο ύψους 396.870 ευρώ επέβαλλε το ΣΕΠΕ στην εταιρία Intrafruit με έδρα την Ήρα Αργολίδας, λόγω εντοπισμού 38 ανασφάλιστων εργαζομένων.
Πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη συσκευασία φρούτων και σε έλεγχο που είχε γίνει στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος βρήκαν μια «μικρή Μανωλάδα» στις εγκαταστάσεις της, αφού εντόπισαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, για τους οποίους δεν είχε γίνει αναγραφή στον πίνακα προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν 35 εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 25 ετών και τρεις εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, που δούλευαν ανασφάλιστοι.
Από το σύνολο των 38 εργαζομένων, οι 9 είναι ελληνικής υπηκοότητας, οι 20 προέρχονται από την Αλβανία, μία από την Σερβία και ένας από την Ινδία, ενώ υπάρχουν 7 εργαζόμενοι που δεν δήλωσαν την υπηκοότητά τους.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο που επιβάλλεται στην επιχείρηση, την ώρα που το ΣΕΠΕ ετοιμάζει νέες «εφόδους» στην ευρύτερη περιοχή, αφού υπάρχουν πληροφορίες για παράνομη μετακίνηση ανασφάλιστων εργαζομένων, κυρίως αλλοδαπών, από εταιρία σε εταιρία.

ΕΡΜΙΟΝΗ 1983 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΓΙΑΛΑ - ΓΙΑΛΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ρ.Τ.


Ήθη ΚΑΙ Έθιμα των Θεοφανείων στο Πόρτο Χελι


Του Σπύρου Πασσαλάρη 
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανείων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η εορτή των Θεοφανείων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων.
Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία. Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, οι καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Εδώ στο Πόρτο Χέλι γιορτάζονταν και γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα. Μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες για τους Πορτο-Χελιώτες η γιορτή αυτή κάλυπτε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.. Το τριήμερο ξεκινούσε με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων. Στον Ναό της Ευαγγελίστριας αλλά και σε όλες τις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα ψάλλετε η ακολουθία των
«Μεγάλων Ωρών». Ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους

Η μαγεία των παλαιών παιχνιδιών



Το πνεύμα των γιορτών επιτάσσει την ανάγκη για περισσότερο παιχνίδι.
Κάποτε οι κούκλες λέγονταν "πλαγγόνες" και τα μωρά νανουρίζονταν με την "πλαταγή", μια πήλινη κουδουνίστρα που έβγαζε ήχο από πετραδάκια. Σήμερα το τσίγκινο ποντικάκι που καιροφυλακτεί κοντά σε ένα σακί αλεύρι, αντικαθίσταται από την Barbie Fashionista και τις πειρατικές φρεγάτες των Playmobil. Ο κόσμος των παιδιών είναι πλέον τοποθετημένος στα ράφια γνωστών πολυκαταστημάτων και σε μεγάλο ποσοστό, κατασκευάζεται από πλαστικά υλικά που απομυθοποιούν τη μαγεία της παράδοσης.
Μερικές ώρες πριν την Πρωτοχρονιά οι περισσότεροι γονείς έχουν ήδη αγοράσει στα παιδιά τους τα δώρα που θα φέρει στο σπίτι ο Άγιος Βασίλης. Μετά το γάλα και τα μπισκότα που θα του αφήσουν δίπλα από το δέντρο, τα παιδιά θα ξετυλίξουν με προσμονή τα παιχνίδια που κατέφθασαν από τη μακρινή Λαπωνία! Το περιεχόμενό τους θα θυμίζει άραγε σε κάτι, τα παλαιά και ξεχασμένα παραδοσιακά παιχνίδια των περασμένων εποχών;
   
Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, τα κορίτσια στην αρχαία Ελλάδα μπορούσαν να παίζουν με μια διαφορετική κούκλα, την πήλινη

Επιστροφή σε καταδικασμένες πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων

Από Τάσο Κεφαλά

Επιστροφή σε καταδικασμένες πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων σηματοδοτεί η νέα (απευθείας) ανάθεση για το ΕΜΑΚ

Εποχές του 2013 μας θύμισε το δελτίο τύπου, με το οποίο η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής  και του ΕΔΣΝΑ πανηγυρίζει για την ανανέωση της σύμβασης ανάθεσης λειτουργίας του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) σύμμεικτων απορριμμάτων, στη Φυλή, 
ενώ ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απόφασης και των όρων της σύμβασης που έχουν συμφωνηθεί. Τότε, στη θέση της κ. Δούρου ήταν ο κ. Σγουρός, που 
επικαλούνταν, με πανομοιότυπο τρόπο με την κ. Δούρου, τα δήθεν οικονομικά και περιβαλλοντικά 
οφέλη της ίδιας επιλογής.

Πρόσκληση Εορτασμού Θεοφανείων στο Πορτοχέλι


Πρωτοχρονιά στο Δημαρχείο Ερμιονίδας στο Κρανίδι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΝΙΔΙ 4/1/2016
pro1
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τους Δημότες.
Αντάλλαξαν ευχές και εξέφρασαν τις προσδοκίες τους για το Νέο Έτος.
Η συναίνεση και η συνεργασία θα φέρουν αποτελέσματα, τόνισε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στη δρομολόγηση και επίλυση βασικών προβλημάτων όπως ήταν η κατάσταση των απορριμμάτων που κληρονομήσαμε. Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και τις εθελοντικές ομάδες για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο τους.
pro2
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου  κ. Τάσος Τζανής,  ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Γιάννης  Κοντοβράκης και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τάσος Τόκας, μοναδικός παρευρισκόμενος από την αντιπολίτευση. Οι τυχεροί της Χρονιάς που κέρδισαν το φλουρί ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής

Πρόσκληση απο τον πρόεδρο του Τ.Κ. Θερμησίας


Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Οι παραμυθούδες του Ναυπλίου αφηγούνται Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

















ΝΑΥΠΛΙΟ
LE CAFÉ

"Μέσα στα στολίδια λάμπουν παραμύθια που λένε την αλήθεια"

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016
Οι παραμυθούδες του Ναυπλίου αφηγούνται Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και η υψίφωνος Βασούλα Δελλή συνοδεύει στο πιάνο και τραγουδά κάλαντα, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου στις 6 μμ!
Λένε πως καμιά φορά κάτω από τα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου έλατου ο χρόνος παγώνει.
Όχι όμως σε αυτές τις ιστορίες, που περιγράφουν τα Χριστούγεννα όπως θα μπορούσαν να είναι ή να συμβούν στον καθένα. Ιστορίες χαρούμενες, λυπητερές, σκανταλιάρικες ή στοχαστικές, όμως πέρα για πέρα αληθινές!!

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις: 2752047347, 6946594588 & info@fougaro-cafe.gr

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει εις τα χέρια των Ελλήνων

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει εις τα χέρια των Ελλήνων
 -Δίλημμα: η σωτηρία του Πολιτικού Συστήματος ή της Πατρίδος; -

Απο: Γεώργιο Δημητράκη <ge.dim41@gmail.com>

Η σημερινή κατάντια της Πατρίδος μας, με όλες τις παραμέτρους, διαστάσεις και συνέπειες, πρέπει επιτέλους να προβληματίσει όλους εμάς τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών τοποθετήσεων.  Εις την ουσία, το πρόβλημα της κρίσης χρέους της Πατρίδος μας δεν είναι καθαρώς οικονομικό, ως εσφαλμένως υποστηρίζεται και προπαγανδίζεται από τα δεκανίκια του Πολιτικού Συστήματος, αλλά κυρίως Θεσμικό, με εντέλει  οικονομικές τώρα διαστάσεις και τεράστιες συνέπειες για την πορεία του Έθνους. Εις την πραγματικότητα πρόκειται για μεγάλη εκτροπή και διαστροφή των Πολιτειακών Θεσμών και Φορέων, η λειτουργία των οποίων όχι μόνον δεν έχει την ανάλογη απήχηση εις την αληθινή Δημοκρατία και εναρμόνιση με αυτήν, αλλά ευρίσκεται τώρα σε αέναη διάσταση και σύγκρουση με την ιστορική υφή αυτού του νοήματος της υπάρξεως ενός ολόκληρου Λαού. 

Ας πούμε τα πράγματα πιο απλά. Χωρίς τον Λαό, χωρίς τις Αξίες, τις Αρχές, την παρακαταθήκη των προγόνων, τα θεμελιώδη δικαιώματα του, χωρίς την ελευθερία και την βούληση του να αυτοπροστατεύεται δεν νοείται και δεν πρέπει να υπάρχουν Πολιτειακοί Θεσμοί και Φορείς που να είναι υπεράνω του νοήματος της Δημοκρατίας, δηλαδή υπεράνω αυτής της βαθιάς έννοιας της υπάρξεως ενός  Λαού. Διάφοροι νομικοί,

"Μικρός μύθος" του Franz Kafka

(Franz Kafka, 3 Ιουλίου 1883 – 3 Ιουνίου 1924)

Μικρός μύθος*
"Αχ", είπε ο ποντικός, "μέρα με τη μέρα ο κόσμος γίνεται και πιο στενός. Στην αρχή ήταν τόσο μεγάλος, που με φόβιζε, έτρεχα κι έτρεχα και ήμουνα πανευτυχής που επιτέλους, μακριά πολύ μακριά δεξιά και αριστερά μου, έβλεπα τοίχους, αλλά αυτοί οι ατέλειωτοι τοίχοι πλησιάζουν με τέτοια ταχύτητα ο ένας τον άλλο, που βρίσκομαι ήδη στο τελευταίο δωμάτιο, κι εκεί στη γωνία υπάρχει η παγίδα, όπου τρέχω να χωθώ".
"Γιατί δεν άλλαζες διαδρομή;" είπε η γάτα και τον καταβρόχθισε.
 

* από το βιβλίο "Μεγάλοι Συγγραφείς γράφουν τις πιο Μικρές Ιστορίες του Κόσμου",
εκδ. Γνώση, Ιανουάριος 2013
 
Έλλη Βασιλάκη
 

Άνθρωποι συγκινητικοί, άνθρωποι πολιτισμένοι, άνθρωποι Άνθρωποι


Του Γιάννη Μακριδάκη

Δυο σκηνές σάς παραθέτω εδώ, μέσα από τις οποίες κατά την άποψή μου ορίζεται ο πολιτισμός, η πορεία προς μια συνειδητή ζωή, ο άνθρωπος που τιμά το μεγαλείο της ύπαρξής του. Η μια σκηνή έλαβε χώρα στο κλείσιμο και η άλλη στο άνοιγμα του έτους. Τέτοιες σκηνές όμως αφού λαμβάνουν χώρα σε ένα τόσο μικρό και απομονωμένο τόπο, όπως αυτόν που ζω, δε μπορεί παρά να συμβαίνουν καθημερινά, κατά πολύ περισσότερες και σε πολλούς άλλους τόπους διότι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν ευτυχώς παντού:

Είμαστε με τον Κοσμά, έναν ταπεινό και γλυκό άνθρωπο, λίγα χρόνια μεγαλύτερο από μένα, που τον γνωρίζω από παιδί και που άρχισε πρόσφατα να ασχολείται με τη γη. Είμαστε σκυμμένοι σ’ ένα ελιοχώραφο και βγάζουμε άγρια σκόρδα για να τα βάλει στον κήπο του. Ποιος να μου το λέγε, μου λέει. Όταν ήμουνα έφηβος, όποτε καθόμασταν να φάμε, μας έλεγε ο πατέρας μου η ντομάτα είναι δικιά μας, το κολοκύθι είναι δικό μας, τούτο είναι δικό μας, τ’ άλλο είναι δικό μας και έλεγα από μέσα μου δε μας χέζεις ρε πατέρα, μας πρήζεις τα ούμπαλα κάθε μέρα με το αυτό είναι δικό μας και με το άλλο είναι δικό μας. Και έφτασα κι εγώ προχτές, μου λέει με ένα γλυκό και αυτοκριτικό χαμόγελο, να λέω στην κόρη μου ενώ τρώγαμε, το λαδάκι είναι δικό μας, το μαρούλι είναι δικό μας…

Μπαίνω σήμερα μετά από πάρα πολύ καιρό στο μπακάλικο του χωριού, μίνι μάρκετ πια για την ακρίβεια και βλέπω τη Δήμητρα να κάθεται στο ταμείο και τον Στεφανή να στέκει όρθιος κάτω από την τηλεόραση και να παρακολουθεί. Η οθόνη έδειχνε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της Βιέννης στο κανάλι της ερτ.

Μου έκανε εντύπωση αυτή η επανάληψη και ρώτησα σχετικά. Μου απάντησε η Δήμητρα ότι ο Στέφανος την γράφει κάθε χρόνο στο βίντεο την συναυλία της Βιέννης και την ξαναβλέπει. Γύρισε και ο Στέφανος και με κοίταξε με συστολή, θαμπώσανε τα γυαλιά του από τη θέρμη της ευγενικής ψυχής αυτού του ανθρώπου. Δεν είπε κουβέντα, μόνο χαμογελούσε ταπεινά.

Άνθρωποι συγκινητικοί, άνθρωποι πολιτισμένοι, άνθρωποι Άνθρωποι.



ΕΥΠΡΕΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΝΙΔΙ 4/1/2016
Iatreio_Hliok

Μέχρι χθες παρούσες η αδιαφορία και η εγκατάλειψη. Απούσα η ευπρέπεια.
Εικόνες τριτοκοσμικές, αδιαφορίας και εγκατάλειψης, επικρατούσαν στο Αγροτικό Ιατρείο Ηλιοκάστρου. Υποτιμητικές για έναν χώρο, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας, δηλωτικές της περιφρόνησης απέναντι στους κατοίκους του Ηλιοκάστρου.
Για να γίνει κατανοητή η πραγματικότητα, που επικρατούσε στο χώρο του Ιατρείου και όχι η λεκτική υπερβολή, ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:
  1. Στην τουαλέτα του Ιατρείου ο νιπτήρας ήταν πεσμένος και η βρύση του δεν λειτουργούσε. Επίσης το καζανάκι της τουαλέτας ήταν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα ο ιατρός και οι ασθενείς να μην μπορούν να κάνουν χρήση της τουαλέτας, ούτε καν να πλύνουν τα χέρια τους!
  2. Το ένα εκ των δύο δωματίων, που διαθέτει το Ιατρείο, είχε μετατραπεί σε αποθήκη φύλαξης αντικειμένων της Τοπικής Κοινότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς, οι οποίοι ανέμεναν να εξετασθούν, να συνωθούνται στο στενόχωρο διάδρομο του Ιατρείου, χωρητικότητας δύο-τριών ορθίων ατόμων και οι υπόλοιποι ασθενείς να στέκονται έξω από το κτήριο.

Θέσεις πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου στην Αργολίδα


ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Τη χορήγηση σαράντα (40) συνολικά θέσεων πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου για το έτος 2016 στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας για τους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Επιδαύρου.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΩΛΗΤΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου δικαιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4264/2014, όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, ο/η σύζυγος ή τα τέκνα αυτών άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Η άδεια αυτή χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση

κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
(α) μέχρι ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον πενήντα (50%) και σε τυφλούς,
(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), σε πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών, καθώς και σε γονείς με τρία τέκνα,
(γ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (Α΄ 82),
(δ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική

παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες,

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ                                
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                  
Ερμιόνη 3-1-2016

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Ο πρώτος κύκλος των μαθημάτων κομποδετικής τέχνης, που εκπονήθηκε από το Ι.Λ.Μ.Ε. και ξεκίνησε στις 18-11-2015, ολοκληρώθηκε στις 18-12-2015.

Επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την κομποδετική τέχνη το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. σε συνεργασία με την επιμορφώτρια κα. Κυριακή Σκούρτη Παπαθανασίου εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νέος κύκλος μαθημάτων εντός του 2016. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Τα μαθήματα κεραμικής τέχνης, που ξεκίνησαν στις 19-11-2015, διεκόπησαν λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, θα ξεκινήσουν πάλι την Πέμπτη 7-1-2016 με επιμορφώτρια την κα. Αγγελική Μαντζαβίνου στο εργαστήριο της στην περιοχή Ορλέντι.

Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά τις προαναφερόμενες επιμορφώτριες για την εθελοντική προσφορά της γνώσης και της εμπειρίας τους καθώς και την άριστη συνεργασία, που είχαν με τις επιμορφούμενες και τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
Τίνα Αντωνοπούλου