Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.



                
Ερμιόνη 7-3-2016

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.

Την Πέμπτη 3-3-2016 η Β’  τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου με θέμα «Παρατηρώ και περιγράφω αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης».

Η αφόρμηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δόθηκε από το κεφάλαιο 13 του σχολικού βιβλίου «Η γλώσσα μου» της Β΄ Δημοτικού με τίτλο «Μες στο Μουσείο».

ΟΙ μαθητές παρατήρησαν ένα πίνακα ζωγραφικής του Μουσείου, «άκουσαν» την ιστορία, που τους διηγήθηκε και στη συνέχεια έγραψαν τη δική τους λεζάντα. Ακόμα παρατήρησαν και περιέγραψαν αντικείμενα του Μουσείου. Στο τέλος οι μαθητές έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια περιγραφής αντικειμένων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι Παπαδόπουλος Χάρης, Σωφρονιάδη Βασιλική και Γκουτζίκα Πελαγία.

Την Παρασκευή 4-3-2016 η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο». Επελέγη αυτό το θέμα διότι είναι σχετικό με τη διδασκαλία της ιστορίας της τάξης τους.

H ταινία μικρού μήκους για τους πρόσφυγες από μαθητές της Κω

«H πριγκίπισσα Ευρώπη λησμόνησε την καταγωγή της. Ξέχασε ότι είναι και η ίδια πρόσφυγας. ΄Υψωσε φράχτες και συρματοπλέγματα. Να κλείσει απέξω το θεριό…»
Η Κινηματογραφική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κω δημιούργησε μία συγκινητική 8λεπτη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Fortress Europe» για την Ευρώπη-φρούριο, την προσφυγιά, την αλληλεγγύη στην Κω
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Παλάσκας (2016)

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ 1125 μ.Χ.



Δημήτρης Τουτουντζής

    Το 1123 ο Βενετός κληρικός Cerbanus Cerbani που υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αυλή του αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνού, ταξιδεύοντας από την Πόλη στους Αγίους Τόπους, πιάστηκε αιχμάλωτος κοντά στην Ικαρία και οδηγήθηκε στη Χίο. Κατόρθωσε να δραπετεύσει, έφθασε στη Ρόδο και ξαναγύρισε στη Χίο με το στόλο των Βενετών κατά την εκστρατεία που κατέληξε στην κατάκτηση του νησιού. Εκεί ο Cerbanus είχε την έμπνευση να κλέψει το λείψανο του Αγίου Ισιδώρου και να το μεταφέρει στη Βενετία.
    Το χρονικό της απαγωγής περιέχεται στην έκθεση του καθολικού παπά προς τον πάτρωνά του, επίσκοπο Βονιφάτιο Φαλιέρο. Πρόκειται για ένα κείμενο που αποκαλύπτει ότι η αρπαγή λειψάνων Αγίων από την Ανατολή ήταν μια πολύ αποδοτική επιχείρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις έπαιρνε τη μορφή πειρατικής επιδρομής. Είναι μια γκρανγκινιολική αφήγηση, μια σύνθεση καλογερικής υποκρισίας και τυχοδιωκτισμού, που εκφράζει αυθεντικά το πνεύμα του Μεσαίωνα.
    Η έκθεση του Cerbanus έχει τον τίτλο «Μετακομιδή του θαυματουργού μάρτυρος Ισιδώρου από τη νήσο Χίο στην πόλη της Βενετίας, 1125». Αφού ιστορεί ο κληρικός το βίο του Αγίου προχωρεί στην περιγραφή της αρπαγής.
    Καθώς η γαλέρα, φορτωμένη βενετικό στρατό ζύγωνε στη Χίο ο

Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι 2016 το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου


Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Πώς η περιπέτεια της ζωής παίρνει πρόσωπο


Σαρωνίς Γκάτσου Βατικιώτη
 
Συγκίνησε όλους μας το άρθρο που διαβάσαμε στα ΜΜΕ για τον γάτο, που πανικοβλημένος δεν ακολούθησε την ιρακινή οικογένειά του, όταν βγαλμένοι από μια βάρκα, σε μια παραλία  της Λέσβου, χώρισαν μεταξύ τους, και οι μεν πρόσφυγες αναγκαστικά έφυγαν χωρίς αυτόν, αυτός όμως χαμένος τούς αναζητούσε.
Το γεγονός ότι επαναβρέθηκαν μετά από διάστημα στη Νορβηγία, όπου εκεί είχε καταλύσει η ιρακινή οικογένεια, και οι σκηνές της αντάμωσής τους με τον γάτο, που κάποιοι είχαν φροντίσει να μάθουν το "σπίτι" του και να τον στείλουν,  μας συγκίνησαν βλέποντας το σχετικό video. Όλοι έχουμε νοιώσει τέτοια αισθήματα, όταν σμίγουν μεταξύ τους μετά από απροσδόκητο και βίαιο χωρισμό, οι ψυχές των πλασμάτων.
Ξαφνικά οι πρόσφυγες γίναν κάποιοι σαν και εμάς. Γίναν πρόσωπα και όχι ο ανώνυμος συρφετός, όπως μπορεί κάποιοι να αισθάνονται γι' αυτούς.
Συγκινηθήκαμε γιατί είδαμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είδαμε τον εαυτό μας, τον ησυχασμένο πολλές φορές, και απαθή στο ανθρώπινο δράμα που παίζεται στη μεγάλη αρένα της ιστορίας, να ταυτίζεται συναισθηματικά με αυτούς τους ανθρώπους, μέσα από την αγάπη τους για έναν γάτο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΝΙΔΙ 6/3/2016
IMG_2391
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016  η ημερομηνία που θα ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ποιοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την κοινωνική, οικονομική, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ
Την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε :
  • Την αξιοποίηση του πρώην κτήματος ΔΕΠΟΣ στη Βερβερόντα, νυν ΤΑΙΠΕΔ για την χωροθέτηση μικρού αεροδρομίου,ήπιας μορφής ξενοδοχειακής μονάδας και μικρού γηπέδου golf.
  • Την παραχώρηση τμήματος του κτήματος,για τις ανάγκες της Δημοτ. Κοινότητας Π.Χελίου.
-Τις αποκαταστάσεις των χωματερών.
-Την αποδοχή μελέτης για την κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου στην έξοδο Κρανιδίου προς Π.Χέλι.
-Θα αποφασιστεί η ίδρυση 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ερμιονίδας ειδικής αγωγής.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της Αντιπολίτευσης.

Σύνταγμα: Τεράστια η προσφορά των Αθηναίων για τους πρόσφυγες


Τεράστια είναι η ανταπόκριση των Αθηναίων στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
Από τις 11 το πρωί, εκατοντάδες πολίτες έχουν προσέλθει στην πλατεία Συντάγματος, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, τα οποία θα κατευθυνθούν στον Πειραιά και το Ελληνικό, όπου οι πρόσφυγες έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα.
Η συλλογή των ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχιστεί έως τις 6 το απόγευμα.
 naftemporiki

Σαν σήμερα

Δώσε αξία σε κάθε λεπτό της ζωής σου!!!

Προτείνει η Μαίρη Φασιλή

Δώσε αξία σε κάθε λεπτό της ζωής σου!!! 

(Διδακτική Ιστορία- Χόρχε Μπουκάι)

  Ξαναδιάβασα πρόσφατα το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάϊ με τίτλο «Ιστορίες να σκεφτείς» και σας παραθέτω από  κάτω ακριβώς μια ιστορία που μου άρεσε και με έκανε να σκεφτώ πολύ.
Πόσες τελικά στιγμές απ’ τον χρόνο μου έχω βιώσει την ευτυχία; Αλήθεια αν εσείς σκεφτείτε όλο αυτό τον χρόνο που έχετε ζήσει πόσες στιγμές ευτυχίας μπορείτε να καταγράψετε στο δικό σας τετράδιο; Μήπως η ζωή μας έχει γίνει τόσο πολύ γρήγορη που ξοδεύουμε τον χρόνο μας για να εργαζόμαστε, για να πληγώνουμε τους άλλους και για να αφήνουμε στιγμές να περνούν;

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Σήμερα στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου ομιλία για την Οδική Ασφάλεια

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ''ΙΑΒΕΡΗΣ'' ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥΙΖΟΣ

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΚΑΤΣΑΒΗ ΣΤΑΘΗ & ΚΩΣΤΑ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΤΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΒΗΣ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙΟΥ Κο ΜΑΝΩΛΗ ΤΡΙΓΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ .

"Έφυγε" ο ζωγράφος Παν. Τέτσης

Πέθανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε ηλικία 91 ετών, ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης. Ο "αιώνιος έφηβος", αφήνει πίσω του πολύ σημαντικό έργο.

nooz 
  Αρκεί να έχεις βρεθεί μια και μόνο φορά μπροστά σε ένα έργο του για να καταλάβεις τι σημαίνει χείμαρρος χρωμάτων. Αρκεί να έχεις σταθεί λίγα μέτρα πιο μακριά από το τελάρο του και χωρίς να προσέξεις αν έχει ζωγραφίσει ένα φιλικό του πρόσωπο, ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια ή αν είχε χτίσει από την αρχή με τα χρώματά του τα βράχια της αγαπημένης του Υδρας, να κλείσεις τα μάτια και να γίνουν όλα μπροστά σου χρώμα.

Κι εκείνος αεικίνητος, με ευκινησία σχεδόν εφηβική, να ελίσσεται ανάμεσα σε όλα τούτα, να έχει όρεξη να μιλήσει για πολιτική και ιστορία, για τέχνη ή για τον καιρό, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν και συχνά γκρινιάζοντας για όσα τον ενοχλούσαν στη δημόσια ζωή.

MIA NOΣΤΑΛΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΛΙΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ



Κάθε Καθαρά Δευτέρα μνημονεύω όχι μόνο τον Λαπαθιώτη και την μποέμικη ζωή του με το πικρό της καταστάλαγμα: "Μοναδική ευχάριστη του χρόνου εποχή ήταν για μένα μονάχα το Καρναβάλι'', αλλά και τον Ταχτσή με την επίσης μισοτελειωμένη αυτοβιογραφία του : ''.. τον πρώτο μου χαρταετό τον πέταξα στο Λόφο του Φιλοπάππου - μα ο σπάγγος του μπερδεύτηκε με τον σπάγγο του χαρταετού ενός άλλου αγοριού, εκεινού ο χαρταετός ξεμπλέχτηκε κι εξακολούθησε να πετάει περήφανα, ο δικός μου έπεσε κι έγινε κουρέλι..'' Σκέφτομαι το καθοριστικό δυαδικό σχήμα που αποτέλεσαν ,χρόνια, για μένα - οι αστρολόγοι θα το ονόμαζαν ''τα φώτα'' μου. ΄Ηλιος και Σελήνη, για να κάνω ταινίες, να γράψω βιβλία, να συμπληρώσω κενά. Μετέωρα και Σκιές, και Ψυχοσάββατων ψυχές.

Με τις ευχές μου για χαρούμενες Απόκριες και καλή Σαρακοστή.

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ



ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ 

Δημήτρης Τουτουντζής 

Ο περιηγητής Coiseul Gouffier, πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη γράφει:
    «Ανάμεσα στο ελληνικό έθνος υπάρχει μια φυλή, χωρίς κτηματική περιουσία, κάπου δύο χιλιάδες ψυχές, που ζει από τη ληστεία. Λεηλατούν τους θαλασσινούς με τις πειρατικές επιδρομές τους. Άλλοτε χρησιμοποιούν καράβια και άλλοτε ενεδρεύουν πίσω από τους βράχους των ακτών της Μάνης πότε η τρικυμία θα παρασύρει ως τους κρυψώνες τους κανένα καράβι προσφέροντας εύκολη και σίγουρη λεία».
    Αλλά δεν περιορίζονταν στη ληστεία των καραβιών οι Μανιάτες πειρατές. Αιχμαλώτιζαν και τους επιβάτες και τους πουλούσαν στους Οθωμανούς.
    Ο Άγγλος κληρικός και διπλωμάτης Covel που έμεινε επτά χρόνια (1670 – 1679) στην Πόλη και ταξίδεψε σ’ όλες τις χώρες της Ανατολής περιγράφει στο χρονικό του πώς Άγγλοι ναύτες και αξιωματικοί τριών πολεμικών καραβιών που παρέπλεαν το Ταίναρο έπεσαν σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Μανιάτες το 1670 με αποτέλεσμα να αιχμαλωτισθούν πολλοί και να πληρωθούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.
    Τα καράβια πόδισαν στην Ελαφόννησο, στον κόλπο της Κολοκυθιάς και τα πληρώματα βγήκαν στην αντικρινή στεριά για νερό και εφόδια.
    «Ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά μας ένας γέροντας Έλληνας βουνίσιος. Φορούσε φτωχό ρούχο, χοντρή πατατούκα και πλεχτή πουκαμίσα. Αντί υποδήματα και κάλτσες είχε τυλίξει τις πατούσες του με κομμάτια βοϊδοτόμαρο, με την τρίχα απ’ έξω, δεμένα με λουριά. Νομίζω πως δεν τα είχε βγάλει ποτέ από τα πόδια του. Μ’ αυτά όμως τα υποδήματα μπορούσε ν’ ανεβοκατεβαίνει τους βράχους με μεγάλη ευχέρεια. Σίγουρα τα ίδια φορούσε και ο αρχαίος Ησίοδος. Στο κεφάλι φορούσε ένα σκούφο από

Δολοφονήθηκε η οικολόγος ακτιβίστρια Μπέρτα Κάσερες

Η ακτιβίστρια οικολόγος από την Ονδούρα, Μπέρτα Κάσερες, δολοφονήθηκεαπό αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ βορειοδυτικά της Τεγκουσιγκάλπα, ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Η αστυνομία υποστήριξε πως η επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (Copinh), η οποία είχε βραβευθεί το 2015 για τους αγώνες της στην προάσπιση του περιβάλλοντος, σκοτώθηκε από κλέφτες, «αλλά γνωρίζουμε όλοι πως ήταν για τον αγώνα της» υπέρ του περιβάλλοντος, δήλωσε η μητέρα της, η Μπέρτα Φλόρες, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo.
«Η αστυνομία λέει πως της επιτέθηκαν για να την κλέψουν αλλά είναι ένα πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης» της Ονδούρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ρέγες, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP).

Άνοιξη


















Στην Ερμιόνη, περιμένοντας το χειμώνα...

DETOUR EXHIBITION

Υπό τον διακριτικό τίτλο Detour («αλλαγή πορείας») 21 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στην Αθήνα και προσφέρουν τα φωτογραφικά τους έργα για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών που βιώνουν το δράμα της προσφυγιάς.
Πάνω από 5.000 ανήλικα παιδιά βρίσκονται ασυνόδευτα στην Ελλάδα, από μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Κάποια θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ δεκαεφτά παιδιά θα ζήσουν στην Αθήνα, σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια έως την ενηλικίωσή τους. Detour από την Αθήνα προς όλο τον κόσμο. Αλλαγή πορείας, αλλαγή ζωής.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι (με αλφαβητική σειρά):
Erikos Andreou, Jacopo Benassi, Luca Campri, Mara Desypris, Bill Georgoussis, Zach Gross, François Halard, Amit Israeli, Yiorgos Kaplanidis, Vassilis Karidis, George Katsanakis, Thanassis Krikis, Vangelis Kyris, Matthieu Lavanchy, Yorgos Mavropoulos, Joachim Mueller Ruchholtz, Nikos Papadopoulos, Johan Sandberg, Spiros Staveris, Kasia Wozniak, Paolo Zerbini

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τη στήριξη του ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων στα Εξάρχεια. Η έκθεση φιλοξενείται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 82 και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου.
Περισσότερα στο www.detour-exhibition.com
hommemagazine 

«Τελειοθηρία»


Γράφει η Αθανασιάδου Μαρία – Ψυχολόγος
Η εμμονή στην «Τελειότητα» και το ατέρμονο κυνήγι του «Αψεγάδιαστου» ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους …!! Ναι μεν βγαίνει ασυνείδητα ως μία εσωτερική ανάγκη, η οποία αν δεν ικανοποιηθεί … ενδέχεται να «τιμωρήσει» … αλλά τελικά, όπως και να έχει, προκαλεί απίστευτη ψυχική και σωματική κούραση και στον «Τελειομανή» και στους γύρω του.
Η «Τελειοθηρία» από τι προκαλείται; Όταν ένας άνθρωπος θέλει τόσο πολύ να έχει under control τα πάντα στη ζωή του … να είναι όλα σε τάξη … να μαζεύει μόνο επιτυχίες … κατά βάθος τι θέλει να κερδίσει;
Η απάντηση είναι μία και μοναδική … Την επιβεβαίωση, την επιβράβευση και την αποδοχή !! Συνήθως, οι ενήλικες που είναι «Τελειομανείς» στην ζωή τους, ως παιδιά έχουν εισπράξει σε μεγάλο βαθμό την επίκριση και την αδιαφορία, μπήκαν αρκετά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σε διατεταγμένη υπηρεσία και με στόχο την υπεράσπιση των μεγάλων επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αναστάσιος Χειβιδόπουλος συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά της Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, Ευαγγελίας Τσατσούλη.

Ενοχλήθηκε φαίνεται ο Αντιπεριφερειάρχης σφόδρα από την ανακοίνωση του Σωματείου και τις θέσεις του για το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γίνεται σαφές για ακόμη μια φορά ότι σχεδιασμοί που οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση τη διαχείριση των απορριμμάτων εξυπηρετώντας συμφέροντα μόνο των μεγαλοεργολάβων και όχι της Τοπικής Κοινωνίας, βρίσκει απέναντί τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω για τίποτα και για κανένα.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πρόκειται να περάσει. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον των Δημοτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι απειλές, οι ύβρεις και οι εκφοβισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Αναστάσιου Χειβιδόπουλου εναντίον της Προέδρου Ευαγγελίας Τσατσούλη και των εργαζομένων είναι λοιπόν μάταιες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στην Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας. Τους καλεί να μη κάνουν βήμα πίσω στις προσπάθειες φίμωσής τους και στην υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
  Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                                                                       Βασίλης Πετρόπουλος

Ημερίδα για τη διαχείριση Καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ελλάδας

Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π-Φορέα του Υπουργείου Παιδείας), με τη φιλοξενία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) του Πανεπιστημίου του Harvard, θα διοργανώσει ημερίδα με θέμα:  Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ελλάδας, στο τέλος Μαΐου. 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Κ.Ε.Σ. στο Μέγαρο Ιατρού (πρώην Δημαρχείο) στο Ναύπλιο. Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας και το πρόγραμμα , θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.iep.edu.library.

Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες πολιτιστικών ιδρυμάτων (Συντηρητές, Μουσειολόγους,  Αρχαιολόγους, Βιβλιοθηκονόμους , Αρχειονόμους) και προτίθεται να  καλύψει  ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών  στα πολιτιστικά ιδρύματα της  χώρα μας.

Για την καλύτερη  διοργάνωση της ημερίδας και επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε:
Βιβλιοθήκη Ι.Ε.Π., Μαρία Λυρατζή, 2106014206 / e-mail: library@iep.edu.gr

Τι είναι το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

«Κατηγορώ» από τους 90 γνωστότερους Αυστριακούς συγγραφείς για την ενοχοποίηση της Ελλάδας στο προσφυγικό


tvxs
Ένα δριμύτατο «κατηγορώ» εναντίον της «απαράδεκτης ενοχοποίησης» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς την αυστριακή κυβέρνηση, οι 90 γνωστότεροι συγγραφείς της Αυστρίας, ανάμεσά τους η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, σε μακροσκελή Διακήρυξη Διαμαρτυρίας, που θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και για προσυπογραφή από άλλους διανοούμενους, στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία.
Στη Διακήρυξή τους, η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στη Βιέννη, οι Αυστριακοί συγγραφείς τονίζουν πως

Απονεμήθηκε το "Βραβείο Μόραλη" στον Παναγιώτη Τέτση

Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ήταν "κρίμα", όπως σημείωσε και ο ίδιος, που η κατάσταση της υγείας του Παναγιώτη Τέτση δεν του επέτρεψε να παραστεί στη σεμνή αλλά ουσιαστική τελετή, το βράδυ της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου του απονεμήθηκε το κρατικό βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης».
Ήταν ο μεγάλος απών από μια τελετή όπου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απένειμε το βραβείο, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, υπουργοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, αλλά και πλήθος καλλιτεχνών.
Στην κατάμεστη αίθουσα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη το ΥΠΠΟ για τη θέσπιση του βραβείου, είπε πως, αν ζούσε ο Μόραλης, θα απένεμε το βραβείο στον Τέτση, τον «κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο της ελληνικής ζωγραφικής», ο οποίος αποτελεί, για τον χώρο των εικαστικών, «ό,τι ο Ελύτης για τον χώρο της ποίησης». Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ζωγράφου ο γιος του.
Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, αφού

Μια βόλτα στο «Σπήλαιο των Ελεφάντων» στην Κρήτη



Το μήκος του σπηλαίου είναι 160 μέτρα ενώ η είσοδός του βρίσκεται περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στoν πυθμένα του είναι πλήρως καλυμμένο με νερό, αλλού πιο ρηχά και αλλού πιο βαθιά φτάνοντας ακόμη και τα τέσσερα μέτρα.
Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες με κοκκινωπό χρώμα πράγμα το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητα αλουμινίου και σιδήρου. Κατά την εξερεύνηση βρέθηκαν παλαιοντολογικά ευρήματα, και εκτός από οστά ελεφάντων η μελέτη έδειξε και

ΝASA: Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών στην ανατολική Μεσόγειο

huffingtonpost
Η περίοδος ξηρασίας που άρχισε το 1998 στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Λεβάντε (Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία) είναι πιθανότατα η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη της NASA.
Οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας κατέγραψαν την ιστορία των ξηρασιών στη Μεσόγειο μελετώντας τους δακτυλίους των δέντρων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας κατανόησης του κλίματος της περιοχής και τι προκαλεί τη μετακίνηση νερού από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι λεπτοί δακτύλιοι υποδεικνύουν χρόνια ξηρασίας, ενώ οι πιο παχείς υποδεικνύουν χρόνια κατά τα οποία το νερό ήταν άφθονο.
Πέραν των πλέον ξηρών ετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μοτίβα στη γεωγραφική κατανομή των ξηρασιών, κάτι που αποτελεί σημαντική βοήθεια για τον εντοπισμό των αιτίων. Μαζί, αυτά τα δεδομένα δείχνουν το εύρος των φυσικών εξελίξεων που