Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ: ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ


Kρανίδι 07/12/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΚ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 καταψηφίσαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στην θέση Γκούρι-Βιτόριζα στην ΔΕΥΑΕΡ για εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού. Η διαφωνία μας οφείλεται στους εξής λόγους

Α. Το δημοτικό αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην θέση Γκούρι-Βιτόριζα μεταβιβάστηκε στο Δήμο κατόπιν δωρεάς του αειμνήστου δωρητή Ζέρβα με σκοπό την αξιοποίηση του από το Δήμο , για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής περιοχής, στην οποία υπάρχει «η πέτρα του όρκου» των Κρανιδιωτών Αγωνιστών του 1821 πριν ξεκινήσουν την επαναστατική τους δράση.

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στο χθεσινό ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας  (6-12-2016) η παράταξή μας ζήτησε αναβολή της συζήτησης του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης  σχετικά με το αίτημα   της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη θέση Γκούρι Βιτόριζα, προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης νερού για την εξυπηρέτηση Κρανιδίου, Πορτοχελίου & Κοιλάδας.

Ο κύριος λόγος, για αυτό, ήταν ότι δεν   δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους  καμμία μελέτη (οικονομική-τεχνική-περιβαλλοντική κ.λ.π.), ώστε να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους του έργου.

Πως είναι δυνατό, λοιπόν, να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της αφαλάτωσης των υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις που υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή;

φραγκοχιώτικα και greeklish


Tou  ploutu  axortagia  tsi  doxas  peina
                                                                                tοu  xrysafiou akrivia  katarameni
                                                                                     posa  gia  sas  kormia  nekra  apomeina
                                                                                     posoi  adikoi  polemoi  sikomenoi
                                                                                                                  Erofili



Του Γιάννη Λακούτση
Μετά  το  γλωσσικό  ζήτημα  που  απασχόλησε  την  ελληνική  κοινωνία,  η  γλώσσα  που  επικράτησε  μέχρι  και  σήμερα  είναι  εκείνη  της  Δημοτικής.     Με  την  πάροδο  των  χρόνων  και  λόγω  της  ανάπτυξης  της  τεχνολογίας,  κυρίως  οι  νέοι  είναι  επηρεασμένοι  κατά  μεγάλο  ποσοστό  από  το  κινητό  τηλέφωνο  και  τη  χρήση  ηλεκτρονικού  υπολογιστή. Μέσω  της  ανάπτυξης  της  τεχνολογίας  υιοθετήθηκε  μια  ανεπίσημη  διάλεκτος  βασισμένη  στη  Δημοτική,  τα  greeklish. Μια  διάλεκτος  χωρίς  συγκεκριμένο  λεξιλόγιο  και  γραμματική,  αλλά  με  έναν ξενόφερτο  τρόπο  γραφής  των  νέων  ελληνικών. Η  επικράτηση  του  λατινικού  αλφαβήτου  στο  διαδίκτυο  υπήρξε  για  τους  αρχικούς  τουλάχιστον  χρήστες  του  υποχρεωτική,  επειδή  οι  λιγότερο ομιλούμενες  γλώσσες,  ανάμεσά  τους  και  η  ελληνική,  δεν  υποστηρίζονταν  από  τα  λογισμικά  προγράμματα  και  δεν  αναγνωρίζονταν  από  τον  ηλεκτρονικό  υπολογιστή. Μια  ιδέα  για  την  προϊστορία  της  γραφής  αυτής  μας  δίνει  το  παρακάτω  απόσπασμα  από  κείμενο  του  λογοτέχνη  Κώστα  Καρθαίου  το  1934: « Υπάρχουν  κείμενα  της  Βυζαντινής  εποχής  γραμμένα  με  λατινικούς  χαρακτήρες.  Επίσης  στην  Κρήτη  και  στην  Κύπρο  κατά  τον  Μεσαίωνα  τα  λαϊκά  τραγούδια  γράφονταν  με  λατινικούς  χαρακτήρες.  Αργότερα,  από  το  1800,  πολλά  ελληνικά  βιβλία  τυπώθηκαν  στη  Σμύρνη  με  λατινικούς  χαρακτήρες  και  έγινε  απόπειρα  να  κυκλοφορήσει  ελληνική  εφημερίδα  γραμμένη  με  αυτό  τον  τρόπο.  Οι  Λεβαντίνοι  της  Σμύρνης,  που  μιλούσαν  όλοι  ελληνικά  αλλά  δυσκολεύονταν   να  μάθουν  την  απελπιστική  ορθογραφία  μας,  χρησιμοποιούσαν  πάντα  τους  λατινικούς  χαρακτήρες  για  να  γράψουν  τα 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΧΑΡΜΠΗΣ: Σαν μυθιστόρημα η ζωή μου

Εκδόθηκε το βιβλίο : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΧΑΡΜΠΗΣ 
Σαν μυθιστόρημα η ζωή μου...

Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα  έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας
                                                      1896 - 1975 


Ένα αφήγημα της ζωής του συγγραφέα στη διαδρομή της εθνικής και πολιτικής μας ιστορίας τον 20ό αιώνα. 
Με αναφορές σε γεγονότα της τοπικής κοινωνίας, της Επαρχίας Ερμιονίδας. 

 Η επιμέλειά του έγινε από τη φιλόλογο Μυρσίνη Σαμαρά. 
       
 Ευχαριστώ για τη φιλοξενία 

      Γεώργιος Π. Χαρμπής 


Για όποιον ενδιαφέρεται για το βιβλίο
Τηλέφωνο:   6973828964


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

H Ευχητήρια κάρτα του Ερμιονικού Συνδέσμου




2017-ΕΤΟΣ ΜΗΤΣΑΙΩΝ!
Η φετινή ευχετήρια κάρτα του Συνδέσμου μας είναι αφιερωμένη στην Ερμιονίτικη οικογένεια των Μητσαίων, που για έναν ολόκληρο αιώνα, πρωτοστάτησε στους στρατιωτικούς και πολιτικούς αγώνες του Έθνους για Ελευθερία και Δημοκρατία. 

Φέτος συμπληρώνονται:

Ø 190 χρόνια από τον θάνατο του καπετάν Γιάννη Γεωργίου Μήτσα, του «Λεοντόκαρδου», που έπεσε ηρωικά στη μάχη της Καλλιρρόης (27 Μαρτίου 1827) σε ηλικία 33 χρόνων. Στην ίδια μάχη ανδραγάθησε και ο αδελφός του καπετάν Σταμάτης, ο «Λεοντοχαίτης».

Ø 150 χρόνια από την κάθοδο του Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Αντώνη Μήτσα, γιου του καπετάν Σταμάτη, στην Κρήτη με σώμα εθελοντών (8 Ιουλίου 1867) στη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης, αλλά και 120 χρόνια από τον θάνατό του (10 Οκτωβρίου 1897).   

Ø 160 χρόνια από τη γέννηση του Σταμάτη Μήτσα (1857), ενός από τα 5 παιδιά του Αντώνη Μήτσα, μετέπειτα θαρραλέου και σεμνού αξιωματικού, καθώς και 120 χρόνια από την ηρωική συμμετοχή του, ως Διοικητή Πυροβολαρχίας, στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στη Θεσσαλία. Στον ίδιο πόλεμο πολέμησαν ηρωικά και τα δυο του μικρότερα αδέλφια, Θανάσης και Κώστας, αξιωματικοί τότε του Ελληνικού Στρατού.

Ο Ερμιονικός Σύνδεσμος τιμώντας την προσφορά της διακεκριμένης οικογένειας των Μητσαίων προς την Πατρίδα και τη γενέθλια γη, αφιερώνει με σεβασμό και σε παντοτινή αναγνώριση των ευεργεσιών της, τη φετινή εορταστική κάρτα.

Γη ελαφρά και ευγνωμονούσα!


                 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου

To Harvard μελέτησε ανθρώπους για 75 χρόνια και ανακάλυψε ότι η ευτυχία πηγάζει από ένα πράγμα…


Τι μας κρατά ευτυχισμένους και υγιείς στο διάβα της ζωής; Αν νομίζετε ότι είναι η φήμη και τα χρήματα, δεν είστε οι μόνοι – αλλά , σύμφωνα με τον ψυχίατρο Robert Waldinger, κάνετε λάθος. Ως ο διευθυντής μιας 75χρονης μελέτης για την ανάπτυξη των ενηλίκων, ο Waldinger μια έχει άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την αληθινή ευτυχία και ικανοποίηση. Στην ομιλία αυτή , μοιράζεται τρία σημαντικά διδάγματα που αντλήθηκαν από τη μελέτη, καθώς και κάποια πρακτική θυμοσοφία για το πώς να οικοδομήσουμε μια μακρά και ικανοποιητική ζωή.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας σήμερα με πολύ σημαντικά θέματα

Πανεργατική 24ωρη Απεργία Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

Απόφαση 36ου Συνεδρίου
Πανεργατική 24ωρη Απεργία  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016
Το 36ο Συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο στην πανεργατική Απεργία την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων. Τα μέτρα που προωθούν σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει νέα κέρδη για τους πλούσιους, βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.
Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και των δανειστών έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη. Για την παραπέρα αύξηση

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΜΙΛΗΣΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΜΙΛΗΣΗΣ

(1824-1898)

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
Στην επέτειο των 118 χρόνων από τον θάνατο του Γ.Ι.Μ. (5-12-1898), επιφανούς πολιτικού της Ερμιονίδας, δημοσιεύουμε δύο τιμητικά κείμενα που αναφέρονται στις απόψεις και τις ενέργειές του για την εκπαίδευση των κοριτσιών κατά τον 19ο αιώνα.

Το πρώτο είναι το υπ. αρ. 391/16 Ιανουαρίου 1876 έγγραφο «του Υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως προς τον Έπαρχον Σπετσών & Ερμιονίδος», από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί και υπογράφει ο ίδιος ο Γ.Ι.Μ., ως Υπουργός Παιδείας, για εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν την επαρχία μας (Ερμιονίδα), στην οποία εκλεγόταν ανελλιπώς ως βουλευτής.

Με το έγγραφο αυτό αιτείται τη σύσταση δύο σχολείων θηλέων, ένα στην Ερμιόνη και ένα στα Δίδυμα, παρ’ όλο που δεν υπάρχει η σχετική αίτηση εκ μέρους των αρμοδίων.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΏΝ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
         
Προς:
Τον Έπαρχον Σπετσών & Ερμιονίδος

«Περί συστάσεως δύο Δημοτικών Σχολείων των κορασίων εν τοις Δήμοις Ερμιόνης & Διδύμου» 

Εις τους δήμους Ερμιόνης & Διδύμου καθίσταται αναγκαιότητα η σύστασις δημοτικών σχολείων των κορασίων, αλλ’ επειδή προαπαιτείται τούτου, αίτησις των αρμοδίων δημοτικών συμβουλίων (ην και περί του ενός τούτου εξέφρασεν ευχήν το επαρχιακόν συμβούλιον δικαιολογούν την ανάγκη της συστάσεως του) διά τούτο, καθοδηγήσατε τους αρμοδίους, καθιστούντες αυτοίς προσέτι

Α.Ο.Ερμιονίδας : Κατέκτησε το πρωτάθλημα η ομάδα Νεανίδων



Τον τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας νεανίδων
της ΕΣΚΑΚ ανακηρύχτηκε η ομάδα του Α.Ο.Ερμιονίδας.  Στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Πήγασο Άστρους τα κορίτσια του Γιάννη Σκορδή δεν ταξίδεψαν στο Άστρος αφού η διοίκηση των Αρκάδων ενημέρωσε τους υπεύθυνους της ομάδας της Ερμιονίδας ότι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδα οπότε και δεν θα κατέβαιναν με αποτέλεσμα ο αγώνας να κατακυρωθεί με 0-20 και το πρωτάθλημα να έρθει στην Ερμιόνη για δεύτερη συνεχή χρονιά.
sport-ermionida

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Καλωσορίζουμε στο διαδίκτυο την καλαίσθητη ιστοσελίδα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης


Καλωσορίζουμε στο διαδίκτυο την καλαίσθητη ιστοσελίδα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.

Θεωρούμε ότι η ιστοσελίδα πέραν της ενημέρωσης σε θέματα που άπτονται της τοπικής μας ιστορίας και λαογραφίας μπορεί να αποτελέσει έναν ιστορικό καμβά για να αντλήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές χρήσιμο υλικό για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επειδή έχουμε ιδία αντίληψη ότι η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με την αφιλοκερδή προσφορά των καθηγητών Γιάννη Δημαράκη και Παντελή Τόδωρη νομίζουμε ότι πρέπει να σημειώσουμε αυτή την ευγενική προσφορά τους και να τους ευχαριστήσουμε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ   ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ   




  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ         

Ιστοσελίδα:  https://mouseioermionis.com    Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: i.l.m.ermionis@gmail.com

Ερμιόνη 4-12-2016
ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε. ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σας ενημερώνουμε ότι το Ι.Λ.Μ.Ε. απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα, την οποία μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mouseioermionis.com .  Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης θα το βρείτε και στο facebook.


Στην ιστοσελίδα δίνονται πληροφορίες που αφορούν την Γ΄ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση στην Ερμιόνη το 1827 και την ιστορική οικία, Βουλευτικό οίκημα, όπου διεξήχθησαν οι συνεδριάσεις των Ελλήνων πληρεξουσίων.


Επίσης φιλοξενούνται κείμενα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και τη λαογραφία. Έχουν αναρτηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονήθηκαν από το Ι.Λ.Μ.Ε. καθώς και οι εκδηλώσεις του Μουσείου μας.


Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται. Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόταση καθώς και κείμενα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, τα οποία μπορείτε να αποστείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση  i.l.m.ermionis@gmail.com  .  


Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Τίνα Αντωνοπούλου