Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 25ης/1/2017 σχετικά με το θέμα: Απολογισμός πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου έτους 2016.


Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική μας φιλοσοφία , βασίζεται πάνω στο  όραμα της ‘ Περιφερειακής Διακυβέρνησης:  όπως ακούσαμε πριν λίγη ώρα να περιγράφει ο εμπνευστής του,ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ένα  ΄Ο ρ α μ α  για μια Πελοπόννησο ισχυρή,πραγματικά αυτοδιοικούμενη, με πραγματική εξουσία, όχι δορυφόρο της εκάστοτε κυβέρνησης, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, με οικονομική αυτοτέλεια, με δυνατότητα να καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας και το μέλλον μας.

Αυτό το ΄Όραμα  ΈΝΩΣΕ ανθρώπους από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου, ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογίες ,νοοτροπίες και αντιλήψεις και επιδοκιμάστηκε ήδη δύο φορές από πολύ μεγάλο κομμάτι του Πελοποννησιακού λαού.

Άρμα για να γίνει το όραμα πραγματικότητα είναι ο  Στρατηγικός μας Σχεδιασμός που βασίζεται πάνω στην ισόρροπη -βιώσιμη- αειφόρο και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.


Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία αγγέλων τα πράγματα θα ήταν απλά γιατί είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη πλέον μετά από 5,5 χρόνια,η θέλησή μας, η δυναμική μας, η αποφασιστικότητα και η τόλμη ολόκληρης της παράταξης της συμπολίτευσης

Κυρίες & Κύριοι, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Κοινωνίας, τις αγκυλώσεις και τις αμφιταλαντεύσεις διαχρονικά των κυβερνήσεών μας,η πορεία για την κορυφή , δεν φαίνεται να είναι πια άπιαστο όνειρο.

Σε αυτές τις προσπάθειες, σε αυτόν τον αγώνα δύο βασικά προβλήματα αποτελούν τροχοπέδη και επιβραδυντή .

α] Η Πολιτική ασυνέχεια  σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής,που κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, αλλά ακόμα και κάθε φορά που αλλάζει υπουργός, αλλάζουν όλα, ο ένας αναιρεί τον άλλο, όλοι μαζί αλληλοαναιρούνται και βρισκόμαστε πάλι από την αρχή.

Αυτές οι τακτικές δυστυχώς δεν αφήνουν στο απυρόβλητο τις πολιτικές και τους επί μέρους σχεδιασμούς των Περιφερειών  και των Δήμων,που αναπόφευκτα επηρεάζονται

β] Η Μικροπολιτική λογική και πρακτική. Όταν δηλαδή προτάσσεται το κομματικό συμφέρον σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, όταν έχουν δημιουργηθεί στερεότυπα και αρνητική εικόνα και συμπεριφορά απαξίωσης και πρακτικές σαμποταρίσματος από την πλευρά μεμονωμένων στελεχών της κεντρικής εξουσίας προς την Περιφέρειά μας .Δεν  είμαι καθόλου σίγουρος (και αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση)            ότι  τ υ χ α ί α   συνέβησαν τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια, τακτικισμοί και πρακτικές που τόσο πολύ μας έβλαψαν και μας καθυστέρησαν

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω τον άσχημο και υστερόβουλο ρόλο κάποιων αντιπολιτεύσεων γενικώς,για την υπέρμετρη και πολλάκις άδικη κριτική τους προς τις συμπολιτεύσεις ,την αρνητική τους στάση χωρίς επιχειρήματα, την μεμψιμοιρία, την γκρίνια και λοιπές συμπεριφορές που γιγαντώνουν την εσωστρέφεια και τη διχόνοια.

Ας θυμηθούμε ότι μέσα στις υποχρεώσεις της αντιπολίτευσης είναι και η κατάθεση προτάσεων,η συναίνεση και σε πολύ σοβαρά  ζητήματα  και η συνοδοιπορία .



Φίλες και Φίλοι,

Ας λειτουργήσουμε όλοι με την  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,δηλαδή με το βλέμμα στραμμένο στο δημόσιο συμφέρον  και την κοινωνική προκοπή.

Αν το καταφέρουμε πέρα  & πάνω από μικροϋπολογισμούς και αγκυλώσεις, τότε σίγουρα θα πάμε μπροστά και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, για την Πελοπόννησο , για τα παιδιά μας.