Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΜΟΥΝ...!( ΟΔΥΣΕΑΣ ΓΚΡΑΝΤ,18ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ των Η Π Α )

NEA ΥΟΡΚΗ: Σκοπευτικοί αγώνες προς τιμή δύο ξεχασμένων φιλελλήνων

Υπό την πνευματική ποιμαντορία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
Νέα Υόρκη 7 Μαρτίου 2017
Η Ομοσπονδία μας τιμά με σκοπευτικούς αγώνες και ασκήσεις τον 18ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ulysses Grant στις 12 Μαρτίου 2017 και τον ήρωα Γεώργιο Σαίνοβιτς Ιβάνοφ Ελληνοπολωνό από την Βαρσοβία, ήρωα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ειδικό σαμποτέρ των συμμάχων της μυστικής υπηρεσίας SOE , στους αγώνες που θα γίνουν στις 30 Απριλίου 2017 Κατά την μηνιαία ηλεκτρονική διαδικτυακή σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας που συνεκάλεσε ο Γραμματεύς μας κ. Σπυρίδων Χριστοφοράτος εγένοντο προτάσεις να τιμηθούν ο 18ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αείμνηστος Ulysses Grant και ο ήρωας Ελληνοπολωνός Γεώργιος Σαϊνοβιτς Ιβάνοφ ο οποίος έπεσε υπέρ της ελευθερίας από το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών στην Καισαριανή στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου 1943.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Πανκορινθιακής Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Δούκας και σύμβουλος μας δια θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης ανέφερε ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και ανά την υφήλιο δεν προβάλουν την ιστορικότητα , το ότι οι Έλληνες ανεκάλυψαν την Αμερική ώστε ο 18ος Πρόεδρος των ΗΠΑ να αλλάξει το όνομα του αφού επείσθη ότι ο Οδυσσεύς πάτησε το πόδι του πρώτος. Ταυτόχρονα ο ειδικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας μας και φιλέλληνας κ. Jerzy Obrimsky ανέφερε ότι δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε ο υιοθετημένος από την οικογένεια Λαμπριανίδη Γεώργιος Σαϊνοβιτς ο οποίος γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1911 και θεωρείται στην Ελλάδα ο ήρωας του Σταδίου Ιβανόφειο. Ο Διευθυντής Εκπαιδεύσεως κ. Γεώργιος Μανίκας έκαμε πρόταση να ανατεθεί στον Προεδρο των Εφήβων κ. Γεράσιμο Αμβροσιάτο η επιμέλεια των αγώνων δια τον 18ο Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου 2017 και στις 30 Απριλίου 2017 στον φιλέλληνα κ. Jerzy Obrimsky οι αγώνες για τον Γεώργιο Σαϊνοβιτς.
Εγένετο πρότασις από τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας μας κ. Σπυρίδωνα Χριστοφοράτο και τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλειο Παπαυγέρη όπως ο Πρόεδρος μας κ. Στυλιανός Μανής παρακολουθήσει και εκπροσωπήσει την Ομοσπονδία μας στη Γουάσιγκτον πρωτεύουσα των ΗΠΑ την ημερίδα που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ΑΗΙ για την 42α επέτειο του το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στο ξενοδοχείο The Capital Hilton Washington.DC. Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίας Τάξεως της Ομοσπονδίας μας κ. Ελένη Παπαϊωάννου ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι ο πρόεδρός μας κ. Στυλιανός Μανής ενημέρωσε τον Στρατιωτικό μας Ακόλουθο ΑΚΑΜΟ στη ουάσιγκτον Συνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Καβιδόπουλο δια θέματα υπηρεσιακά ως και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης κ. Πέτρο Γαλάτουλα δια τα θέματα ασφαλείας της παρελάσεως στη Νέα Υόρκη που θα γίνει την Κυριακή 26η Μαρτίου στη 1.30 το μεσημέρι από τους 63 δρόμους και 5τη Λεωφόρο έως την 79η οδό και 5η Λεωφόρο, όπου δεν πρέπει να λείψει ουδείς ομογενής.Το συμβούλιο απεδέχθη ομοφώνως τας ως άνω εισηγήσεις δίδοντας εντολή στον Γραμματέα της Ομοσπονδίας να κάνει τας αναγκαίας αναγγελίας στα μέσα μαζικής ενημερώσεως.
Σκοπευτικούς Αγώνες και ασκήσεις στη μνήμη του 18ου Προέδρου των ΗΠΑ και του NRA Οδυσσέα Γκραντ (Ulysses Grant) διοργανώνει η Ομοσπονδία μας την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στις 11.45 το πρωί στο σκοπευτήριο του Κάλβερτον στο Λονγκ Αϊλαντ της Ν. Υόρκης (έξοδος 71, 495 LIE) Calverton Shooting Range 395 Nugent Drive Calverton NY 11933, phone 631-484-6897, ως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στη μνήμη του Γεωργίου Σαϊνοβιτς στο ίδιο σκοπευτήριο, και προσκαλεί την οργανωμένη Ομογένεια και φιλέλληνες να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου ο οποίος γεννήθηκε με το όνομα Hiram, άλλαξε δε το βαπτιστικό του όνομα σε Οδυσσέα, όταν βρήκε τα στοιχεία ότι την Αμερική ανακάλυψε ο πολυμήχανος βασιλεύς της Ιθάκης και ο οποίος τερμάτισε τον εμφύλιο πόλεμο Βορείων και Νοτίων με τα Στρατηγήματα του Πολύενου. Ως Έλληνες αισθανόμεθα υπερήφανοι βλέποντας τη φωτογραφία του στο αμερικανικό χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων. Ομογενείς Εκπαιδευταί στό Σκοπευτήριο , όπου θά φορούν πορτοκαί γιλέκα, θα σας υποδεχθούν. Διά περισσοτέρας πληροφορίας δια τούς Αγώνες μας διά το 2017 ( 12 Μαρτίου, 30 Απριλίου, 21 Μαίου, 25 Ιουνίου, 15 Οκτωβίου, 12 Νοεμβρίου 2017) απευθυνθείτε στον Αντιπρόεδρο κ Βασίλη Παπαυγέρη τηλ 917-399-0394, 347-778-8501. E-Mail ushhfsaec@yahoo.com.
Εις τον Γεώργιο ανατέθηκε η αποστολή να συντονίσει την δράση των διαφόρων αντιστασιακών κινήσεων και να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών και τις δολιοφθορές στην Ελλάδα.
Στις 13 Οκτωβρίου 1941 το αγγλικό υποβρύχιο Thunderbοlt τον αποβίβασε στην ακτή ανάμεσα στον Άγιο Ανδρέα και τη Νέα Μάκρη για την ανάληψη δράσης ως σαμποτέρ με τον κωδικό 033Β. Ύστερα από έντονη δραστηριότητα σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, ακολούθησε η σύλληψη του στις 19 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τους Γερμανούς. Κατόρθωσε να αποδράσει, ακολούθησε η επικήρυξη του για 500.000 δραχμές και στις 29 Δεκεμβρίου αφίσες με τη φωτογραφία του τοιχοκολλήθηκαν σε όλη την Αθήνα. Παρόλο που οι Γερμανοί τον κατεδίωκαν πλέον συστηματικά, συνέχισε την δράση του μεταδίδοντας με τον κρυφό πομπό του πολύτιμες πληροφορίες και κάνοντας σαμποτάζ. Την άνοιξη του 1942 είχε φροντίσει στα πλαίσια της επόμενης αποστολής του να πιάσει δουλειά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με το ψευδώνυμο Κυριάκος Παρίσσης. Στις 14 Μαρτίου 1942, ημέρα υπογραφής του κατοχικού δανείου μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, ανατίναξε το γερμανικό υποβρύχιο U-133 λίγο έξω από την Σαλαμίνα. Τον Μάιο του 1942 βύθισε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το ισπανικό ατμόπλοιο «San Isidore» που έκανε λαθρεμπόριο για λογαριασμό των Γερμανών, το οποίο στη συνέχεια επισκευάστηκε. Στις 3 Αυγούστου του 1942 τοποθέτησε μαγνητική νάρκη στο υποβρύχιο U-372 προκαλώντας ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταδυθεί. Έτσι βυθίστηκε εύκολα από τους Συμμάχους. Ανάμεσα στα πολλά σαμποτάζ που οργάνωσε σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, το πιο σημαντικό ήταν στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε.
Η δολιοφθορά προκάλεσε την πτώση 400-450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της οποίας οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν 2300 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Θεωρείται το μεγαλύτερο σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησε η δεύτερη σύλληψη του μετά από νέα προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 και αφού το ποσό της επικήρυξης είχε αυξηθεί στα 2 εκ. Δραχμές. Στο γερμανικό στρατοδικείο όπου οδηγήθηκε, ο Γερμανός πρόεδρος στο τέλος της δίκης είπε: «Το δικαστήριον εκτιμά δεόντως την κατά την παρούσαν δίκην ειλικρινή και γενναιόφρονα συμπεριφοράν του κατηγορουμένου. Εγώ προσωπικώς λυπούμαι, διότι η φορά των πραγμάτων έφερε τοιούτον άνδρα εις εχθρικόν προς ημάς στρατόπεδον». Ο Γεώργιος Ιβάνοφ καταδικάστηκε τρις εις θάνατον και οδηγήθηκε μπροστά στο Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τρεις συνεργάτες του. Γενναίος όπως ήταν, με πάντα ψηλά το κεφάλι κατά την ύστατη στιγμή, κτυπώντας τους δήμιούς του προσπάθησε να δραπετεύσει, αλλά τον πλήγωσαν στο πόδι του και ενώ το αίμα έτρεχε, τον έδεσαν σ’ ένα στύλο. Πριν πέσει νεκρός βγήκε από τα χείλη του η κραυγή «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»
Η σταδιοδρομία του που στεφανώθηκε από την υπέρτατη θυσία συνοψίζεται με συντομία στην επιτύμβιο επιγραφή στον τάφο του, στο 3ο κοιμητήριο Νίκαιας: «Γεώργιος Ιβάνοφ, έπεσε υπέρ της Ελευθερίας».

Γιώργος Μπόλμπος