Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


Το Ι.Λ.Μ.Ε. συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη οργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης στις 11-3-2017, εκδήλωση - αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με θέμα: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:  Η μακρά, δύσκολη και ηρωική πορεία ζωής του.  Η συμβολή του στην Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης».

Ομιλητής ο Παναγιώτης Πυρπυρής, διδάκτωρ ιστορίας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Η ομιλία του κ. Πυρπυρή αρθρώθηκε σε τρία μέρη.

Το πρώτο εστίαζε  στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Θ. Κολοκοτρώνης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την Επανάσταση του 1821, με έμφαση σε εκείνες γύρω από την Τρίπολη,  στην καταστροφή της στρατιάς του Μαχμούτ πασά Δράμαλη  στα Δερβενάκια, μα και στην εκ μέρους του υιοθέτηση του κλεφτοπολέμου ως τακτικής πλέον κατάλληλης για την αντιμετώπιση του στρατού του
Αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά.

Στο δεύτερο μέρος επιχειρήθηκε η παρουσίαση και, κυρίως, η  ερμηνεία των επιλογών του Θ. Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια των φάσεων του εμφυλίου πολέμου 1824-25. Καταδείχθηκε ότι οι εξελίξεις των δύο αυτών ετών συνέτειναν στο να θέσει ο Γέρος του Μοριά,  λίγο –πολύ, τη στρατιωτική του δύναμη  στην υπηρεσία των εθνικών πολιτικών θεσμών, του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού.  

Το τρίτο μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στην πολιτική δράση του Θ. Κολοκοτρώνη κατά τη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, ιδίως στις πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη συγκέντρωση των παραστατών στην Ερμιόνη. Μνεία έγινε επίσης στη δράση και τις περιπέτειές του από το 1827 και εξής, ενώ τονίστηκαν οι απόψεις που ανέπτυξε κατά την ιστορική του ομιλία στην Πνύκα το 1838.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τάκη Μανιάτη.

Στην κατάμεστη αίθουσα μεταξύ των θεατών παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ. Εφραίμ, ο π. Ιωάννης Αμπελάς, ο π. Ιωάννης Σαρρής, ο π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης, και ο π. Αναστάσιος Μέλλος. Επίσης οι βουλευτές Αργολίδας Ιωάννης Γκιόλας και Ιωάννης Μανιάτης, η Πρόξενος της Γαλλίας Celine Pendaries, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Τάσος Τζανής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Άρης Δημαράκης, οι Αντιδήμαρχοι Γεώργιος Μπουρίκας και Κέλλυ Φωστίνη, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ερμιόνης Χρήστος Δάγκλης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τον ομιλητή Π. Πυρπυρή για την τεκμηριωμένη ιστορικά ομιλία του, τον μαέστρο Τάκη Μανιάτη, τη Χορωδία Ερμιόνης και τους μουσικούς  Lee Coveney φλάουτο, Βασίλη Δαπόντε κλασική κιθάρα, Ζαχαρία Κουτούβαλη ακουστική κιθάρα, Μιχάλη Φραϋδάκη ακουστική κιθάρα, Δαμιανό Κουτούβαλη μπάσο και Λουκά Κούτρα κρουστά. Επίσης ευχαριστεί τους Λουκά Κούτρα, Γιώργο Πέλλα και τον Δημήτρη Σακελλαρόπουλο, οι οποίοι απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα.  

Τέλος το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί το πολυπληθές ακροατήριο, που με τον προσήκοντα σεβασμό τίμησε την μνήμη της σημαντικότερης στρατιωτικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της Επανάστασης του ’21, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ερμιόνη 20-3-2017

Για το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Η Πρόεδρος

Τίνα Αντωνοπούλου