Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΣΙΣΙΝΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΣΙΣΙΝΗΣ

(1769 – 1831)

Οπλαρχηγός και πολιτικός της Επανάστασης του 1821

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Γεννήθηκε στη Γαστούνη της Ηλείας το 1769. Γιος του γιατρού Χρύσανθου Σισίνη και της Γαλλίδας Βικτωρίας είχε τρεις αδελφούς γιατρούς και μία αδελφή. Παντρεύτηκε την Υακίνθη Σταθακοπούλου και απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Χρύσανθο.
Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819, κήρυξε την Επανάσταση στην Ηλεία και βοήθησε σημαντικά τον αγώνα. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στις μάχες της Πάτρας και του Λάλα.
Ως πολιτικός ήταν «ο πρώτος των πρώτων προεστώτων (προεστών) της Ηλείας τιμώμενος όχι μόνο από τους συμπολίτες του αλλά και από όλους τους Πελοποννησίους». Διετέλεσε Πρόεδρος των Εθνοσυνελεύσεων Γ’ (Ερμιόνης – Τροιζήνας), Δ’ (Άργους) και της Γερουσίας το 1829. Απεβίωσε στη Γαστούνη το 1831.
Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σώζονται τα παρακάτω κειμήλια του Γεωργίου Σισίνη και των παιδιών του καθώς και δύο προσωπογραφίες του.
Ευχαριστούμε τον ιστορικό κ. Μαρίνο Αργυριάδη – Καχρίλα, που για μια ακόμη φορά με περισσή ευγένεια και προθυμία μάς έστειλε τις φωτο των κειμηλίων.


ΦΩΤΟΣ
 







1.   Προσωπογραφία του Γεωργίου Σισίνη (Αύγουστος Πικαρέλλης, 891)

2.   Χρυσό δακτυλίδι του Χρύσανθου Γ. Σισίνη. με παράσταση τριήρους

3.   Δόντι αγριόχοιρου με ασημένιο δέσιμο στην άκρη, από φάλαρο αλόγου του Γεωργίου Σισίνη.

4.   Εμπροσθογεμής πιστόλα με μηχανισμό πυριτόλιθου του Μιχαήλ Γ. Σισίνη.

5.   Αφρικανική μάχαιρα τύπου Gile που αγόρασε ο Μιχαήλ Γ. Σισίνης το 1828 από Άραβα στρατιώτη του Ιμπραήμ Πασά.

6.   Σημαία του αγωνιστή Γεωργίου Σισίνη που ύψωσε κατά την Επανάσταση τον Μάρτιο του 1821στην Ηλίδα με 50 συναγωνιστές του.

7.   Πτυσσόμενο τηλεσκόπιο του Γεωργίου Σισίνη.

8.   Προσωπογραφία του Γεωργίου Σισίνη. (Karl Krazeisen, 1831).