Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΠΑΝ. ΧΑΡΜΠΗΣ «Σαν μυθιστόρημα η ζωή μου..» Παρουσίαση στην Ερμιόνη

Απόσπασμα από το άρθρο που έγραψε ο Δήμος Γεωργίου

Και δημοσιεύθηκε από τις ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, 3 Μαρτίου 2017
Παναγιώτης Γ. Χαρμπής: "Μια ζωή σαν μυθιστόρημα - Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας (1896-1975)"

Τι μπορεί να συμβεί σε έναν απλό άνθρωπο, ένα φτωχό νεαρό από την επαρχία, όταν τον παρασύρει η δίνη της Ιστορίας; Πώς ένας απλός άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει όταν βρίσκεται στο σταυροδρόμι όπου συναντιέται η ζωή με τον θάνατο, η ελευθερία με την ταπείνωση, η αξιοπρέπεια με τη δυστυχία;
Στο βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή
«Μια ζωή σαν μυθιστόρημα - Από την Αρκαδία και την Ερμιονίδα έως τη Μικρά Ασία και τους τόπους της εξορίας 1896-1975», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία, συναντάμε έναν τέτοιον άνθρωπο. Ο ήρωας του βιβλίου αυτού δεν είναι μυθιστορηματικό πρόσωπο αλλά ο ίδιος ο συγγραφέας και η αληθινή ζωή του σε μια περίοδο με μεγάλες ιστορικές ανακατατάξεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας άφησε σε χειρόγραφο, ως παρακαταθήκη στην οικογένειά του…


…Μέσα από το βιβλίο του Παναγιώτη Γ. Χαρμπή, ο μελετητής της τοπικής (και όχι μόνο) ιστορίας μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή στην Αργολίδα και την Πελοπόννησο για όλη αυτή τη σημαντική χρονική περίοδο, πληροφορίες και στοιχεία για τις συνθήκες δουλειάς, την κοινωνική ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις στην ελληνική επαρχία, τις συνθήκες ζωής των στρατιωτών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη βίαιη επιστράτευση του 1922, τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, την εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών, την Κατοχή και την πείνα στην Ερμιονίδα, την Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ της περιοχής, την πρώτη συνεργατική επιχείρηση από εργατικό σωματείο που ιδρύθηκε στην περιοχή μέσα στην Κατοχή κ.ά. 
Το βιβλίο, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και χάρτες καθώς και από χρονολόγιο, δεν είναι μόνο ένα βιβλίο αναφοράς, ένα βιβλίο που αφορά μόνο τους ιστορικούς και τους ερευνητές ή όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Μέσα από έναν ρέοντα λόγο, με ενδιαφέροντα γλωσσικά στοιχεία, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του απλού αναγνώστη, καθώς παρακολουθεί τον συγγραφέα-ήρωα του βιβλίου να αναμετράται με τα κύματα της Ιστορίας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μπορεί κανείς να δει τον δικό του πατέρα ή τον δικό του παππού, διαμέσου του εκπροσώπου μιας γενιάς που έφυγε από τη ζωή, έχοντας με τις πλάτες της χτίσει και ξαναχτίσει τη χώρα, αφήνοντας παρακαταθήκη σε εμάς την προσφορά τους, την πίστη τους σε αξίες και ιδανικά και τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή.

Δήμος Γεωργίου

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία:
Άρτιον - Ασκληπιού 12, Ναύπλιο
Αποσπερίτης - Αμαλίας 30, Ναύπλιο
Εκ Προοιμίου - Νικηταρά 15, Άργος