Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ:ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ;

Τρίτη 07 Μαρτίου 2017

Επιστολή στο Δήμαρχο Ερμιονίδας για την ανησυχία επαγγελματιών και τουριστικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πορτοχελίου από το σταμάτημα των εργασιών στο Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών απέστειλε σήμερα η παράταξή μας.

Το ιστορικό του έργου:

1) Από το έτος 2004 ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες (λιμενική & περιβαλλοντική προμελέτη) για το έργο και το 2005  ο Δήμος Κρανιδίου υπέβαλε αίτημα για τη χωροθέτησή του ( Α.Π.8283/31-10-2005).

2) Με την με αριθμό 3157/15-2-2008 (ΦΕΚ 82 ΑΑΠ/29-2-2008) απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2160/1993, η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον Λιμένα Πορτοχελίου  Αργολίδας. Με την ίδια ως άνω απόφαση φορέας διαχείρισης ορίσθηκε ο Δήμος Κρανιδίου και τώρα Δήμος Ερμιονίδας.

3) Με την με αριθμό 21059/14-10-2008 (ΦΕΚ 483 ΑΑΠ / 5-11-2008) απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε τη χρήση και εκμετάλλευση του χωροθετημένου καταφυγίου στον Δήμο Ερμιονίδας για χρονική διάρκεια τριάντα τριών (33) ετών, ήτοι μέχρι 5-11-2041. Η διάρκεια παραχώρησης δύναται να παραταθεί πριν την προβλεπόμενη λήξη, για μία επιπλέον δεκαετία εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα του φορέα διαχείρισης και προσαρμοστούν οι όροι της παραχώρησης στις τότε κρατούσες συνθήκες.



4) Μετά από μια μακρά περίοδο και αρκετές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας  για την ωρίμανση και την χρονική παράταση ολοκλήρωσης του έργου επελέγη η διαδικασία της υποκατάστασης του Δήμου Ερμιονίδας ως φορέα διαχείρισης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον Λιμένα Πορτοχελίου Ερμιονίδας και προκηρύχθηκε ο Δημόσιος Πλειοδοτικός Διαγωνισμός στις 18-03-2014.



5) Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού  στις 30-09 2014   το ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας ανέθεσε το έργο στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗ Α.Ε.» και  στις 9-12-2014 ενέκρινε  τη σύμβαση υποκατάστασης ενώ εξουσιοδοτήθηκε  ο Δήμαρχος Ερμιονίδας για την υπογραφή της.



Ακολουθεί η επιστολή:



Τρίτη   7  Μαρτίου  2017



ΠΡΟΣ



κ. Σφυρή Δημήτρη



Δήμαρχο Ερμιονίδας



ΘΕΜΑ:  Ανησυχία στους επαγγελματίες και τους τουριστικούς φορείς για το  σταμάτημα των εργασιών στο Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Πορτοχελίου



Κύριε Δήμαρχε,



Το τελευταίο διάστημα εκφράζεται από επαγγελματίες και τουριστικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πορτοχελίου και λίγο πριν την έναρξη της  τουριστικής περιόδου, μια έντονη ανησυχία για την πρόοδο των εργασιών του   Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών  Πορτοχελίου από την ανάδοχο εταιρεία Μαρίνα Ερμιόνης Α.Ε.



Όπως γνωρίζετε η κατασκευή του  έργου που  ξεκίνησε στο τέλος του 2016, με ταχείς ρυθμούς, έχει πλέον σταματήσει.



Προκύπτουν εύλογα λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:



1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, με το δεδομένο της συμμετοχής του Δήμου Ερμιονίδος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΕ»  με ποσοστό 4% και του δικαιώματος της συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο της, δια του εκπροσώπου μας δημοτικού συμβούλου κ. Αποστόλη Λαδά  και της ενημέρωσης που οφείλει να έχει για τα τρέχοντα θέματα;  



2) Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής ενέργειες ή  παρεμβάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης ( Ε.Π.) του έργου, η οποία είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου για όλες τις ανάγκες της Σύμβασης με τον ανάδοχο  και έχει εξουσιοδοτηθεί  να ενεργεί στο όνομα  και  για  λογαριασμό  του  Δήμου για  όλες  τις  απαραίτητες υλικές  και  νομικές πράξεις με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του;  ( Η Επιτροπή Παρακολούθησης ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21-11-2014 και αποτελείται από τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου κ. Φωτόπουλο Κων/νο, την δημοτική σύμβουλο  κ. Κοτσοβού Μαρία και την κ. Καρανικόλα Σουσάνα  προϊσταμένη του τμήματος Τεχνικών Έργων του Δήμου μας και δικαιούται να παρακολουθεί κάθε ενέργεια – πράξη, να ζητά κάθε είδους εξηγήσεις, να ενημερώνεται για κάθε είδους εκτιμήσεις, προβλέψεις, προγραμματισμό, πράξεις και παραλείψεις, έγγραφα και σχέσεις του επενδυτή καθόσον αφορά στο αντικείμενο της παραχώρησης, να παρατηρεί και συστήνει σχετικά και να ενημερώνει το Δήμο.)



3) Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες, ώστε η κατασκευή του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Πορτοχελίου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να μην υπάρξει καθυστέρηση που θα προκαλούσε βλάβη στην οικονομική δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής λόγω της άσχημης εικόνας ενός μη ολοκληρωμένου έργου;



Τάσος Τόκας



Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας



Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ