Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Fake News War: Συμμαχία 37 διεθνών μέσων ενάντια στις ψεύτικες ειδήσεις

tvxs
Μια συμμαχία 37 γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, με την υποστήριξη της Google και του διεθνούς δικτύου First Draft, έθεσαν σε λειτουργία την πλατφόρμα «CrossCheck», στόχος της οποίας θα είναι ο έλεγχος και η διασταύρωση πληροφοριών ώστε να αποκαλύπτονται οι ψεύτικες ειδήσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες πως η βιομηχανία «τρολ» του διαδικτύου προετοιμαζόταν για τις Γαλλικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έκανε στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατήγγειλαν τη δράση Ρώσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αναμέτρησης ενώ ενδεικτική είναι και η περίπτωση των Βελεσών, μιας μικρής κωμόπολης στη ΠΓΔΜ, που έχει αναδειχθεί σε μια από τις μητροπόλεις των τρολ. Εκεί λειτουργούν δεκάδες site ψεύτικων ειδήσεων, πολλά εκ των οποίων είχαν έντονη δραστηριότητα κατά τη περίοδο των αμερικανικών εκλογών. Τα τρολ στα Βελεσά δεν επαναπαύονται στην επιτυχία που φέρονται να είχαν στις αμερικανικές εκλογές και όπως δήλωσαν στους New York Times προετοιμάζονται για τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία).
Για το λόγο αυτό στη Γαλλία δημιουργήθηκε η πλατφόρμα «CrossCheck», η οποία θα επιτρέπει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εντοπίζουν τις ψευδείς πληροφορίες και να αναρτούν ένα άρθρο που θα αποκαθιστά τα γεγονότα, εξηγεί η διευθύντρια του First Draft, Τζένι Σάρτζεντ.
«Θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέρον να συνεργαζόμαστε με άλλες συντακτικές ομάδες γιατί όλοι μας κάνουμε αυτή τη δουλειά στη δική μας γωνιά ο καθένας και μια συντακτική ομάδα μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα όσα κυκλοφορούν», συνόψισε ο Αντριάν Σενεκά, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Η πρωτοβουλία αυτή αφορά κυρίως την προεκλογική περίοδο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ίσως όμως να παραταθεί, εφόσον η συνεργασία αποδειχθεί επιτυχής.
Μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες (Liberation, Le Monde, Les Echos), πολλές τοπικές, περιοδικά, ενημερωτικοί ιστότοποι, και το Γαλλικό Πρακτορείο, με τη στήριξη του Google και του Facebook. Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια Channel Four και BBC News, καθώς και το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Στην πλατφόρμα αυτή θα εργάζονται περίπου 250 δημοσιογράφοι όλων των μέσων ενημέρωσης που θα προσπαθούν να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν τις αμφιλεγόμενες «ειδήσεις».
Για να εντοπίζονται οι «φήμες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη βοήθεια λογισμικών προγραμμάτων, όπως του GoogleTrends, καθώς και 12 φοιτητών δημοσιογραφίας που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα συντάσσουν τα άρθρα «επαλήθευσης», με τη βοήθεια των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Το CrossCheck θα αναφέρει αν η πληροφορία ήταν αληθής ή όχι ή αν είναι αδύνατον να επαληθευτεί και θα διευκρινίζει ποιες συντακτικές ομάδες συνεργάστηκαν για την επαλήθευσή της.
Μια από τις πρώτες «ψευδείς πληροφορίες» που αποκαλύφθηκαν ήταν η επίθεση που δέχτηκε ένας ιερέας. Η «είδηση» κυκλοφορούσε ευρέως τις τελευταίες ημέρες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά στην πραγματικότητα το επεισόδιο αυτό συνέβη το... 2013.