Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική: ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ - ΚΟΙΛΑΔΑΣ


Προς: Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτριο

Κοινοποίηση: 1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας

                           κ. Δημαράκη Άρη

                        2. Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου

                           κ. Κοντοβράκη Ιωάννη

                        3. Προϊστάμενο Υπηρεσίας Καθαριότητας

                           Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλή Βασίλειο 
Κρανίδι 24 Απριλίου 2017
Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου και των απορριμμάτων που βρίσκονται σε εμφανή σημεία του Δήμου Ερμιονίδας »

Κύριε Δήμαρχε παρακαλώ να με ενημερώσετε για την φάση υλοποίησης στην οποία βρίσκεται το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που βρίσκονται στον Κάμπο Κρανιδίου και σε άλλα εμφανή σημεία του Δήμου Ερμιονίδας.

Σας θυμίζω ότι στις 20 Ιανουαρίου 2015, κατόπιν συνεννοήσεως σας με τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, ο Δήμος Ερμιονίδας χρηματοδοτήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΚΑ. με το ποσό των 400.000€, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση χώρων απορριμμάτων, τα οποία βρίσκονται αποτεθειμένα σε εμφανή σημεία στην Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου.

Μάλιστα το συγκεκριμένο κονδύλι προωθήθηκε άμεσα στο ταμείο του Δήμου Ερμιονίδας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.


Στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου 2015 ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για τις διαδικασίες διαχείρισης των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε εμφανή σημεία του Δήμου Ερμιονίδας, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η επιχορήγηση των 400.000€ που έχει λάβει ο Δήμος.

Συγκεκριμένα το σχέδιο, όπως μας το παρουσίασε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου κ. Βασίλης Πασιαλής,  προβλέπει την αξιοποίηση του σχετικού κονδυλίου των 400.000€ από τον Δήμο Ερμιονίδας συνδυαστικά, αφενός για την απορρύπανση υφιστάμενων χώρων χύδην απόθεσης απορριμμάτων, με κύριο χώρο αυτό που βρίσκεται στη θέση ‘Κάμπος’ της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, αφετέρου, για τη λειτουργία μονάδας αξιοποίησης των ΒΑΑ (Βιοαποδομήσιμα Αστικά Απόβλητα) προς παραγωγή compost.



Οι δράσεις που ομόφωνα αποφασίστηκαν είναι:

      i.         Προπαρασκευαστικές δράσεις για την αδειοδότηση και λειτουργία των εν λόγω μονάδων, οι οποίες θα δρομολογηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας μέσω εκτέλεσης συγκεκριμένων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία περί αδειοδότησης και σύννομης λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.

    ii.         Συνδυαστική λειτουργία μονάδων μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας με χρήση αποκλειστικά κινητού εξοπλισμού για αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών και παραγωγή compost.



Τέλος αποφασίστηκε με την ομόφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων οι εγκαταστάσεις να αναπτυχθούν σε μισθωμένο από τον Δήμο Ερμιονίδας οικόπεδο το οποίο γειτνιάζει με τον χώρο της χύδην απόθεσης απορριμμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου.



Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα.



Μάλιστα το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου 2015 μεταξύ άλλων ομόφωνα αποφασίσαμε πως, η  επιλογή της εν λόγω τεχνολογικής λύσης βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τον τουριστικό χαρακτήρα του Δήμου Ερμιονίδας (σημαντικές εποχιακές πληθυσμιακές διακυμάνσεις) και αποτελεί τη μοναδική λύση για περιβαλλοντικά ορθή και άμεση απορρύπανση επιβαρημένων περιβαλλοντικά περιοχών, εντός των ορίων του Δήμου”, σήμερα τα ξεχνάτε όλα αυτά και μας φέρνετε πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για αποκατάσταση όλων των απορριμμάτων που βρίσκονται σε εμφανή σημεία του Δήμου Ερμιονίδας (Κάμπος Κρανιδίου, Φλάμπουρα, παλιός Δρόμος Διδύμων - Λουκαϊτίου), κουκουλώνοντάς τα στην υπερ χωματερή του Σταυρού Διδύμων, κάνοντας έτσι τα Δίδυμα και τους Φούρνους τον Σκουπιδότοπο της Ερμιονίδας, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών.



Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να με ενημερώσετε:

1.    Για ποιους λόγους δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά,  η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 για το εν λόγω θέμα;



2.    Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στον Κάμπο Κρανιδίου;



3.    Το ποσό της χρηματοδότησης των 400.000€ βρίσκεται ακόμη στο ταμείο του Δήμου ή το Υπουργείο Εσωτερικών το πήρε πίσω διαπιστώνοντας ότι μετά από δύο χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;







Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Ερμιονίδας