Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Οι υπεραιωνόβιες ελιές της Ερμιονίδας


greekgastronomyguide
Στην περιοχή της Ερμιονίδας   έχουν εντοπιστεί πολλές υπεραιωνόβιες ελιές που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ιστορικού ελαιώνα ατην περιοχή. Ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας τους δεν είναι εφικτός, αφού η μέθοδος των ραδιενεργών ισότοπων εφαρμόζεται στο καρδιόξυλο, το οποίο πλέον δεν υπάρχει λόγω της προχωρημένης ηλικίας του δέντρου.

Τα δίδυμα απωθήθηκαν μ’ έναν στριφογυριστό τρόπο!
Με βάση όμως το μέγεθος του ελαιόδεντρου και ιδιαίτερα την περίμετρο της βάσης του (σε αρκετές ξεπερνά τα 10 μέτρα) μπορούμε να εικάσουμε ότι η ηλικία των δέντρων ξεπερνά την χιλιετηρίδα. Οι ελιές λοιπόν αυτές, με τα χίλια χρόνια ζωής πίσω τους, γνώρισαν τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς, τους Φράγκους, τους Οθωμανούς και βέβαια “ζήσαν” την Ελληνική Επανάσταση του ’21.

Φρεσκοκλαδεμένη ελιά που σε λίγο θα φουντώσει
Αν μάλιστα συγκρίνουμε το μέγεθος της περιμέτρου των δέντρων μ’ αυτήν της Κρήτης στις Άνω Βούβες, στο Κολυμπάδι των Χανίων –που είναι ίδιο και μερικές φορές και μεγαλύτερο- και αν η περίμετρος είναι το μοναδικό κριτήριο ηλικίας, τότε οι ελιές της Ερμιονίδας μπορεί να κατάγονται από την αρχαιότητα και να έχουν την ίδια ηλικία.
Μνημειακή Ελιά Βουβών - Greek Gastronomy Guide
H Μνημειακή Ελιά των Βουβών
Για την ιστορία να πούμε ότι η Μνημειακή Ελιά Βουβών θεωρείται το αρχαιότερο δένδρο στον κόσμο και έχει ηλικία 3.000- 5.000 ετών, είναι ακόμα καρποφόρο, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και στην βάση του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,53 m και περίμετρο 12,55 m.
Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι οι υπεραιωνόβιες ελιές της Αργολίδας, είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές και βρίσκονται κατά παρέες, ωσάν να θέλουν να μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και όσα έχουν δει τα μάτια τους.

Η αριστερή είναι η γερασμένη μάνα. Δεξιά τα δυό κολόριζα (τα βλαστάρια που βγαίνουν δίπλα στην μάνα) μεγάλωσαν, γέρασαν κι αυτά και έτσι κάνουν και τα τρία τους παρέα στο διάβα των αιώνων.
Οι παλιές ελιές συνήθως καταστρέφονταν από τις πυρκαγιές των κατακτητών στους πολέμους, αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους ειρήνης, όταν οι καρποί τους δεν ήταν πια τόσο πλούσιοι και η αξία της ξυλείας τους ήταν μεγαλύτερη, αφού με τη φωτιά να καίει στο τζάκι από ξύλο μιας αιωνόβιας ελιάς μπορούσες να αντιμετωπίσεις και τις χειρότερες βαρυχειμωνιές!
Mέσα στην κουφάλα της υπεραιωνόβιας ελιάς χωρούν μαζί με τον Προκόπη άλλα εξι άτομα
Οι ελιές της Ερμιόνης, σύμφωνα με την μελέτη του Βασιλείου Γκάτσου στο βιβλίο του “Η ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας” εκδόσεις Αρχιπέλαγος, βρίσκονται στο Αλατοβούνι, στο Θερμήσι, στην Ντάρδιζα, στο Ομίνη, στο Κρόθι, στη Βερβερόντα, οι ελιές της μονής Αγίων Αναργύρων, στην Πετροθάλασσα, στον Κάμπο Κρανιδίου-Κοιλάδας, στους Φούρνους και γενικά σε 15 διάσπαρτες θέσεις.
Ο Ευάγγελος Δημαράκης πλάι σε μιά αιωνόβια ελιά για να δώσει την ανθρώπινη κλίμακα!
Χάρη στη φιλόξενη διάθεση του γεωπόνου-ελαιοπαραγωγού Ευάγγελου Δημαράκη επισκεφτήκαμε κάποιες υπεραιωνόβιες ελιές στους Αγίους Αναργύρους της Ερμιόνης, όπως εντοπίσαμε και την γηραιότερη ίσως ελιά στη μέση του πανέμορφα φροντισμένο κτήματος με τα 4000 φρουτόδετρα του Προκοπίου Προκόπη.
O Προκόπης μέτρησε την περίμετρο της ελιάς του και την έβγαλε 14 μέτρα!
Καιρός είναι κάποιες απ’ αυτές να κηρυχθούν μνημεία και να βρεθεί τρόπος να γίνουν επισκέψιμες. Αποτελούν ιστορικά μνημεία και με την κατάλληλη αφήγηση, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης για τους περιηγητές του τόπου, που μαζί μ’ αυτές θα γνωρίσουν και την συμβολή της ελιάς στη ζωή της Αργολίδας!