Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΙΛΜΕ. Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του ΙΛΜΕ στις 15-5-2017
«Η Ερμιόνη μοιάζει αδύναμη  σήμερα να προβάλει το ένδοξο παρελθόν της»  μας είπε πρόσφατα η  έφορος αρχαιοτήτων κα Άλκηστις Παπαδημητρίου και τα λόγια της αυτά μας συγκλόνισαν. Στη νέα γενιά λοιπόν απευθύνεται πλέον η αισιοδοξία και η ελπίδα μας!
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης διδάσκονται συστηματικά κάθε χρόνο σελίδες από την τοπική μας ιστορία που συμπληρώνεται με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΙΛΜΕ. Στην Ε΄ τάξη λοιπόν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, διδάχτηκε και εφέτος  η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή ιστορία. Ποια πολιτιστική κληρονομιά άφησε στην πόλη μας η εποχή αυτή; Τη γνωρίζουμε; Και πώς θα την αναδείξουμε;
Ελπίδα μας λοιπόν ότι τα σημερινά παιδιά θα δουν σε αξιοπρεπές βάθρο στημένη τη ρωμαϊκή σαρκοφάγο που η δική μας αδυναμία την έχει εγκαταλείψει παραμελημένη σε μια γωνιά, εκεί  όπου την επισκεφθήκαμε, την περιγράψαμε και συζητήσαμε γι αυτήν.
Με προβολή φωτογραφιών  καθισμένοι στην αίθουσα του Μουσείου είδαμε τα απομεινάρια του ρωμαϊκού Υδραγωγείου.
 Διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό στοιχείο πολιτισμού είναι η ύπαρξη άφθονου νερού που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας ( και τι νερό! Νερό της Πικροδάφνης!) Ίσως η γενιά αυτή κατορθώσει να πετύχει μια συντήρηση και μερική αποκατάσταση των ερειπίων στον πανέμορφο πευκοφυτεμένο χώρο, στην είσοδο της Ερμιόνης, προτού και αυτά  εξαφανισθούν εντελώς  και καταπέσουν σωρός από  άμορφες πέτρες στο έδαφος.
Τι υπάρχει στον περιφραγμένο χώρο στην αυλή του Δημαρχείου; Οι μαθητές που είχαν μιλήσει στην τάξη για την Παλαιοχριστιανική Βασιλική, είδαν σε προβολή το σχέδιο κάτοψης, ένα- ένα ξεχωριστά τα υπέροχα ψηφιδωτά της, αλλά και τη μέχρι τώρα μερική συντήρησή τους και ευχηθήκαμε την ολοκλήρωσή τους.

Στις δραστηριότητες που ακολούθησαν τα παιδιά προσπάθησαν να φτιάξουν το δικό τους ψηφιδωτό: τον αετό με την πέρδικα, το βλαστάρι του κισσού, τα γεωμετρικά κοσμήματα.
Ποιος ξέρει; Το έδαφος της Ερμιόνης σε κάθε του σκάψιμο μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και η επόμενη γενιά ίσως αποδειχθεί περισσότερη ικανή να διαχειριστεί και να προβάλει το ένδοξο παρελθόν της.
Στην εκτέλεση του εκπαιδευτικού προγράμματος βοήθησαν: Η πρόεδρος του ΙΛΜΕ κα. Τίνα Αντωνοπούλου, η κα. Ανθούλα Δουρούκου, η κα. Κατερίνα Σκούρτη και ο κ. Γιώργος Βελλές.
Τους μαθητές της Ε΄ τάξης οδήγησαν οι δασκάλες τους κα. Ελένη Βλάσση και κα. Αγγελική Κολοβού.
Το συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε η κα.  Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ, η οποία επιμελήθηκε και του δελτίου τύπου.


Ερμιόνη 17-5-2017

Το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ