Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


...το γαστρονομικό ταξίδι συνεχίζεται....

Και καθώς ο Ελληνικός Γαστρονομικός Οδηγός ταξιδεύει στις όμορφες περιοχές της Ερμιονίδας, γευόμενος αλλά και περιπλανόμενος σε εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και οινοποιεία, ο γαστρονομικός φακός του Γεωργίου Πίττα καταγράφει πολλά κλικ αποτυπώνοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ερμιονίδας είναι το επισκέψιμο κτήμα “Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη”. Εκεί παρεβρέθηκε και η εθελοντική ομάδα του Λαογραφικού Εργαστηρίου στις 22 Μαΐου 2017, η οποία ξεναγήθηκε στο μουσείο από τον ιδιοκτήτη αυτού, μαθαίνοντας την ιστορία αλλά και τον τρόπο παραγωγής του μελιού, που τόσο αγαπά. Ειδικότερα, η οικογένεια Μπαϊρακτάρη ασχολούταν παραδοσιακά με την μελισσοκομία από το 1914.
Ο Μάκης Μπαραϊκτάρης ήταν αυτός όμως που συνέλαβε και υλοποίησε ένα σχέδιο ολικής διαχείρισης του κτήματος. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, στο οικογενειακό κτήμα 100 στρεμμάτων, φύτευσε 800 ελιές που καλλιεργούνται βιολογικά, 250 ροδιές και 6.000 αρωματικά φυτά (2.500 δεντρολίβανα, 1500 φασκόμηλα, 1500 ρίγανες κλπ.) και έστησε 600 μελίσσια. Αποτέλεσμα αυτής της οργάνωσης είναι ότι από το κτήμα του παραλαμβάνει 15 τόνους μέλι – το 50% εξάγεται – και παράγει παράλληλα μια σειρά άλλων προϊόντων, πάντα με το brand name «Ermionis«, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, αρωματική πρόπολη, αποξηραμένα φυτά, κηραλοιφές προσώπου και σώματος, διακοσμητικά κεριά κ.ά.

Επισκεφτήκαμε την μονάδα «Ermionis – Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη» λίγο έξω από το Κρανίδι στον δρόμο για το πολυτελές Amanzoe Ressort. Στην κορφή του λόφου δεσπόζει το κεντρικό κτίριο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατεργασίας, αποθήκευσης και έκθεσης του μελιού. Από εκεί αντικρύζεις γύρω-γύρω τις κυψέλες ανάμεσα στις καλλιέργειες και στο βάθος το ήρεμο τοπίο της περιοχής και πιο πέρα τη θάλασσα. Αεικίνητος και συνεχώς ανήσυχος και καινοτόμος ο Μπάμπης μας έδειξε με καμάρι την πέτρινη πλάκα, που πάνω της είναι γραμμένο «Έργα 1914 Αντώνη Αθ. Μπαλαχτάρης» επιγραφή που έφτιαξε ο παππούς του για τα πρώτα έργα που έκανε στο κτήμα.

Το δεύτερο καμάρι που έχει ο Μάκης είναι το μουσείο του, όπου μας ξενάγησε αυτοπροσώπως. Στο κομψό πετρόκτιστο κτίριο μπορεί κανείς να δει αντικείμενα όλων των ειδών που μαρτυρούν την ιστορία της οικογενείας των Μπαϊρακτάρηδων, αλλά και την ιστορία αυτής της πολύτιμης τροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό που είναι το μέλι.

Στα εκθέματα διακρίνει κανείς παλιές πήλινες κυψέλες που χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι κυρίως στην ελληνική νησιωτική χώρα, κυψέλες από κοφίνια, αλλά και σύγχρονες «ευρωπαϊκες» κυψέλες, εργαλεία, σκεύη επεξεργασίας του μελιού αλλά και άλλα αγροτικά εργαλεία.

Στο κυρίως κτίριο η γυναίκα του Μάκη, Μαρίνα μας κάνει ξενάγηση στα προϊόντα του κτήματος, ενώ πάνω από τα εκθέματα ξεχωρίζει ο πίνακας με το πιστοποιητικό ΙSΟ 22000 και οι χημικές αναλύσεις που καταδεικνύουν ότι το μέλι είναι καθαρό.

Ο Μάκης μας αποχαιρέτησε βιαστικός. Τα δικά του «έργα» τον περιμένουν. Αποτελειώνει το επόμενο καμάρι του. Ένα υπόσκαφο κελάρι όπου θα παλιώνουν σε βαρέλια τα μελόξυδά του. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!




ΑΠΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

22/5/2017 Επίσκεψη στο Mουσείο Mελιού της οικογένειας Μπαϊρακτάρη.
 Το Λαογραφικό Eργαστήρι επισκέφτηκε το κτήμα Μπαϊρακτάρη λίγο έξω από το Κρανίδι.Ο καιρός ήταν υπέροχος και έτσι αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο άγαλμα της μητέρας και πήγαμε περπατώντας .Φτάσαμε στο όμορφο κτήμα με την εξαιρετική θέα, ξεναγηθήκαμε στο καλαίσθητο μουσείο που έχει δημιουργηθεί από την οικογένεια και μάθαμε για την ιστορία και τον τρόπο παραγωγής του μελιού κατά το παρελθόν καθώς και την εξέλιξη των μεθόδων σήμερα.
Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο η φιλόξενη ιδιοκτήτρια. Κατόπιν μεταφερθήκαμε στις σύγχρονες​ εγκαταστάσεις και το χώρο της έκθεσης, όπου απολαύσαμε γνήσια κηρήθρα και θαυμάσαμε τα προϊόντα της έκθεσης. Ξαποστάσαμε έξω στην αυλή και απολαύσαμε καφέ, λεμονάδα και σπιτικά κεράσματα από την οικογένεια και τις κυρίες του Λαογραφικού Εργαστηρίου .
Ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια Μπαϊρακτάρη για την φιλοξενία τους αλλά και για αυτό που πρεσβεύουν για τον τόπο μας !