Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

πλένετε καλά τα χέρια σας;

Είστε σίγουροι;
Της Έλλης Βασιλάκη


Δείτε πόσα μικρόβια μεταφέρουμε
Τι εννοούμε όταν λέμε: Υγιεινή των χεριών;
Πώς πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι
και πώς εάν δεν έχουμε μαζί μας σαπούνι;
Δείτε το βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πλύσιμο των χεριών.
Το πρώτο πράγμα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους, όταν γυρνάνε από το σχολείο, ή την παιδική χαρά, είναι: “να πλύνεις αμέσως τα χέρια σου” και δεν έχουν άδικο. Εάν διαβάσετε το κείμενο παρακάτω, θα τρομοκρατηθείτε και θα φρίξετε, καθώς θα συνειδητοποιείσετε ότι τα άπλυτα χέρια, μεταφέρουν τόσα μικρόβια και βακτήρια, όσα βρίσκονται μέσα σε μια βρώμικη λεκάνη τουαλέτας...

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν 2 Αγγλικά πανεπιστήμια το Queen Mary και το London school of Hygiene, τα χέρια μας από την καθημερινή επαφή που έχουν με εκατοντάδες πράγματα, είναι τόσο βρώμικα που εάν δεν πλυθούν, είναι σαν να κρατάμε... περιττώματα.
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν τα πιο βρώμικα πράγματα που έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας κάθε ημέρα είναι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα (ποσοστό 26%). Αμέσως μετά ακολουθούν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και οι... πιστωτικές κάρτες, ενώ 1 στα 6 κινητά τηλέφωνα βρίθει από μικρόβια.
Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 32% των ανδρών και το 64% των γυναικών, δεν πλένει τα χέρια του, μετά την τουαλέτα. (το δείγμα της Έρευνας, ήταν Άγγλοι).
Μια άλλη έρευνα του Χάρβαρντ, έδειξε πως ακόμη και με την έξαρση της γρίπης των χοίρων και ενώ οι κανόνες υγιεινής θα έπρεπε να είναι πιο αυστηροί και κτήμα του καθενός, με βασικότερο αυτόν του να “πλένουμε τα χέρια μας”, ακόμη και τότε λοιπόν οι 7 στους 10 δεν τα έπλεναν.
Στα βρώμικα χέρια βρίσκουν φωλιά περισσότερα από 3.000 διαφορετικά είδη μικροβίων κάθε μέρα.  Επίσης η έρευνα έδειξε πως μόνο το 39% των ανθρώπων πλένουν τα χέρια τους πριν καθίσουν στο τραπέζι να φάνε.
Για να μπορέσουμε να διώξουμε όσα περισσότερα μικρόβια από τα χέρια μας, θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρουμε πως να τα πλένουμε.

Πως πρέπει να πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι;
Ο τρόπος, η τεχνική δηλαδή, του πλυσίματος των χεριών έχει μεγάλη σημασία να γίνεται σωστά για να είναι αποτελεσματικό. Ο καλός χρόνος πλυσίματος χεριών έχει διάρκεια 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να θυμάστε εύκολα 5 βήματα:
 1.  Βρέξτε τα χέρια σας και πάρτε ένα πάτημα υγρού σαπουνιού.
 2.  Απλώστε το στα χέρια σε όλες τις επιφάνειες.
 3.  Τρίψτε καλά τις παλάμες του ενός με το άλλο χέρι, τα μεσοδακτύλια και τα δάκτυλα σας μεταξύ τους.
 4.  Ξεβγάλατε καλά τα χέρια σας, με χλιαρό προς κρύο νερό (αποφύγετε το ζεστό νερό).
 5.  Πάρτε μια χαρτοπετσέτα, σκουπιστείτε καλά και με την ίδια χαρτοπετσέτα κλείστε τη βρύση και μετά πετάξτε την στο καλάθι αχρήστων.

Πόσες φορές πλένετε τα χέρια σας την ημέρα;

Το να έχεις τα χέρια σου καθαρά: είναι το πιο σοβαρό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις μακριά σου τις ασθένειες και να μη διασπείρεις τα μικρόβια στους άλλους. Το καλύτερο είναι να πλένεις τα χέρια σου με τρεχούμενο νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Όμως αν δεν είναι διαθέσιμα το νερό και το σαπούνι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν με βάση την αλκοόλη για να καθαρίσεις τα χέρια σου. Τα αλκοολούχα διαλύματα καθαρισμού χεριών σαφώς μειώνουν τον αριθμό των μικροβίων στο δέρμα και δρουν γρήγορα.
Όταν χρησιμοποιείς ένα αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών:
 *  Άπλωσε το προϊόν στην παλάμη του ενός χεριού
 *  Τρίψε καλά τα χέρια σου μεταξύ τους
 *  Τρίψε το προϊόν πάνω σε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων, αλλά και ανάμεσα από τα δάκτυλα σου, μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σου.

Πότε πρέπει να πλένεις τα χέρια σου;
 -   Μόλις επιστρέψεις από έξω στο σπίτι
 -   Πριν αρχίσεις να προετοιμάζεις τα τρόφιμα/το φαγητό
 -   Πριν αρχίσεις το φαγητό
 -   Πριν και μετά από την τουαλέτα
 -   Πριν και μετά την αλλαγή των πάνων στα βρέφη ή τη βοήθεια του παιδιού σας για τον καθαρισμό του στην τουαλέτα
 -   Πριν και μετά τη φροντίδα ενός αρρώστου
 -   Μετά από το φύσημα της μύτης, μετά από το βήχα ή το φτέρνισμα
 -   Μετά από το χειρισμό ή το άγγιγμα των ζώων και των απορριμμάτων τους
 -   Μετά το χειρισμό των σκουπιδιών
 -  Πριν και μετά την περιποίηση ενός δερματικού κοψίματος ή μιας πληγής
 -   Πριν αποχωρήσεις από την εργασία
 -   Κάθε φορά που έχεις την αίσθηση ότι τα χέρια σου είναι βρώμικα πλύνε τα αμέσως.
Το πλύσιμο των χεριών είναι η σημαντικότερη κίνηση που πρέπει να κάνεις!

Και απαιτεί μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά στους ασθενείς να υπενθυμίζουν οι ίδιοι στους Επαγγελματίες Υγείας να έχουν χέρια καθαρά πριν τους αγγίξουν. Αν δεν τους δείτε να βάζουν αντισηπτικό στα χέρια τους πριν σας πλησιάσουν τότε ΜΗ διστάσετε να τους ρωτήσετε: “Συγνώμη γιατρέ, πλύνατε τα χέρια σας πριν με εξετάσετε;” 

Ελάχιστοι πλένουν τα χέρια τους σωστά μετά την τουαλέτα!


Η πλειονότητα των ανθρώπων (95%) δεν πλένει τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Environmental Health. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Μπορτσγκρέβινκ παρατήρησαν τον τρόπου που 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.
Διαπίστωσαν ότι μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούσαν σαπούνι, ένας στους δέκα δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο σχολαστικές στο πλύσιμο των χεριών συγκριτικά με τους άνδρες. Επίσης, μόνο οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούσαν σαπούνι, το 15% δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 78% και 7% αντίστοιχα.
Παρά τις συστάσεις των ειδικών για καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι (για 15-20 δευτερόλεπτα) μετά τη χρήση της τουαλέτας, ο μέσος άνθρωπος πλένει τα χέρια του μόλις για έξι δευτερόλεπτα, ενώ αυτοί που αφιερώνουν στην υγιεινή των άνω άκρων περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα είναι μόνο 5%.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όσο πιο βρώμικος ήταν ο νιπτήρας της δημόσιας τουαλέτας, τόσο πιο αραιά έπλεναν οι συμμετέχοντες τα χέρια τους, ενώ όσο πιο καθαρός ήταν, τόσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε κανείς για το πλύσιμο.
Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το πρωί οι άνθρωποι πλένουν συχνότερα τα χέρια τους, ενώ αν η δημόσια τουαλέτα διαθέτει ειδικές σημάνσεις που υπενθυμίζουν στους χρήστες να πλένουν τα χέρια τους αυτό λειτουργεί θετικά, ιδίως στις ανδρικές τουαλέτες.
Το πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας από τους πιο απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της εξάπλωσης διαφόρων ασθενειών. Τα ακάθαρτα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων.


Πηγές: iatropedia, tovima