Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ)

ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ)
 ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ,
ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ : Το Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο Ερμιόνης, βρέθηκε το 1988 και 1990 σε τμήματα κατά τις ανασκαφές που έγιναν στο οικόπεδο ΟΤΕ Ερμιόνης. Το 2003 έγινε μια μελέτη η οποία όμως δεν προχώρησε διότι στερούνταν αναστηλωτικού μέρους. Το μνημείο τοποθετήθηκε μπροστά από το τότε Κοινοτικό κατάστημα Ερμιόνης και νυν Λιμεναρχείου. 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ :   “Επιλογή χώρου τοποθέτησης της Ρωμαϊκής σαρκοφάγου που βρίσκεται μπροστά από το Λιμεναρχείο Ερμιόνης” 
  1. Αίτημα με α. π. 8980/29-11-2013 της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης προς τη Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων Ναύπλιο για έγκριση του χώρου δημιουργίας του μνημείου.
  2. Απάντηση της Δ/ντριας της Εφορείας κ. Άλκηστης Παπαδημητρίου προς τον κ. Ιωάννη Κρητσωτάκη Πρόεδρο της Δημ. Κοιν. Ερμιόνης στις 27/1/2014 με α.π. Φ1/48980πέ. “Σχετικά με το θέμα και κατόπιν αυτοψίας εκπροσώπου της Υπηρεσίας μας σας ενημερώνουμε ότι προσφορότερος χώρος για την τοποθέτηση του ταφικού μνημείου..... ασκεπές οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ερμιονίδας που βρίσκεται ανατολικά του κτιρίου ΟΤΕ Ερμιόνης και απέναντι από το αναστηλωμένο τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης. .....για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης του έργου από το ΥΠΠΟΑ, απαραίτητη είναι η παράδοση από το Δήμο της μελέτης του κ. Γεωργίου Αντωνίου”.  
  3. Με νέο έγγραφο ο πρόεδρος κ. Ι. Κρητσωτάκης, με ημ/νία 6/2/2014 και α.π. 52, ενημερώνει την Δ΄Εφορεία Π.&Κ.Α. Ναυπλίου σχετικά με την επιλογή του χώρου για τη δημιουργία του μνημείου, ενημερώνοντας για την διαφορετική άποψη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης ότι: “Δεν μπορεί να δεσμεύσει ένα δημοτικό οικόπεδο για ενενήντα εννιά χρόνια, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλους κοινωνικούς σκοπούς .....” και ζητά να βρεθεί άλλος χώρος προτείνοντας: α)Το αναστηλωμένο τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης. β) Έμπροσθεν του Λιμεναρχείου Γ) Εντός του αλσυλλίου “Μπίστι”. 
  4. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας την 1/4/2014 με αριθμό απόφασης 117/2014 δεν εγκρίνει την απόφαση με αρ. 11/2014 της Δ.Κ. Ερμιόνης σχετικά με επιλογή άλλων χώρων από αυτόν που προτείνει η Δ΄εφορεία, και αποφασίζει κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτή την επιλογή του χώρου τον οποίο προτείνει η Δ. εφορεία, με το σκεπτικό ότι εάν υπάρξει άρνηση κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ το έργο. Η απόφαση διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Ερμιόνης, στην Οικονομική Επιτροπή και την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την άμεση υλοποίηση του έργου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για έλεγχο νομιμότητας.        
  5. Στις 11/10/2016  και αρ. απόφασης 21/2016, το Συμβούλιο της Δ.Κ. Ερμιόνης, με παρόντα μόνο τα μέλη της πλειοψηφίας, προτείνει: α) την ανάκληση της απόφασης υπ. αριθμ. 117/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας. β) προτείνει νέο χώρο για το μνημείο έναντι της οικίας του κ. Στυλιανού Αντουλινάκη γ) να διαβιβαστεί η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση δ) να διαβιβαστεί η απόφαση στην Δ΄Εφορεία Π.&Κ.Α. ε) Να διαβιβαστεί η απόφαση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας.  
  6. Στις 6/12/2016 με αριθμό απόφασης 221/2016 το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει δεκτή την απόφαση υπ. αριθμ. 21/2016 της Δ.Κ. Ερμιόνης και ακυρώνει την απόφαση 117/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας. 
  7. Κατά τη συνεδρίαση της 16/5/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας απεδέχθη να παραλάβει την εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης, στερέωσης, χωροθέτησης και δια μόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του κ. Γεωργίου Αντωνίου, η οποία αφορούσε το Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο Ερμιόνης. Επίσης απεδέχθη να παραχωρήσει τη χρήση μέρους του δημοτικού οικοπέδου ανατολικά του κτηρίου του ΟΤΕ Ερμιόνης στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Δημοτική αρχή και η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης αναγκάστηκαν να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν την απόφαση 117/2014 και να ακυρώσουν τις ... “ακυρωτικές” αποφάσεις 21/2016 της Δ.Κ. Ερμιόνης και 221/2016 του Δήμου Ερμιονίδας τις οποίες οι ίδιοι είχαν λάβει. 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ:   Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα και πάντοτε σύμφωνα με τη μελέτη και τις εισηγήσεις - γνωμοδοτήσεις αρμοδίων και ειδικών πρέπει να μπουν οι βάσεις και να διερευνηθούν όλες οι δυνατές παράμετροι για την υλοποίηση του έργου. Η μελέτη και οι μακέτες είναι μόνο η αρχή.  

Για τη ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ
Γιάννης Γεωργόπουλος