Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αναστήλωση - αποκατάσταση Ρωμαϊκής Σαρκοφάγου στην Ερμιόνη


Επιτέλους!

Επιπλέον:

 Όταν βρέθηκε η σαρκοφάγος, ήταν συναρμολογημένη. Όχι απλά λίθοι επί λίθων στη σωστή τους θέση, αλλά είχε γίνει και η σύνδεση των λίθων με σιδερένιους συνδέσμους με έγχυση μολύβδου. Το μνημείο ως εκ τούτου δεν σηκώθηκε ατόφιο (όχι ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά λόγω κόστους). Προ τούτο " Το Κ.Α.Σ. ενέκρινε την αποσυναρμολόγηση των τμημάτων του Μνημείου".  Αυτό όμως έγινε με την κοπή των συνδέσμων με τροχό, όπως βλέπουμε στα μέλη του μνημείου που φυλάσσονται στο Μπίστι.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το αισθητικό μέρος και το αρχαιολογικό αλλά και το τεχνολογικό μέρος, δηλαδή οι σιδερένιοι σύνδεσμοι (καλλίτερα χαλύβδινοι) και ο μόλυβδος. Πρέπει τμήματά τους να σταλούν στο ΕΜΠ που έχει κατάλληλα εργαστήρια για να γίνει πλήρης ανάλυση των υλικών και του τρόπου κατασκευής των συνδέσμων.
Για τους συνδέσμους των λίθων έχουν γίνει πάρα πολλές εργασίες και ιδιαίτερα του Παρθενώνα. Τη μεγαλύτερη έρευνα των συνδέσμων του Παρθενώνα την υλοποιήσαμε στα εργαστήρια της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΕ. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν όλους τους ειδικούς.

Είναι πολύ σημαντικό θέμα η αρχαία τεχνολογία υλικών και πρέπει στην όλη δαπάνη να προστεθεί ένα μικρό ποσό γι' αυτή την έρευνα. Μέχρι από ποια εργαστήρια και από ποιους τόπους προέρχονται τα μέταλλα, μπορεί να βρεθεί.

Και επειδή στη "βράση κολλάει το σίδερο" πάρτε αμέσως απόφαση για την επέκταση των ανασκαφών στον ναό της Δήμητρας Χθονίας. Αν δεν το κάνετε, δεν θα το συγχωρέσουν αυτό, οι νέες γενιές. Χρέος δικός μας είναι.

Χαίρομαι που κόποι του υπογράφοντος, για την προβολή και συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, επί 27 συναπτά έτη, δικαιώνονται. Ας μη περάσουν άλλα 27 για τον ναό της Χθονίας.

Βασίλης Γκάτσος

Χημικός, τ. Διευθυντής Ποιότητας και Περιβάλλοντος ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΕ