Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ειδικές οδηγίες


Με τη βοήθεια του blog του κ. Τάκη Αλεξανδράκη, παρουσιάζουμε οδηγίες για την υποστήριξη Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.Σε μια σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα μας η επίσκεψη του Εγκέλαδου είναι συχνή και πολλές φορές καταστροφική.
Στην διάρκεια του φαινομένου (ίσως) η προστασία που μπορεί να σου παράσχει ένα ογκώδες έπιπλο ξαπλώνοντας παράλληλα του, εκεί που σχηματίζονται τα λεγόμενα «τρίγωνα της ζωής» μπορεί να είναι σωτήρια για τον καθένα μας.
Αν είσαι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου τι μπορείς και τι πρέπει να κάνεις;
Αμέσως μετά θα πρέπει να προσπαθήσεις να απομακρυνθείς με ασφάλεια από το κτίριο που βρισκόσουν βοηθώντας όποιον άλλο σε χρειάζεται και να κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο, κατά προτίμηση μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια. Αν αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα πως θα απομακρυνθείς; Ο ανελκυστήρας ακόμη και αν λειτουργεί η χρήση του δεν ενδείκνυται.
Τι κάνεις; Ιδιαίτερα στην περίπτωση που ζεις μόνος σου ή αν εκείνη την ώρα δεν βρίσκεται κάποιος άλλος μαζί σου; Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως χρειάζεσαι την βοήθεια τους; Γνωρίζουν την ύπαρξη σου; Υπάρχει δίκτυο εντοπισμού, δίκτυο πληροφόρησης και άμεσης επέμβασης;
Όπως σημειώνει ο κ.Τ.Αλεξανδράκης:  «…υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν σε μια έρευνα «Έκτακτη ανάγκη – Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες«.
Παρόλα αυτά υπάρχουν οδηγίες από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, τις οποίες και παραθέτει στο blog του.Μπορείτε δε, να τις δείτε παρακάτω:
Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)«Προετοιμάζομαι για τον σεισμό» Οδηγίες για άτομα με κινητική αναπηρίαΜαθαίνω τι να κάνω στο σεισμό.
Περαιτέρω μπορείτε να επισκεφτείτε το blog Του κ.Τ.Αλεξανδράκη, όπου υπάρχουν εκτενή θέματα και δράσεις που αφορούν στα ΑΜΕΑ. Πατήστε εδώ


Έλλη Βασιλάκη