Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Τα Δίδυμα γιόρτασαν με επιτυχία την 4η  «ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                     23- 8-17

             Παρών και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας


Στους πρόποδες του όρους Δίδυμα, στα νότια της Αργολίδας, είναι χτισμένη μια γραφική και μικρή κωμόπολη 1254 κατοίκων τα Δίδυμα. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία εκδοχή αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν δύο δίδυμα αδέρφια και μια δεύτερη ότι η πρώτη γυναίκα που ήρθε στην περιοχή γέννησε δίδυμα. Ακόμα αναφέρουν ότι η ονομασία του ίσως προέρχεται από τις κορυφές Κονί και Μεγαλοβούνι που είναι ίδιες ,ή από το όρος Δίδυμο, που οι κορυφές του ήταν αφιερωμένες στους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.
Η καλλιέργεια της πατάτας ,της ντομάτας, της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου είναι σημαντικές ασχολίες για τους ντόπιους όπως και για όλη την Αργολίδα. Ακόμη η κτηνοτροφία και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολεί πολλούς από τους ανθρώπους της περιοχής.
Το βράδυ της Κυριακής 20 Αυγούστου, έγινε στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου, η 4η Γιορτή πατάτας που καλλιεργείται εδώ και 100 περίπου χρόνια στο όμορφο χωριό των Διδύμων , συμμετείχε ολόκληρο το χωριό και πλήθος επισκεπτών !
Στη Γιορτή παραβρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννης Γκιόλας , ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, Γ. Γεωργόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Γκαμίλη Ελένη, ο Πρόεδρος Κρανιδίου κ. Κοντοβράκης Γιάννης και ο πρώην Δήμαρχος Ερμιόνης Α.Λεμπέσης.

Στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων των Διδύμων, που είναι εργατικοί, φιλόξενοι και φιλοπρόοδοι, καθώς και στο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θέματα –προβλήματα του τόπου πάντα μονιασμένοι και ενωμένοι. Στη συνέχεια με αφορμή την 3η γιορτή του τοπικού προϊόντος , της πατάτας, εξήρε τη θρεπτική αξία της πατάτας Διδύμων και την απαράμιλλη νοστιμιά της. Δήλωσε τέλος ξεχωριστή ικανοποίηση από την συμμετοχή όλων των κατοίκων στην προετοιμασία και τέλεση της γιορτής, που στηρίχθηκε κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών της ένωσης Προσώπων του Λαογραφικού Ομίλου του χωριού, και την μικρή συνδρομή του Δήμου Ερμιονίδας.

  Ο Λαογραφικός Όμιλος απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες ,Το κύριο χαρακτηριστικό των μελών του είναι η μεθοδικότητα, η προθυμία, η οργάνωση, και ο συντονισμός, στοιχεία που όπως σημείωσε ο Βουλευτής, εξασφάλισαν και την επιτυχία της 3ης Γιορτής Πατάτας.
Στόχος της Γιορτής αυτής είναι ταυτόχρονα η προβολή των Διδύμων και της ιστορίας τους, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων και φυσικά αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.
Ομάδα από Διδυμιώτισσες αναβίωσαν και τραγούδησαν με την καρδιά τους, παραδοσιακά, παμπάλαια δημοτικά ξεχασμένα τραγούδια αλλοτινών εποχών. Οι μαθητές του Σχολείου σε συνεργασία με την εμπνευσμένη και αφοσιωμένη Διευθύντρια τους, Αναστασία Βουρλή, παρουσίασαν δυο θεατρικά δρώμενα που έστειλαν μηνύματα ενότητας, συνεργασίας, εργατικότητας, αλληλεγγύης και αγάπης για τη φύση.

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενούσε την γιορτή, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη .Το Μουσείο αποτελεί το αληθινό θησαυροφυλάκιο των Διδύμων ,αφού διασώζει κομμάτια της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των Διδυμιωτών. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής μας, που έγινε με εθελοντικό κόπο και μόχθο κάποιων ανθρώπων που αγαπούν το χωριό τους και τα μέρη μας. Τα εγκαίνια έγιναν 24 Ιουνίου του 2013 .Είναι ένα καλοστημένο, μικρό αλλά πανέμορφο και ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Αντικείμενα απλής καθημερινής χρήσης, αλλά και ιδιαίτερες στολές, νυφικά και έπιπλα από προηγούμενους αιώνες, διακοσμούν τις αίθουσες.
Η 4η Γιορτή Πατάτας έκλεισε με επιτυχία γλέντι και χορούς .

Ο Επόμενος στόχος των Διδυμιωτών πήρε ήδη σειρά ,είναι Γιορτή της αυτοφυούς Τουλίπας που γίνεται στα όμορφα λιβάδια άγριας τουλίπας, κάθε άνοιξη, ακριβώς κάτω από την σκιά του βουνού Δίδυμο, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα. Εύκολη πρόσβαση, καταπληκτικός βράχος, εξαιρετική θέα και πολύ ευχάριστο κλίμα για αναρρίχηση ακόμα και τις καλοκαιρινές μέρες. Το πεδίο βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1100 μέτρων.
Απίστευτες οι ομορφιές της Ελλάδας, μέσα σ΄αυτές είναι και τα παραδοσιακά χωριά της, με τις γιορτές και τα καλοκαιρινά πανηγύρια τους.