Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

"ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ"με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στο ARTiki

Σήμερα στον πολυχώρο  ARTiki
"ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ" του Κώστα Λεϊμονή με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση.


Σκηνοθεσία: Κων/να Νικολαΐδη
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κων/νος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος.
Η πολιτική και η ορθή άσκησή της κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, θεωρώντας την ως τη σημαντικότερη βάση για την ευημερία ενός κράτους και του λαού του. Σήμερα οι πολίτες της Ελλάδας – και όχι μόνο – δεινοπαθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει γίνει και κρίση αξιών. Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο συγγραφέας Arthur Clarke, «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».
Στο βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή Εκτός Ύλης ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μετατρέπεται από πολιτικάντης σε πολιτικός. Εκφωνεί, πριν παραιτηθεί, τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή «αναφέροντας με ειλικρίνεια τα κακώς κείμενα της σύγχρονης πολιτικής ζωής του τόπου»… Η παράσταση αποκτά

ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, αν θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής ως συνάδελφοι πολιτικοί ή θα παρακολουθήσουν από τα θεωρεία ως αγανακτισμένοι πολίτες.
Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί. – Πλάτων
Σημειώματα των δημιουργών
Κωνσταντίνα Νικολαΐδη (σκηνοθέτης): « …το θέατρο μετατρέπεται πιστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ανοίγει τις πόρτες του στους θεατές, οι οποίοι μοιράζονται σε πολιτικούς και πολίτες. Οι δυο αυτές παρατάξεις όσο κι αν διαφέρουν, έχουν κάτι κοινό. Την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Το μόνο που απομένει είναι να την αναλάβουν, και ίσως τότε μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Ίσως τότε αρχίσουμε να μιλάμε με υπερηφάνεια για την σύγχρονη Ελλάδα, κι όχι να μηρυκάζουμε τα απομεινάρια του αρχαίου μας πλούτου. Χρειαζόμαστε ένα restart. Αρχικά ατομικό, κι έπειτα συλλογικό».
Κώστας Λεϊμονής (συγγραφέας): «Το έργο, αγαπητοί φίλοι, κινείται… εκτός ύλης. Δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με τον ρεαλισμό, διότι μιλά για την αλήθεια, όσο οξύμωρο κι αν αυτό ακούγεται. Μια αλήθεια που, πολύ φοβάμαι πως, δεν πρόκειται να ακουστεί από χείλη πολιτικού. Έναυσμα της συγγραφής η αγανάκτηση και η αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ένας ή μία πολιτικός επιτέλους, οι οποίοι κάποια στιγμή θα ξεχάσουν τα κομψά ρούχα που τους τυλίγουν, και θα θυμηθούν τον άνθρωπο που κρύβεται μέσα σε αυτά. Μιλάμε καθημερινά για ανθρώπους, και έχουμε ξεχάσει την ανθρωπιά στη γωνία. Στόχος μου δεν ήταν ένας καταγγελτικός λόγος αλλά η διαπίστωση των λαθών και των ψεμάτων από τον ίδιο τον θύτη. Αυτή η διαβρωτική και παράλληλα λυτρωτική αναγνώριση δίνει το σινιάλο για μια απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας».
Συντελεστές παράστασης Εκτός Ύλης
• Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής
• Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
• Σκηνικά – Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
• Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Περού
• Σχεδιασμός Φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
• Video – Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
• Σκίτσο: Ιουλία Μακρή (www.behance.net/iouliaMak)
• Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
• Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής
• Προώθηση Παράστασης: Άντζυ Νομικού
• Ηθοποιοί: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος