Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Διώχνουν τους τουρίστες από την Βαρκελώνη

euronews 
Μεγάλες διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει στη Βαρκελώνη το κίνημα «τουρισμοφοβία».
Στα περισσότερα σημεία της πόλης, ακόμα και σε αξιοθέατα, οι τουρίστες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήματα στους τοίχους κατά του τουρισμού.
Το σύνθημα «Τουρίστες επιστρέψτε στα σπίτια σας» κυριαρχεί σχεδόν παντού στο κέντρο της πόλης.
Ήδη έχουν συσταθεί πολλές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που καταγγέλλουν την διόγκωση του μαζικού τουρισμού στην πόλη.
Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί επιθέσεις κατά τουριστών.

«Κάναμε τη νυχτερινή βάρδια ως συνήθως, και πολλοί πελάτες δειπνούσαν. Μια ομάδα ανθρώπων με πλακάτ ήρθε και νομίζαμε ότι ήταν μια μικρή διαδήλωση. Πέταξαν χρωματιστά καπνογόνα στο εστιατόριο. Πολλά κορίτσια που φορούσαν μάσκες επιτέθηκαν στους πελάτες» δήλωσε η υπεύθυνη εστιατορίου.
Ο πολλαπλασιασμός των παραθεριστών, που εξαιτίας και της κρίσης στο Μαγκρέμπ, την Αίγυπτο και την Τουρκία έχει σπρώξει πολλούς τουρίστες στον ευρωπαϊκό νότο.
«Θέλουμε να καταδικάσουμε την καταστροφή της περιοχής και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τη βιομηχανία των ξενοδοχείων. Σε καμία περίπτωση η κίνησή μας δεν είχε βίαιο χαρακτήρα. Είχαμε πλακάτ και πετάξαμε κονφετί. Έχουμε οργανώσει μια σειρά από ενέργειες για όλο το καλοκαίρι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Arran.
Ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2015 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξησή του φέτος.
Γεγονός που γεννά στο μυαλό των κατοίκων της πόλης ένα οξύ υπαρξιακό δίλημμα: τουρισμός, ή ησυχία;