Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Γ. Μανιάτης: «Οι υδρογονάνθρακες Ιστορική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Πελοπόννησο»


Ενσωματωμένη εικόνα 124.08.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. Μανιάτης: «Οι υδρογονάνθρακες Ιστορική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Πελοπόννησο»
Ο Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μια ιστορική αναπτυξιακή πρόκληση για τις επόμενες δεκαετίες αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ερευνών υδρογονανθράκων για το οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, μετά από αίτημα των πετρελαϊκών κολοσσών Exxon MobilTotal, ΕΛΠΕ, διαμορφώνει μια ιστορική αναπτυξιακή ευκαιρία για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για να εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον και μάλιστα από τέτοιου μεγέθους εταιρίες, οι ενδείξεις είναι σαφείς. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ερευνών.
Όμως αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, από το
μικρομεσαίου μεγέθους κοίτασμα «Πατραϊκός», ανοιχτά της Πάτρας,  αναμένονται για τα επόμενα 40 χρόνια έσοδα του δημοσίου 150.000.000 € κάθε χρόνο κι επιπλέον άλλα 30.000.000 € κάθε χρόνο για τις τοπικές κοινωνίες – Περιφέρειες, τότε μπορεί κανείς να αξιολογήσει την τεράστια θετική αναπτυξιακή επίδραση στην Πελοπόννησο από την πιθανότητα εντοπισμού ενός κοιτάσματος αντίστοιχου μεγέθους.
Αισθάνομαι περήφανος και δικαιωμένος που ξεκινήσαμε το 2011 τη μεγάλη πατριωτική προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα τονίζω το νόμο που εισηγήθηκα το 2013 και ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων (με αρνητική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ), ώστε το 75% των εσόδων του δημοσίου να μην καλύπτει καμία καταναλωτική δαπάνη, αλλά αντίθετα να στηρίξει το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Ένα Ταμείο, που θα εξασφαλίσει κάθε χρόνο έσοδα ύψους 2.000.000.000€ (2δις€) για τους Έλληνες συνταξιούχους.
Το υπόλοιπο 25%, κατανέμεται σε 5% Περιφερειακό φόρο και 20% στο Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβάλλοντος  και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του κοιτάσματος. Με άλλα λόγια, αν εντοπισθεί κοίτασμα ανάλογο του Πατραϊκού, στα νότια της Πελοποννήσου, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν διαθέσιμο ένα επιπλέον κονδύλι ύψους 30.000.000€ για περιφερειακά έργα ανάπτυξης και περιβάλλοντος.
Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Πελοπόννησο. Απαιτείται όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε στη διάρκεια των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ελληνικό δημόσιο και τις ανάδοχες εταιρείες, να είμαστε παρόντες προς όφελος όλης της Πελοποννήσου».