Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη



ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

γρευθες ορανόθεν πρς εσέβειαν νδοξε, τ του σο φθέντος δυνάμει, δι’ λάφου Εστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, κα θλησας λαμπρς πρ Χριστο…”
Στις 20 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, προστάτη των κυνηγών. 
Την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανού υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ευγενικός και φιλάνθρωπος, ο Πλακίδας. Ο θρύλος λέει πως κάποτε, την ώρα που κυνηγούσε με την ακολουθία του, παρουσιάστηκε μπροστά του ένα ελάφι. Ο Πλακίδας θέλησε να το σκοτώσει. Το ελάφι μ’ έναν πήδο βρέθηκε στον αντικρινό βράχο κοιτάζοντάς τον κατάματα. Ο Πλακίδας, έκπληκτος, διέκρινε ανάμεσα στα κέρατα του ελαφιού έναν φωτεινό σταυρό και συγχρόνως άκουσε μια φωνή, παρόμοια με εκείνη που είχε ακούσει ο απόστολος Παύλος. 
-      Πλακίδα, Πλακίδα, γιατί με κυνηγάς; 
Ο Πλακίδας έστρεψε γύρω το κεφάλι του ξαφνιασμένος. Κανείς!
-      Μα από πού έρχεται αυτή η φωνή; αναρωτήθηκε. Με ποιον μιλάω;
-      Άδικα πασχίζεις να με δεις! Μιλάς με τον Δημιουργό σου! Σταμάτα πια να με καταδιώκεις, πήγαινε να βαφτιστείς και γίνε Χριστιανός!
Πράγματι ο Πλακίδας, χωρίς δεύτερη σκέψη, βαφτίστηκε και πήρε το όνομα «Ευστάθιος». Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας, τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Αργότερα όταν ο επόμενος αυτοκράτορας Αδριανός του ζήτησε ν’ αλλάξει την πίστη του, εκείνος αρνήθηκε. Αμέσως τον συνέλαβαν μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και όλοι υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο. 
Ο άγιος Ευστάθιος τιμάται και από τους καθολικούς και υπάρχει μεγάλη εκκλησία στο Παρίσι. Στις εικόνες του Αγίου συχνά διακρίνουμε το όραμά του με το ελάφι. 

Στην Ερμιόνη οι κυνηγοί τον έχουν προστάτη και ανέκαθεν τιμούσαν τη μνήμη του, που συμπίπτει με την περίοδο του κυνηγιού. Έκαναν λειτουργία με αρτοκλασία στο εκκλησάκι του αγίου Χαράλαμπου στη Δάρδιζα, πάνω στο ύψωμα ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, προσφέροντας διάφορα γλυκίσματα.
Το μικρό αυτό πανηγυράκι και το έθιμο νομίζω πως έχει εκλείψει στις μέρες μας…
Από τις σημειώσεις της μητέρας μου αντιγράφω «… ο άγιος Ευστράτιος θεωρείται ακόμη προστάτης των εγκύων γυναικών. Επικαλούνται το όνομά του που προμηνύει κάτι καλό, για να τους «σταθεί» το παιδί κατά την εγκυμοσύνη και να γεννηθεί γερό, κάτι ανάλογο με τον άγιο Ελευθέριο».

Από όσα γνωρίζω ναός προς τιμή του αγίου Ευσταθίου στην επαρχία μας δεν υπάρχει.