Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ρόδι Ερμιονίδας: Ένα βήμα πριν γίνει ΠΟΠ, η έλλειψη νερού το καθηλώνει

Γιώργος Αργυρίου
ypaithros

Ένα βήμα πριν την κατοχύρωση του ροδιού στον κατάλογο των ευρωπαϊκών ΠΟΠ προϊόντων βρίσκονται στην Ερμιονίδα, αφού πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στον φάκελο. Για την καλλιέργεια ροδιού στην περιοχή μίλησε στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιονίδας, Λιάνα Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή παράγεται ρόδι που σε καλές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τους 1.500 τόνους. Πρόκειται για το δεύτερο προϊόν που καλλιεργείται, μαζί με την ελιά, αφού η παραγωγή εσπεριδοειδών έχει υποχωρήσει αισθητά.
Επίσης, η πρόεδρος του συνεταιρισμού επισημάνει ότι «το ρόδι είναι ένα προϊόν που θέλουμε όλοι να καλλιεργούμε αλλά απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα με το νερό έχει αρχίσει και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της αλμύρας, που “τρώει” τα δέντρα. Ακούμε συνέχεια για τον Ανάβαλο, αλλά λύση δεν βλέπουμε. Αυτήν τη φορά, όμως, πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού το πρόβλημα του νερού εξαφανίζει ήδη την παραγωγή εσπεριδοειδών και εάν δεν βρεθεί λύση, θα συμβεί το ίδιο και με την παραγωγή ροδιού».

Αυτήν τη στιγμή, στην Ερμιονίδα καλλιεργούνται 624 στρέμματα τουλάχιστον και ήταν καταγεγραμμένοι πριν από δύο χρόνια 77 παραγωγοί, ενώ με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μια μικρή αύξηση παραγωγής.
Προοπτικές
Ποιες είναι, όμως, οι προοπτικές της καλλιέργειας; Ο Δημήτρης Κόντος, τρίτης γενιάς παραγωγός ροδιού και μάλιστα βιοκαλλιεργητής, θα μας επισημάνει ότι «μέχρι το 2005, που άρχισε να διαφημίζεται το ρόδι σαν καλλιέργεια, στην περιοχή ήμασταν οι μοναδικοί που καλλιεργούσαμε και έτσι ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στην αγορά και άλλοι καλλιεργητές, μετά από μεγάλη διαφήμιση της παραγωγής, τότε αρχίσαμε να ασχολούμαστε με επιτυχία και με τη μεταποίηση, θέλοντας να προλάβουμε προβλήματα. Προχωράμε σε αυτόν τον δρόμο από το 2010 και αυτό έγινε παράλληλα με τη Γιορτή του Ροδιού, όπου παρουσιάστηκαν μεταποιημένα προϊόντα, όπως ο χυμός». Υπάρχει, όμως, προοπτική να αυξηθεί η παραγωγή ροδιού στην Ερμιονίδα; «Η παραγωγή μας μέχρι τώρα είναι σταθερή, αφού τα τελευταία χρόνια ασχολούνται σταθερά 120 έως 130 παραγωγοί. Θα μπορούσαμε να είχαμε αυξήσει την παραγωγή, αλλά το πρόβλημα με το νερό είναι αποτρεπτικό για επέκταση της καλλιέργειας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπου υπάρχει το νερό του Αναβάλου και αυξάνεται η παραγωγή», μας λέει ο κ. Κόντος.
Μεταποίηση
Ο Παντελής Κολυμπάδης, που κινείται στον χώρο της μεταποίησης και άρχισε τη δραστηριότητά του τα τελευταία χρόνια στην Ερμιόνη, προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα, διαθέτοντας στην αγορά μια καλή γκάμα προϊόντων, που αποτελούν παράγωγα του ροδιού, και σήμερα δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξήσει θεαματικά στην περιοχή μας τη μεταποίηση στο ρόδι, μεταποιώντας ένα μέρος της παραγωγής που φτάνει το 20%. Το προϊόν είναι πάρα πολύ καλό, τόσο σε θρεπτικές ουσίες όσο και γευστικά». Οι αγορές που άνοιξαν πρώτες τις πόρτες τους στο μεταποιημένο ρόδι είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία, ενώ πολύ μικρότερες ποσότητες κατευθύνονται σε χώρες όπως η Σουηδία. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που υπάρχουν για αύξηση των εξαγωγών, ο κ. Κολυμπάδης είναι κατηγορηματικός. «Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να μιλήσουμε για μεγάλες δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών, αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες. Για να υπάρξει αύξηση της παραγωγής, θα πρέπει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την άρδευση. Οι εξαγωγές μας περιλαμβάνουν και νωπό προϊόν και δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τις υπάρχουσες ισορροπίες».
«Η ολοκλήρωση του φακέλου για την ΠΟΠ στο ρόδι Ερμιόνης θα βοηθήσει στην εμπορία, αφού δεν θα μπορούν οι ανταγωνιστές να παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό, πλασάροντας άλλες ποικιλίες σαν ρόδι Ερμιόνης», μας λέει κλείνοντας ο κ. Κολυμπάδης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ρόδι Ερμιόνης χαρακτηρίζεται από τη γλυκιά γεύση του, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά τα τελευταία χρόνια.